Suriye’de olanlarla Gazze arasında nasıl bir bağ var? Yusuf el Şerif ile söyleşi

Suriye’de olanlarla Gazze arasında nasıl bir bağ var? Alevilere yönelik saldırılar Suriye’de nasıl bir denge değişikliğine yol açtı? Gazze’deki son durum ne? Videoda Suriye’de yaşanan son gelişmeler, Gazze’deki durum ve İsrail’in bölgedeki stratejileri üzerine gazeteci Yusuf El Şerif, Ruşen Çakır’a değerlendirmelerde bulundu.

Suriye’de Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçıların yönetimi ele geçirmesi ve yeni hükümetin kurulmasının ardından çok önemli bir gelişme yaşandı. Suriye’de doğu ve kuzeydoğu vilayetlerini büyük oranda kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye’deki yeni yönetim anlaştı.

Yusuf El Şerif’e göre, yapılan anlaşma, beklenen bir gelişmeydi. “Bu anlaşma Amerika’nın arabuluculuğuyla neredeyse bir ay önce hazırlanmıştı. Ancak Türkiye’nin itirazları nedeniyle açıklanmamıştı” dedi. Türkiye’nin SDG’nin varlığına karşı çıktığını belirten El Şerif, Türkiye’nin askeri çözümden yana olduğunu vurguladı.

Mazlum Abdi, “Tüm Suriyelilerin haklarını garanti altına alan, barış özlemlerini gerçekleştiren daha iyi bir gelecek inşa etmeye kararlıyız” dedi. Abdi, Şara ile imzaladıkları anlaşmanın ardından X platformundan bir mesaj paylaştı.

SDG, 8 Aralık 2024’te Beşar Esad liderliğindeki Suriye yönetiminin devrilmesinden sonra kurulan geçiş hükümetinin silah bırakma çağrısına olumlu cevap vermemişti.

Gazze’de son durum ne?

İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik kısıtlamaları daha da sertleştirerek bölgedeki elektrik akışını tamamen durdurdu. İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, kararı, “Az önce Gazze Şeridi’ne elektriğin derhal kesilmesi için emir verdim” diyerek duyurdu. Elektrik kesintisi, Tel Aviv’in Hamas üzerindeki baskıyı artırma politikasının bir parçası olarak değerlendirilirken, uluslararası kuruluşlar bu hamlenin savaş suçu teşkil edebileceği uyarısında bulundu.

İsrail, Gazze’ye elektrik akışını durdurdu. İsrail’in bu kararı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) destekli arabulucuların ateşkes görüşmelerini sürdürdüğü bir dönemde geldi. Hamas, İsrail’in savaşın tamamen sona erdirilmesi yönünde net bir taahhütte bulunmasını isterken, Tel Aviv yönetimi yalnızca rehinelerin serbest bırakılmasını içeren bir uzatmaya sıcak bakıyor.

Gazze konusuna da değinen El Şerif, “Amerika ve İsrail, Hamas’ın bitmesini istiyor” dedi. El Şerif, bu yüzden Mısır’a baskı geldiğini söyledi.

Suriye'de olanlarla Gazze arasında nasıl bir bağ var?
Suriye’de olanlarla Gazze arasında nasıl bir bağ var?

Videonun tamamını buradan izleyebilirsiniz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.