Gazeteci Kadri Gürsel, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tarihi çağrısını değerlendirdi. Gürsel, Öcalan’ın metninin “Türk milliyetçiliğini ideolojik açıdan silahsızlandıran bir açıklama” olduğuna dikkat çekti. Gürsel, Gürsel, PKK’nin kendini feshetmesi durumunda, bazı unsurların YPG’ye katılıp katılmayacağının belirsizliğini koruduğunu vurguladı.
PKK lideri Abdullah Öcalan tarihi çağrısını yaptı ve örgütün silah bırakması gerektiğini vurguladı. Öcalan, “Varlığı zorla sona erdirilmemiş her çağdaş cemiyet ve partinin gönüllü olarak yapacağı gibi devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir” dedi.
- İşte Abdullah Öcalan’ın çağrısının tam metni: “Tüm gruplar silah bıraksın, PKK kendini feshetsin”
- Dünya basını Öcalan’ın tarihi açıklamasını nasıl gördü?
- Siyasî partiler Öcalan’ın çağrısına ne tepki verdi?
- Öcalan’ın çağrısına PKK’nın Suriye kolu nasıl tepki verdi?
Kadri Gürsel: “Çağrı Türk milliyetçiliğini silahsızlandırıyor”
Kadri Gürsel, Öcalan’ın açıklamalarının devlet onayından geçtiğine vurgu yaptı. Metinde PKK’nın bir Soğuk Savaş örgütü olduğunun itiraf edildiğini belirten Gürsel, Öcalan’ın bu açıklamayla iktidarı da çok zor durumda bıraktığı görüşünde:
“PKK’nın bir Soğuk Savaş örgütü olduğunun itirafı var metinde. Tük milliyetçiliğini ideolojik açıdan silahsızlandıran bir açıklama. İktidarı da çok zor durumda bırakan bir açıklama çünkü iktidarın yaslandığı bir duvar da Türk milliyetçiliği.”
Gürsel, PKK ve YPG arasındaki bağlantı, Suriye’deki güç dengeleri ve iktidarın olası tavizleri üzerine dikkat çeken yorumlarda bulundu. Gürsel, iktidarın YPG’yi PKK’nın bir uzantısı olarak gördüğünü ancak Öcalan’ın çağrısının PKK’ye yapılmış olmasının önemli bir ayrım noktası olduğuna işaret etti:
“YPG konusu var, iktidar ve devlet YPG’yi PKK’nın kendisi olarak görüyor ancak çağrı PKK’ya yapılmış. Orada bir açık kapı var. Bu sorun çatallaşan ve Suriye zemininde tartışılacak bir sorun. Suriye’de ABD ve İsrail’in iradesiyle karşı karşıya kalıyor Türkiye. PKK kendini feshetti diyelim, bazı unsurlar YPG’ye katılacak mı katılmayacak mı?”
PKK feshedilirse YPG’ye katılım olur mu?
PKK’nin kendini feshetmesi durumunda, bazı unsurların YPG’ye katılıp katılmayacağının belirsizliğini koruduğunu vurgulayan Gürsel, “Bu kadar maksimalist bir çözümün karşılığında iktidarın verebileceği en ufak taviz af çıkarmaktır. YPG’nin silahlı güçleri dururken af çıkarmak nasıl olacak?” diye sordu.
Kadri Gürsel’e göre Suriye meselesi, yalnızca Türkiye ve PKK arasında bir sorun olmaktan çıkmış durumda. Türkiye’nin ABD ve İsrail’in bölgedeki etkisiyle karşı karşıya kaldığını belirten Gürsel, olası bir çözümde YPG’nin silahsızlandırılması konusunda ABD ve İsrail’in etkisinin nasıl bertaraf edileceğinin önemli bir soru işareti olduğunu söyledi.
“Öcalan iktidarın kucağına ısıtılmış bir çelik bilye bıraktı”
Gürsel, Öcalan’ın açıklamalarında PKK’nin feshedilmesine dair yaptığı öneriyi, “çok ağır ve ısıtılmış bir çelik bilye” olarak tanımladı. İktidarın bu öneriye nasıl bir yanıt vereceği, süreçte nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğini koruyor. Gürsel’e göre, PKK’nin feshedilmesiyle birlikte silahlı unsurların nereye gideceği ve bunun Türkiye açısından nasıl yönetileceği ciddi bir mesele olarak önümüzde duruyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.