ABD-Ukrayna istihbarat krizi NATO’yu sarstı

ABD’nin Ukrayna ile istihbarat paylaşımını kesmesi, NATO üyeleri arasında var olan güvensizlik ortamını derinleştiriyor.

ABD-Ukrayna istihbarat krizi NATO'yu sarstı
ABD-Ukrayna istihbarat krizi NATO’yu sarstı.

NATO içinde güven sorunu büyüyor

Politico’nun bildirdiğine göre NATO ülkeleri arasındaki istihbarat paylaşımı, üyelerin birbirine karşı artan güvensizliği nedeniyle tehlike altına girdi.

İttifakın geleneksel Batılı üyeleri ile eski komünist Doğu Avrupa’dan gelen Slovakya ve Macaristan gibi yeni üyeleri arasında uzun süredir gerginlikler bulunuyor. Bu durum, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından sonra daha da kötüleşti.

Rusya’ya desteğiyle bilinen Macaristan ve Slovakya, diğer üyeler tarafından güvenilmez olarak görülüyor.

ABD’nin Ukrayna politikası endişeleri artırıyor

Trump yönetiminin Rusya’ya yönelik yaklaşımı, ittifakın özünü sarsmaya başladı. Joe Biden döneminde ABD’nin NATO Büyükelçisi olan Julie Smith, “NATO koridorlarında ittifak içindeki istihbarat paylaşımının geleceği hakkında çok fazla fısıltı var” diyerek bazı müttefiklerden Washington’ın ittifakla istihbarat paylaşımına devam edip etmeyeceğine dair endişeler duyduğunu aktardı.

Bu endişeler, ABD’nin Ukrayna’yı Rusya ile müzakere masasına oturtmak için Kiev ile istihbarat paylaşımını geçici olarak kestiğine dair haberlerle daha da arttı.

ABD-Ukrayna istihbarat krizi NATO'yu sarstı
ABD-Ukrayna istihbarat krizi NATO’yu sarstı

“İhtiyaç fazla, paylaşım az”

Kanada’nın dış istihbarat servisi CSIS’in eski bir yetkilisi olan Daniel Stanton, “Aslında daha fazla istihbarata ihtiyaç duydukları bir zamanda, daha az bilgi paylaşılacak. Ortak düşmanın kim olduğu konusunda daha az fikir birliği var. İnsanlar paylaşım konusunda daha çekingen olacak” dedi.

Trump’ın ulusal istihbarat direktörü Tulsi Gabbard da, Ukrayna ve Suriye’deki savaşlar konusunda Rus görüşlerini benimsedi. Gabbard’ın Suriye eski Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmüş olması da hakkındaki endişeleri arttırıyor.

Beş Gözler ittifakının geleceği

Financial Times’ın bildirdiğine göre, Trump’ın üst düzey yetkilisi Peter Navarro, Kanada’yı Beş Gözler istihbarat paylaşım ağından çıkarmayı düşünüyor.

Bu ağ, ABD dışında İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı içeriyor. Dünyanın en yakın çok uluslu istihbarat paylaşım grubu olarak kabul ediliyor.

Birkaç yetkili, ABD’nin tutum değişikliğinin henüz istihbarat paylaşımını etkilemediğini söyledi. Ancak yakın zamanda etkileyebileceğinden endişe duyduklarını belirtti.

İkili paylaşımlar öne çıkıyor

NATO’nun 32 üyesi arasındaki istihbarat paylaşımı, Beş Gözler arasındaki kadar yakın olmadı. Bunun nedeni, bilgi sızıntısı korkuları ve bazı ulusal istihbarat kurumlarının Ruslar tarafından sızılmış olabileceği şüpheleriydi.

Eski bir NATO yetkilisi, çok sayıda istihbarat paylaşımının tüm NATO üyeleri arasındaki toplantılardan ziyade ikili olarak gerçekleştiğini doğruladı. “İşler zorlaştığında her zaman böyleydi,” diye ekledi.

Viyana Ulusal Savunma Akademisi’nden Gustav Gressel, Rusya, Çin ve düşmanların silah sistemleri hakkındaki teknik istihbaratın ikili olarak veya daha küçük gruplar içinde paylaşıldığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.