Ankara’nın Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı’nın özelleştirilmesine karşı çıkan maden işçilerinin direnişi sürüyor. Madenciler, yürüyüşlerinin jandarma tarafından engellenmesinin ardından kendilerini madene kapatma kararı aldı.
Çayırhan madenci direnişi sürüyor
Çayırhan maden işçileri, termik santral ve maden ocağının özelleştirilmesine karşı sabah saatlerinde yürüyüş başlattı. Jandarma yürüyüşe karşı yoğun güvenlik önlemleri aldı, yolları kapattı.
Yürüyüşlerine izin verilmeyen maden işçileri, özelleştirmeye karşı kendilerini madene kapatma kararı aldı.
Maden İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Sadece ve sadece yükselen çığlığa olumlu bir cevap bekliyoruz. Yetkililer bizi duymazdan geldiler. Derdimiz belli, taleplerimiz açık. Yetkililere tekrar sesleniyoruz, bu yanlıştan derhal vazgeçin. Bugün bu mücadeleyi vermezsek bu adaletsizlik herkesin kapısını çalar” dedi.
Basın açıklamasından kısa bir süre sonra fenalaşarak yere yığılan Akçul, ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, X hesabından yaptığı açıklamada Çayırhan maden işçilerine destek verdi. Yavaş, “Alın teriyle, emeğiyle geçinen madencilerimizin yanındayız, haklı mücadelelerinde sonuna kadar destekçisiyiz!” diye yazdı.
Çayırhan işçileri, madenlerinin özelleştirilmesine karşı onurlu mücadelelerine kararlılıkla devam ediyor.
— Mansur Yavaş (@mansuryavas06) February 27, 2025
Alın teriyle, emeğiyle geçinen madencilerimizin yanındayız, haklı mücadelelerinde sonuna kadar destekçisiyiz!
Bu uğurda aylardır emek veren Türkiye Maden İşçileri…
Çayırhan direnişi nasıl başladı?
Çayırhan’da 20 Kasım 2024’te 500 madenci özelleştirme kararına tepki göstererek kendilerini madene kapattı. Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmeleri’nin özelleştirilmesine karşı çıkan işçiler, ihale şartnamesinde haklarına ilişkin hiçbir maddenin yer almamasını ve özelleştirmenin iş güvenliğini tehlikeye atmasını protesto ediyor. Eylemlere mahalleliler, aileler, sendikalar ve siyasetçiler de destek verdi.
İşçiler, hükümet yetkililerinin varlık satışını 4 Mart 2025 tarihine ertelemesi üzerine yürüyüşe ara vermişlerdi.
Erteleme sürecinde herhangi bir iptal kararı alınmaması üzerine işçiler, özelleştirme kararının tamamen iptal edilmesi talebiyle yeniden yürüyüş başlattı. 10 Şubat’ta Beypazarı’ndan Ankara’ya doğru yürüyüşe yeniden başlamış, 13 Şubat’ta Ankara’ya ulaşan işçilerin talepleri yine kabul görmemişti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
(ANKA)