ABD’de Filistin yanlısı öğrenci protestolarının lideri Mahmud Halil gözaltına alındı

ABD üniversite protestoları

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump yönetimi, New York’taki Columbia Üniversitesi’nde geçen yılki Filistin yanlısı protestoların lideri Filistinli yüksek lisans öğrencisi Mahmud Halil’i gözaltına aldı. Columbia Üniversitesi Öğrenci İşçileri Sendikası, Halil’in ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) ajanları tarafından üniversite konutunda gözaltına alındığını açıkladı.

Mahmuh Hali, Columbia Üniversitesi Uluslararası ve Kamu İşleri Okulu’nda öğrenim görüyordu ve geçtiğimiz yıl kampüste kurulan protesto çadırlarında öğrenci temsilcisi olarak müzakereci rolü üstlenmişti.

Protestocular geçen yıl Columbia Üniversitesi’nin bir binasını birkaç saatliğine işgal etmiş, ardından polis müdahalesiyle gözaltına alınmıştı. Halil doğrudan bu binaya girmemiş ancak okul yönetimi ile protestocular arasında arabulucu olmuştu.

Trump’ın yeniden başkanlık koltuğuna oturmasının ardından Filistin yanlısı gösterilere katılan yabancı öğrencilerin sınır dışı edilmesi yönünde adımlar atılacağı belirtilmişti. Halil’in gözaltına alınması, bu politikanın ilk somut örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Columbia Üniversitesi öğrencileri, Gazze’nin Refah kentinden Filistinlilerin kendilerine teşekkür etmek için yazdığı mesaja yanıt olarak bir duvar yazısı hazırladı.
Columbia Üniversitesi öğrencileri, Gazze’nin Refah kentinden Filistinlilerin kendilerine teşekkür etmek için yazdığı mesaja yanıt olarak bir duvar yazısı hazırladı.

Gözaltına alınma gerekçesi belirsiz

Yetkililer, Khalil’in neden gözaltına alındığı konusunda net bir açıklama yapmadı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı sorulara yanıt vermezken, Columbia Üniversitesi de yasal engeller nedeniyle öğrenciler hakkında bilgi paylaşamayacağını belirtti.

Halil’in eşi ABD vatandaşı ve kendisinin de daimi oturma izni bulunuyor.

Halil, gözaltına alınmadan birkaç saat önce Reuters’a yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin Columbia Üniversitesi’ni hedef almasını eleştirmiş ve kendisinin hükümet tarafından hedef alınabileceğinden endişe duyduğunu belirtmişti.

Columbia Üniversitesi’nin fonları kesildi

Trump yönetimi, Filistin yanlısı protestoların üniversite kampüslerinde yaygınlaşmasının ardından Columbia Üniversitesi’ne verilen yaklaşık 400 milyon dolarlık hükümet fonunu iptal etti.

Hükümet, söz konusu finansal kesintinin ve öğrenci sınır dışı uygulamalarının Columbia Üniversitesi çevresinde yaşanan antisemitik taciz vakaları nedeniyle alındığını öne sürdü. Halil ve diğer protestocular Columbia Üniversitesi yönetiminin zaten Filistin yanlısı akademisyenlere ve öğrencilere sert yaptırımlar uyguladığını savunuyor.

Columbia Üniversitesi’nin geçici başkanı Katrina Armstrong, fon kesintilerinin ardından yaptığı açıklamada, antisemitizmle mücadelede kararlı olduklarını ve “federal hükümetle meşru endişeleri gidermek adına işbirliği içinde çalıştıklarını” söyledi.

Sınır dışı süreci başlıyor mu?

Halil’in şu anda tutulduğu gözaltı merkezi veya hakkında resmi bir suçlama olup olmadığı konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Trump yönetimi, Filistin yanlısı protestoları sert bir şekilde bastırma politikası izlerken, Halil’in bu süreçte sınır dışı edilme ihtimali gündemde.

ABD’nin yükseköğretim kurumlarındaki akademik özgürlük, hükümet müdahalesi ve göç politikalarına ilişkin tartışmalar, Halil’in durumu üzerinden yeni bir boyut kazanmış durumda.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.