İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatları YÖK’ün hazırladığı raporu yalanladı, belgeler sundu. Avukat Mehmet Pehlivan, rapora imza atan ve katkı sağlayan beş kişi hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu yarın (5 Mart) “sahte diploma” soruşturmasından ifade verecek. Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, konuya ilişkin açıklama yaptı. Avukat Pehlivan, evrakta sahtecilik olmadığını vurguladı, “Ortada suç unsuru yok” dedi. Algı oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan Pehlivan, yeni belgeleri paylaştı.
İmamoğlu’nun avukatları suç duyurusunda bulundu
Avukat Pehlivan, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) raporuna imza atan ve katkı sağlayan beş kişi hakkında, “adil yargılanmayı etkilemeye teşebbüs”, “görevi kötüye kullanma”, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma”, “resmî belgeyi gizleme”, “resmî belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” ve “iftira” suçlarından suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.
Pehlivan ayrıca, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne de belgelerle birlikte bir dilekçe sunduklarını söyledi.
Avukat Pehlivan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na da leh delillerin toplanması kapsamında bir beyan dilekçesi sunduklarını bildirdi.
“Daha ne olsun?”
Bütün bu hukuki süreçleri anlattıktan sonra sözlerine devam eden avukat Pehlivan, “Daha ne olsun?” diyerek yeni bilgiler paylaştı:
“Hatırlayacağınız gibi YÖK raporunda 18 Kasım 1991 tarihli bir yazı ile Girne Amerikan Üniversitesi’nin tanınan üniversitelerden olmadığı ortaya konmuştu. Ardından da şu ifadeler kullanılmıştı: ‘İlgili üniversitenin tanınırlığının ancak 1993 yılında Yükseköğretim Kurulu tarafından karara bağlandığı, ilgilinin yatay geçiş yaptığı 1990 yılında yatay geçiş yapılacak üniversiteler arasında olmadığı…’
YÖK raporunda ‘Girne Amerikan Üniversitesi 1993’ten sonra tanındı’ deniyor. İşte bu iddiayı çürütecek ilk belgeyi ekranlara getiriyoruz. Ekranda gördüğünüz diploma Girne Amerikan Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden alınmış bir toplama diploma. Diplomanın verildiği tarih 29 Eylül 1991. Mezun olan öğrencinin adı Kaan Ferah. Yani tanınmadan önce 2 yıl önce alınmış bir diploma. Yani Kaan Bey Girne Amerika’nın henüz tanınmadığı bir zamanda okumuş ve mezun olmuş.”
Avukat Pehlivan, “Madem ki tanınmayan okula denklik verilemez, madem ki tanınmayan okuldan yatay geçiş yapılamaz, o halde henüz YÖK tarafından tanınmayan bir tarihte okuyan ve mezunu olan Kaan Ferah neden denklik verildi?” diye sordu.
“Şart değil”
Kimsede yanlışlık olmadığını vurgulayan Pehlivan, neden bunların Ekrem İmamoğlu için de uygulanmadığını sordu, “Tanınma yatay geçiş için şart değildir. Tanınma denklik için şart değildir. Denklik de yatay geçiş için şart değildir. O dönemde de şart değil, bu dönemde de şart değil” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Pehlivan, bu nedenlerle suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı.
Avukat Mehmet Pehlivan şöyle devam etti:
“Seçmece ve yoruma açık yazıları örneğin SGK arşivinden çıkarılan yazı gibi bulup rapora koyanlar YÖK’ün doğrudan konuya ilişkin kendi belgelerini ve kararlarını saklamışlar veya kasten görmezden gelmişler. Hangi iyi niyet ve hangi hukuk ile açıklayacağız bunu? Açıklanabilir mi? Bu sebeple sürecin çok sıkı takipçisi olacağız.”
Ne oldu?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, diplomasının sahte olduğu iddialarıyla ilgili ihbarlar ve YÖK tarafından hazırlanan raporlar üzerine “resmi belgede sahtecilik” soruşturması başlatıldı.
İmamoğlu’nun diploması hakkındaki iddialar ilk olarak Eylül 2024’te sosyal medyada gündeme getirilmiş, İBB yönetimi ise lisans ve yüksek lisans belgelerini paylaşarak iddiaları yanıtlamıştı.
Diploma tartışması soruşturmaya dönüştü
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında diploma tartışmaları Eylül 2024’te başladı. Veryansın TV Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay, İmamoğlu’nun Kıbrıs’tan İstanbul Üniversitesi’ne geçiş sürecinde şaibeler olabileceğini öne sürdü. Atay, “İmamoğlu Kıbrıs’ta Girne Amerikan Üniversitesi’nde okudu herhalde. Okuduğu bölüm mühendislik. Sonra İstanbul Üniversitesi’ne işletmeye geçti. O dönemde Girne Amerikan Üniversitesi YÖK onaylı değil” iddiasında bulundu.
İBB yönetimi iddialara karşı İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi diplomasını paylaştı. İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun da yüksek lisans belgesini kamuoyuyla paylaşarak iddiaları yanıtladı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise Kasım 2024’te iddialar ile ilgili “Türkçe okuduğunu anlama yetisi olsaydı iyi bir üniversite kazanırdı. Hiç böyle bir katakulliye kalmadan doğru dürüst bir üniversite bitirirdi. Demek ki okuduğunu anlama problemi var, bu net. Zaten üniversite tercihiyle ilgili yaşadığı süreçte de yaşananlar bunu gösteriyor” dedi.
Diploma tartışması Meclis’e taşındı
Konu Aralık 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda da tartışma yarattı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve AKP Grup Başkanı Abdullah Güler arasında yaşanan tartışmada Güler, “İmamoğlu’nun üniversite kazanıp kazanmadığı belli değil ve bir anda İstanbul Üniversitesi’nin İngilizce bölümüne geçiş yaptı” iddiasında bulundu. Emir ise “Sayın İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili bir sorun varsa YÖK elinizde, yargı elinizde. Bakarsınız, denetlersiniz; gereğini yaparsınız” yanıtını verdi.
- İmamoğlu hakkında bugüne kadar açılan davalar ve soruşturmalar neler?
- İmamoğlu: “Üniversitedeki arkadaşlarımı çağırsam miting yaparım ama adamın birisi tavla oynayacak adam bulamaz”
Öte yandan İstanbul Üniversitesi açıklama yaptı. Açıklamaya göre başsavcılığı soruşturma yazısıyla YÖK Başkanlığı’nın yazıları üniversiteye ulaştı.
Üniversiteden yapılan açıklamada şunlar söylendi:
“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 24 Şubat 2025 tarih ve 2025/44681 soruşturma sayılı yazısı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 27 Şubat 2025 tarihli ‘Soruşturma Dosyası’ konulu yazıları Üniversitemize ulaşmıştır. Bu kapsamda, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının yazısı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yazısı ve ekinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığının 17 Şubat 2025 tarihli ‘Araştırma Raporu’nda yer alan tespitler çerçevesinde Üniversitemiz bünyesinde gerekli inceleme ve işlemler tesis edilerek, neticesinden ilgili kurumlara ve kamuoyuna bilgi verilecektir.”