İnsan külüyle resim yapan Serap Lokmacı dünya gündeminde

Sanatçı Serap Lokmacı, Yalovalı Kılıç ailesinin vefat eden anneleri Katalin Kollar’ın külleriyle bir portre yaptı. Macaristan’da yakılan Kollar’ın külleri, ailesi için anlamlı bir sanat eserine dönüştü.

Hakan Kılıç ve ailesi, her yıl anneleri Katalin Kollar’ın doğum gününü onun külleriyle yapılan portrenin önünde anarak kutluyor. Aile, başlangıçta külleri İstanbul Boğazı’na serpmeyi planlarken, sanatçının önerisi üzerine bir kısmını resim için ayırmaya karar verdi.

Hakan Kılıç, “İlk başta garip bir his olsa da alıştık. Sanki bir aile üyemiz hep yanımızda” diye konuştu.

Serap Lokmacı, çalışmalarına Ürgüp'te devam ediyor.
Serap Lokmacı, çalışmalarına Ürgüp’te devam ediyor.

Küllerden sanata: “Bir cenaze töreni gibi…”

Nevşehir-Ürgüp’teki atölyesinde çalışan Serap Lokmacı, insan külleriyle yaptığı ilk portrede farklı bir ruhani deneyim yaşadığını ifade etti. Lokmacı, Kollar’ın resmini çizerken, “bu bir veda töreni gibi hissettirdi” dedi.

Lokmacı, portreyi oluştururken külleri yapışkan bir zemin üzerine serpiştirdi. Bu sürecin ölümden sonra bir tür varoluş hissi verdiğini söyleyen Lokmacı, “Bazen onu rüyalarımda görüyorum ve bir süre etkisinden çıkamıyorum” diyerek bu deneyimin kendisi için ne kadar derin olduğunu vurguladı.

Hakan Kılıç, eşinin ve çocuklarının her yıl Kollar’ın doğum gününde küçük bir kutlama yaptığını anlattı. Kılıç ailesi, portrenin önüne bir pasta koyarak mum üflüyor ve onu anıyor:

“Eşim, çocuklarımız ve ben birlikte küçük bir pasta alıyoruz. Portreyi masanın en üstüne koyuyoruz ve küçük oğlumuz mumu üflüyor.”

Lokmacı, Kollar’ın portresinin insan külüyle yaptığı ilk resim olduğunu söyledi.
Lokmacı, Kollar’ın portresinin insan külüyle yaptığı ilk resim olduğunu söyledi.

Ölen bir yakının külleriyle yapılan bir portreye sahip olmanın başlangıçta alışılması zor bir his olduğunu belirten Kılıç, zamanla bunun ailenin bir parçası gibi hissettirdiğini söyledi.

Küllerden sanat yapımı tartışma yarattı mı?

Dünya genelinde külle yapılan sanat eserleri yaygın olmasa da bazı sanatçılar ve koleksiyonerler bu yöntemi anlamlı ve kişisel bir anı olarak görüyor. Bazı insanlar, ölüm sonrası ritüellerin geleneksel olması gerektiğini savunarak bu tür eserleri eleştiriyor.

Sanatçı Serap Lokmacı ise bu yöntemin yas sürecine yardımcı olabileceğini düşünerek, şöyle dedi: “Sanatın, yas sürecini hafifletme ve anıları canlı tutma gücü var. Bu portre, ailenin sevdiklerini farklı bir şekilde anmasını sağlıyor.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.