Bankalar TCMB’nin faiz kararından ne bekliyor?

İş Yatırım ve Akbank ekonomistleri, TCMB’nin yıl sonunda politika faizinin yüzde 30 civarında olacağını öngörürken, mart ayındaki toplantıda 250 baz puan indirim bekliyor.

Bankalar TCMB'nin faiz kararından ne bekliyor?
Bankalar TCMB’nin faiz kararından ne bekliyor?

İş Yatırım ve Akbank ekonomistleri, enflasyon verilerinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) izleyeceği faiz politikasına ilişkin değerlendirmelerini açıkladı. Her iki kurum da TCMB’nin mart ayında 250 baz puanlık faiz indirimine gideceğini öngörüyor.

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen ve Ekonomist Dağlar Özkan, açıkladıkları değerlendirme notunda yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 28,5 düzeyinde korudu. Enflasyon tahminlerinde aşağı yönlü bir güncelleme yapmadıklarını belirten ekonomistler, mart ve nisan aylarında oynak kalemlerin ters yönlü düzeltme riskini değerlendirdiklerini vurguladı.

Şartlara bağlı olarak enflasyon tahminleri değişebilir

İş Yatırım ekonomistleri, belirli koşulların gerçekleşmesi durumunda enflasyon tahminlerinde revizyona gidebileceklerini açıkladı. Uluslararası emtia fiyatlarının ılımlı seyretmesi, yönetilen fiyatların düşük tutulması veya mali sıkılaşmaya gidilmesi durumunda yıl sonu enflasyon tahminlerini aşağı yönlü güncelleyebileceklerini belirtti.

TCMB’nin ana eğilim göstergesine bakarak rahatlıkla 250 baz puan faiz indirebileceğini vurgulayan ekonomistler, reel sektörün sorunları ve büyümeyi önceleyerek daha büyük bir indirim adımı atılmasının dezenflasyon programı için olumsuz olacağını değerlendirdi.

İş Yatırım uzmanları, iki yönlü oynak kalemler dışlandığında aylık manşet enflasyon rakamının yüzde 2,3’ten yüzde 3,3’e yükseldiğine dikkat çekti. Bu nedenle TCMB’nin faiz indirim adımını büyütmesini beklemediklerini ve yıl sonu politika faizi tahminlerini yüzde 30 düzeyinde koruduklarını açıkladı.

Bankalar TCMB’nin faiz kararından ne bekliyor?

Akbank ekonomistleri de benzer öngörülerde bulundu

Akbank ekonomistleri de şubat ayında enflasyon eğiliminin bir önceki aya göre önemli ölçüde iyileştiğini belirtti. Yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 29,2 düzeyinde koruyan Akbank, risk dengesinin önceki aya kıyasla daha dengeli hale geldiğini vurguladı.

Akbank ekonomistleri şubat verilerinin, TCMB’nin 250 baz puanlık faiz indirimlerinin mart, nisan ve haziran aylarında devam edebilmesi için alan açtığını değerlendirdi. Ancak temmuz ayından itibaren TCMB’nin faiz indirim adımlarını küçültmesi gerektiğini öngördü.

TCMB’nin beklenen faiz kararı perşembe günü (6 Mart) açıklanacak. Piyasa uzmanları, TCMB’nin bu toplantıda ne kadarlık bir faiz indirimine gideceğini ve karar metninde kullanacağı ifadeleri yakından izleyecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.