İngiliz yayın kuruluşu BBC, Gazze’de çocukların yaşadığı zorlukları konu alan “Gazze: Savaş Bölgesinde Nasıl Hayatta Kalınır” adlı belgeselinde ciddi hatalar yapıldığını kabul ederek, kamuoyundan özür diledi. BBC, belgeselin televizyon yayını sonrası dijital platformu iPlayer’dan kaldırıldığını ve yeniden yayımlanmayacağını açıkladı.
BBC Sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada, belgeselin yapım sürecinde hem BBC’nin hem de yapımcı firma Hoyo Films’in hataları olduğunu belirtti. Sözcü, bu hataların BBC’nin kurumsal itibarına zarar verdiğini ve tüm sorumluluğu üstlendiklerini söyledi:
“BBC News, bu kusurlar ve kurumun imajına verdiği zarar nedeniyle tüm sorumluluğu üzerine alıyor. Bunun için özür diliyoruz.”
Hamas bağlantısı tartışma yarattı
Belgeselin anlatıcısı olan 14 yaşındaki Abdullah el-Yazuri’nin Hamas hükümetinde Tarım Bakan Yardımcısı olan Eymen el-Yazuri’nin oğlu olduğunun ortaya çıkması, büyük tartışmalara yol açtı.
- 7 Ekim sonrası Ortadoğu’da yaşananlarla ilgili haberlerimizi bu başlıktan okuyabilirsiniz.
BBC, yapım sürecinde Hoyo Films’e defalarca anlatıcı çocuğun ve ailesinin Hamas ile bağlantısının olup olmadığını sorduğunu belirtti. Ancak yapımcı firmanın bu bilgiyi BBC ile paylaşmadığını ve bunu daha sonra kabul ettiğini açıkladı.
Belgeselin yayından kaldırılmasının ardından BBC, yapımcı şirketten tüm hesap dökümlerini talep etti ve Hamas’a doğrudan veya dolaylı herhangi bir ödeme yapılmadığına dair garanti istedi.
“Büyük zarar verdi”
BBC Yönetim Kurulu, belgeselin kaldırılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, hata yapmanın doğal olduğunu ancak bu hatanın kurum için ciddi sonuçları olduğunu belirtti:
“Yönetim kurulu hataların yapılabileceğini anlayışla karşılarken buradaki hata büyüktür ve BBC’ye zarar vermiştir.”
Belgeselin kaldırılması, medya dünyasında büyük yankı uyandırdı. Aralarında Gary Lineker, Charles Dance ve Khalid Abdalla gibi ünlü isimlerin de bulunduğu 500’den fazla medya profesyoneli, BBC yönetimine yazdıkları açık mektupta kararı eleştirdi.
Mektupta, “Gazze’de gıda üretiminden sorumlu bir yöneticinin terörle ilişkilendirilmesi, Filistinlilerin insanlıklarını paylaşma hakkını reddeden ırkçı bir söylemdir” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, belgeselin siyasi baskılar sonucu kaldırıldığı öne sürülerek, “Bu karar, yayıncılığın bağımsızlığı açısından endişe vericidir” denildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Tartışmalar sürerken İngiltere Kültür Bakanı Lisa Nandy, BBC Başkanı Samir Shah ile acil bir görüşme yapacağını açıkladı. Bakan, BBC’nin tüm süreçleri şeffaf bir şekilde incelemesi gerektiğini ve hiçbir detayın göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Bu gelişmeler, BBC’nin gazetecilik ilkeleri ve bağımsızlığı konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirirken, medya dünyasında da derin bir bölünmeye yol açtı.