Küresel gıda fiyatları şubatta yükseldi

FAO Gıda Fiyat Endeksi şubatta geçen aya göre yüzde 1,6, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,2 artarak 127,1 puana ulaştı.

Küresel gıda fiyatları şubatta yükseldi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), şubat ayı küresel gıda fiyatları verilerini açıkladı. FAO Gıda Fiyat Endeksi, şubatta ocak ayına kıyasla yüzde 1,6 yükseldi. Endeks ortalama 127,1 puana ulaştı. AA’nın haberine göre geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı ise yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.

Küresel gıda fiyatlarındaki artışta süt ürünleri, bitkisel yağlar ve şeker belirleyici rol oynadı. Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, güçlü küresel talebin etkisiyle yüzde 4 yükseldi. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise aylık yüzde 2 arttı.

Palm, soya ve ayçiçek yağlarındaki fiyat artışı, bitkisel yağlardaki yükselişi tetikledi. Güneydoğu Asya’daki mevsimsel arz kısıtlamaları ve biyodizel sektöründen gelen güçlü talep bunda etkili oldu. Bitkisel yağlardaki yıllık artış yüzde 29,1’e ulaştı.

Şeker fiyatları geriledi, et fiyatlarında hafif düşüş

Tahıl Fiyat Endeksi, buğday ve mısır fiyatlarındaki artışla aylık bazda yüzde 0,7 yükseldi. Yıllık bazda ise yüzde 1,1 gerileme kaydetti. Rusya’daki arz sıkışıklığı buğday fiyatlarını yukarı çekti.

Doğu Avrupa ve Kuzey Amerika’daki mahsul koşullarına ilişkin endişeler de buğday fiyatlarını etkiledi. Mısır fiyatları Brezilya’da daralan arz ve güçlü ABD ihracat talebiyle yükselmeye devam etti. Dünya pirinç fiyatları ise şubatta yüzde 6,8 düştü.

Şeker Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 6,6 geriledi. Bu düşüşte büyük ihracatçılar Hindistan ve Brezilya’daki olumsuz üretim beklentileri etkili oldu. Et Fiyat Endeksi’nde ise yüzde 0,1 düşüş görüldü.

FAO, Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu’nu da yayımladı. Örgüt, 2024-2025 dönemi için küresel tahıl üretim tahminini güncelledi. 7 Şubat’ta 2 milyar 840,7 milyon ton olarak açıklanan tahmin, 2 milyar 841,8 milyon tona yükseltildi.

Raporda küresel buğday üretim tahmini de artırıldı. Daha önce 788,6 milyon ton olarak açıklanan tahmin, 792,2 milyon tona çıkarıldı. Bu artış, bazı bölgelerdeki üretim koşullarının iyileşmesinden kaynaklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.