Çayırhan’ın özelleştirilmesine 5 şirket teklif verdi, işçilerin direnişi sürüyor

Ankara’nın Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı’nın özelleştirilmesine karşı çıkan işçiler 105 gündür eylemlerini sürdürüyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın açıklamasına göre ihaleye 5 şirket teklif verdi. İhale 7 Mart Cuma günü tamamlanacak.

Çayırhan için beş şirket teklif verdi, işçilerin direnişi sürüyor
Çayırhan için beş şirket teklif verdi, işçilerin direnişi sürüyor

Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı’nın özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci devam ediyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, pazarlık usulü yapılacak ihaleye katılacak şirketleri açıkladı. Buna göre ihaleye Okyanus Benzin İstasyon İşletmeciliği, Aslan Yapı ve Thirty Five Ortak Girişim Grubu, DSM Teknik Madencilik Kimyevi Ürünler ve İnşaat, Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi ile Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik şirketleri teklif verdi.

Özelleştirme ve varlık satışı ihalesine karşı eylemlerinin 100. gününde kendilerini madene kapatma kararı alan 50 işçi, önceki akşam madenden çıktı. İşçiler, madenin ağzında eylemlerini sürdürme kararı aldı. Direnen işçilerin gözü, 7 Mart günü saat 14.30’da yapılacak açık arttırma ihalesinde.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan işçilerden Kemal Sevim, “Bizim eylemimiz herhangi bir sekteye uğramadı. Biz 105 gündür bu mücadeleyi veriyoruz. Eylem yaptık olmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın önüne yürüdük olmadı. Madenci arkadaşlar yer altına kapandı olmadı. Ama biz bu işten vazgeçmedik” dedi.

“Biz işletelim burayı”

Sevim, “İyi bir sonuç alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. İnşallah bizim olan bizde kalacak. Devlet büyüklerimizden talebimiz, burası karlı bir yatırım şirketi, üretim var, kömür var. Burayı devlet eliyle işletsinler. Biz işletelim burayı. Buradaki işçilerin hepsi kalifiye eleman” diye konuştu.

Eylemlerine devam eden işçiler akşam saatlerinde soğuk nedeniyle sobada yakmak için odun kesiyor. Sevim, “Arkadaşlar akşama hazırlık yapıyorlar. Odunlarımızı kesiyorlar. 7/24 burada nöbetimizin başındayız. İnşallah kazanan işçi olacak” dedi.

“Özel sektörde büyük sıkıntılar yaşadık”

Çayırhan Termik Santrali işçilerinden Mustafa Akyel, 1997’den beri burada çalıştığını belirtti. Akyel, “20 yıl özel sektörde çalıştık. Özel sektörde büyük sıkıntılar yaşadık. Hatta özel sektör ile halen daha mahkemeliğiz, alacaklarımız var. Tam devlet geldi, ekonomik ve psikolojik olarak rahatladık derken bu varlık satışı çıktı” dedi.

Akyel, “Kesinlikle varlık satışını istemiyoruz. Devletimize hizmet etmek istiyoruz. Özel sektöre hizmet ettik ve hayal edilemeyecek paralar kazandı. Kamuda kalmasını istiyoruz biz buranın. Olumlu sonuç çıkana kadar mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

“Günde 630 megavat elektrik üretiyoruz”

Çayırhan Termik Santrali’nde dört ünite çalıştığını ve günde 630 megavat elektrik üretildiğini belirten Akyel, “Biz burada üretim rekoru da kırdık. Şahıslara hizmet etmeyelim devletimize hizmet edelim” dedi.

Madene inen işçilerin arasında olan Maden-İş Sendikası Orta Anadolu Şube Başkanı Selim Arslan, “Bu eyleme başladığımız günden beri sıralı eylemler yaptık. Hiçbirinden cevap alamadığımız için yine kapandık madene. Yaklaşık 50 kişi ile yer altına indik” diye konuştu.

Çayırhan işçilerinin yürüyüşü sürüyor.
Çayırhan için beş şirket teklif verdi, işçilerin direnişi sürüyor

“Noter huzurunda deneyelim”

Arslan, “Bu özelleştirmeden ziyade varlık satışı. Biz topraklarımızın satılmasını istemiyoruz. Burası kâr eden bir işletme. Buranın zarar ettiğini açıklayanlar da var. Getirsinler noteri ve noter huzurunda bir ay deneyelim. Burası eğer zarar ediyorsa işçi maaşını almasın” diye konuştu.

105 gündür sürdürdükleri eyleme dikkat çeken Arslan, “Hiç böyle taşkınlık yapılmayan bir eylem gördünüz mü? Biz kolluk kuvvetleri ile ekmeğimizi bölüştük” dedi.

Meclis’te Çayırhan tartışması

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Çayırhan için hazırladığı araştırma önergesini sundu. Bingöl, “Bundan üç ay önce bu tesisin ne kadar kârlı bir tesis olduğunu, ülke yararına çok önemli katkılarının olduğunu ifade etmiştim ama gelin görün ki o ihale geçici olarak iptal edildi ve bugün o ihaleyle ilgili teklifler alınmaya başlandı” dedi.

Bingöl, “Şu anda firmalar kendi aralarında görüşme yapıyorlar, bir pazarlığın içindeler ve çok açıklıkla bu kürsüden söylüyorum, bu ihale birisine, bir yandaşa peşkeş çekiliyor, bunun başka bir manası yok” diye konuştu.

Tesisteki 428 milyon ton rezerve dikkat çeken Bingöl, “Bu tesis, yirmi yıl boyunca başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan o santrali çalıştırabilecek kapasiteye sahiptir. Bugün tesislerin birçoğu elektrik üretiminde zarar ediyorken bu tesis yüzde 6,3 oranında bir üretim artışına yol açmış” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.