Sırbistan’da aylardır devam eden iktidar karşıtı protestolar meclise taşındı. Muhalefet milletvekilleri bahar yasama döneminin ilk oturumunda Sırbistan Meclisi’nde sis bombası, havai fişekler patlattı, meşaleler yaktı. Çıkan kavgada biri ağır, iki milletvekili yaralandı.
Sırbistan Parlamentosu eşi benzeri görülmemiş bir protesto gösterisine sahne oldu.
Bahar yasama döneminin ilk oturumunda muhalefet milletvekilleri, ülkede aylardır devam eden, öğrencilerin başını çektiği yolsuzluk karşıtı protestolara destek için mecliste sis bombaları ve havai fişekler patlattı.
Sırbistan Ulusal Meclisi Başkanı Ana Brnabic’in yönettiği meclis, Başbakan Vucevic’in istifası, yükseköğretim kanunu gibi konuların da bulunduğu 62 maddeyi görüşmek için bir araya gelmişti.
Gündem kabulünden sonra Yeşil Sol Cephe’den milletvekili Radomir Lazovic kürsüye gitmek istedi ancak parlamento güvenliği Lazovic’i engellemeye çalıştı. Bu müdahalenin ardından muhalefet ve iktidar milletvekilleri de kürsünün olduğu yere geldi ve arbede yaşandı, muhalefet ve iktidar vekilleri arasında kavga çıktı.
Muhalefet vekilleri meşale yakıp sis bombası attı. Meclis salonunu kırmızı, siyah ve beyaz dumanlar kapladı. Kavga eden milletvekillerinden bazıları ise yaralandı.
Bir vekil beyin kanaması geçirdi
Meclis Başkanı Ana Brnabic, kavga sırasında kafasına sis bombası isabet eden vekilin hayati tehlikesinin bulunduğunu açıkladı.
Brnabić muhalefeti “Renkli bir devrim” yapmaya çalışmakla suçladı, “Devriminiz başarısız olacak, bu ülke kazanmaya devam edecek” dedi.
Kavga sırasında kafasına sis bombası isabet eden bir vekil ağır yaralandı. Brnabic, yaralanan vekilin hastaneye kaldırıldığını ve beyin kanaması geçirdiğini söyledi. Vekil halen hayati tehlike altında bulunuyor.
Olaylar sonrası iki vekil istifa etti, meclis binasının önünde kalabalık toplandı.
Sırbistan Başbakanı Vučević istifa etti
Sırbistan aylardır hükümet karşıtı gösterilerle çalkalanıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Öğrencilerin başını çektiği bu yolsuzluk karşıtı protestoların çıkış noktası, 2024 Kasım ayında Novi Sad kentindeki tren istasyonun çatısının yıkılması.
1 Kasım 2024’te yolcuların güneşten korunmak için kullandığı beton gölgelik aniden çöktü.
Faciada 15 kişi hayatını kaybetti. Kurtarma ekipleri saatlerce enkaz altında kalanları aramak için çalıştı. 80’den fazla kurtarma görevlisi ve ağır iş makineleri bölgede görev yaptı.
Kazanın ardından öfkeli vatandaşlar aylar süren protestolar için sokaklara döküldü.
Öğrenciler, öğretmenler ve farklı meslek gruplarından binlerce kişi, olayın yolsuzluk ve ihmalden kaynaklandığını söyleyerek hükümeti protesto etti.
Göstericiler, başkent Belgrad’ın en önemli kavşağı olan Autokomanda’yı işgal etti. Çiftçiler de traktörleriyle protestolara destek verdi.
Gösteriler sırasında bazı öğrenciler saldırıya uğradı, bir kadın protestocu ağır yaralandı.
Çatı olaydan önce aylar süren bir restorasyondan geçmişti. Protestocular inşaat uğruna denetimlerin göz ardı edildiğini, yolsuzluk yapıldığını savunuyor.
Sırbistan Başbakanı Miloš Vučević, artan baskılar karşısında istifa kararı aldı. Basın toplantısında “Toplumsal diyaloğa dönmek için bir umut varsa, konuşmalıyız” dedi. İstifa eden Başbakan, tadilat sırasında Novi Sad Belediye Başkanı’ydı ve istasyondaki yenileme çalışmaları onun döneminde gerçekleşti. Protestocu öğrencilere yapılan saldırıları kınadı ve saldırganların yakalanmasını istedi.
Aylardır devam eden protestolar ülkede Sırbistan Devlet Başkanı Alexandar Vuçiç üzerindeki baskıyı da artırdı. Vuçiç protestoların yabancı güçler tarafından desteklendiğini öne sürdü ancak herhangi bir kanıt göstermedi.