Soli Özel ile Sınır Ötesi (21): Türkiye, Şam-SDG anlaşmasından memnun olmalı mı?

Sınır Ötesi’nin bu haftaki bölümünde Ortadoğu’da değişen dengeleri, Suriye’deki Alevi katliamını ve akabinde gelen Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Şam yönetimi arasındaki anlaşmayı, Suudi Arabistan’ın yükselen rolünü ve ABD’deki iç mücadeleleri değerlendirdik. Peki Türkiye, Şam-SDG anlaşmasından memnun olmalı mı?

Suriye’de son dönemde yaşanan Alevilere yönelik katliamlar, bölgedeki güç dengelerini yeniden şekillendiriyor. Soli Özel katliamların arkasında Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) doğrudan rol oynayıp oynamadığı konusunda net bir bilgi olmadığını ancak örgütün ya bu saldırıları kontrol edemediğini ya da bilinçli olarak göz yumduğunu belirtti.

Özel’e göre bu katliamların ardından Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Şam yönetimi arasında bir anlaşma yapılması dikkat çekici. Bu anlaşmanın, Suriye’nin geleceğinde radikal cihatçı grupların tasfiyesini zorunlu hale getirdiğini vurgulayan Özel, “Yeni bir Suriye kurulacaksa, bu grupların sahadan temizlenmesi gerekecek” dedi. ABD’nin bu süreçte rol oynadığına dair işaretler bulunduğunu belirten Özel, Washington’un çekilmeyi planlasa bile bölgede belirli bir dengeyi sağlamak istediğini ifade etti.

Soli Özel ile Sınır Ötesi (21): Türkiye, Şam-SDG anlaşmasından memnun olmalı mı?
Soli Özel ile Sınır Ötesi (21): Türkiye, Şam-SDG anlaşmasından memnun olmalı mı?

Öte yandan Kürtlerin Suriye’deki statüsü konusunda da yeni bir döneme girildiğini vurgulayan Özel, “SDG’nin merkezi hükümet ile kurumsal bir ilişkiye geçmesi, Kürtlerin yalnızca vatandaşlık değil, siyasi aktör olarak da tanınması anlamına geliyor” dedi.

ABD ve İsrail’in Suriye’deki geleceği

ABD’nin Suriye’den çekilip çekilmeyeceği konusu belirsizliğini korurken, İsrail’in bölgede genişleme planları da devam ediyor. Soli Özel, İsrail’in bölgedeki varlığını meşrulaştırma çabalarına dikkat çekerek, “İsrail, Dürzileri koruma bahanesiyle bölgede kalmak istiyor. Ancak, SDG-Şam anlaşması sonrası bu durum değişebilir” dedi.

Özel’e göre, eğer Şam yönetimi güçlenirse, hem Türkiye’nin kuzeydeki askeri varlığını hem de İsrail’in Suriye’deki pozisyonunu tartışmaya açacak yeni bir süreç başlayabilir. Özellikle radikal cihatçı gruplara karşı geniş çaplı bir operasyon düzenlenirse, Türkiye ve İsrail üzerindeki baskı artabilir.

Elon Musk ve ABD’deki güç mücadelesi

Özel, son olarak Elon Musk’ın ABD yönetimindeki etkisi üzerine de konuştu. Musk’ın ABD devlet sistemini işlemez hale getirebileceğini belirten Özel, “Küstah, kibirli ve ne yaptığını tam olarak bilmeyen biri. Trump’ın da ona ne kadar dayanacağını göreceğiz. Ama Tesla’nın borsadaki düşüşü, Musk’ın gücünü sınırlayabilir” dedi.

ABD’de bürokraside yaşanan iç çekişmelerin Trump yönetimini zora sokabileceğini ifade eden Özel, “Eğer Musk’ın politikaları Trump’a zarar vermeye başlarsa, Trump onu bir kenara atmakta tereddüt etmeyecektir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.