Enflasyon davası: Mahkeme TÜİK’ten 6 aylık enflasyon verileriyle ilgili belge talep etti

Enflasyon verileri davasında ikinci kez ara karar verildi. Emekli Yargıtay üyesi Seyfettin Çilesiz’in “asılsız enflasyon verileri” iddiasıyla TÜİK’e açtığı davada, mahkeme ikinci kez belge talep etti.

Mahkeme TÜİK'ten belge talep etti
Enflasyon verileri davasında mahkeme TÜİK’ten 6 aylık enflasyon verileriyle ilgili belge talep etti

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in TÜİK’e açtığı davada ikinci kez ara karar verdi. Mahkeme, TÜİK’ten 2024 yılının ilk 6 aylık enflasyon verilerinin hesaplama yöntemini açıklayan tüm belgeleri istedi.

Mahkeme belgeleri ikinci kez talep etti

Ankara 6. İdare Mahkemesi, 12 Mart 2025 tarihli ara kararında TÜİK’e 15 günlük süre tanıdı. Mahkeme, istenen belgelerin sunulmaması durumunda mevcut bilgi ve belgelerle karar vereceği uyarısında bulundu.

Mahkeme kayıtlarına göre, benzer bir belge talebi daha önce 30 Eylül 2009’da da yapıldı. TÜİK, mahkemenin ilk talebine yanıt vermeyince ikinci kez ara karar çıkarmak zorunda kaldı.

Dava dosyasındaki belgelere göre, uyuşmazlığın çözülebilmesi için bu bilgilerin sunulması zorunlu.

Mahkemenin, TÜİK’in sunacağı belgeler doğrultusunda 18 Mart’a kadar kararını vermesi bekleniyor

Emekli Yargıtay üyesinin TÜİK ile mücadelesi

Seyfettin Çilesiz, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını iddia ediyor. Çilesiz’in açtığı davada, enflasyon oranlarının gerçek dışı hesaplandığı vurgulanıyor.

TÜİK avukatları ise dava dilekçesine yanıtlarında, emekli maaşlarındaki artışın kurumun yetkisinde olmadığını belirterek davanın usulden ve esastan reddini talep etti.

TÜİK açıklama yaptı

Eski Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir’in “TÜİK son üç-dört yıldan beri internet üzerinden topladığı fiyatları da enflasyon hesaplamasında kullanıyor. Buna itiraz eden sekiz bölge müdürü aynı gece görevden alındı” sözlerinin yankıları sürüyor.

TÜİK, bir açıklama yayımlayarak bu iddiayı yalanladı. Kurumun bağımsız olduğunun ileri sürüldüğü açıklamada, “TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksini (TÜFE) herhangi bir kişi, makam ya da kurumun talep, talimat veya tahminine göre değil, alandan derlediği verilerden sahip olduğu bilimsel ve teknik özerklik ile bağımsız olarak hesaplamaktadır” denildi.

Açıklamada, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul için açıkladığı enflasyon oranı, “bilimsellikten uzak, gerçeklerle uyuşmayan, mesnetsiz iddialar” olarak nitelendirildi.

TÜİK tarafından yapılan açıklamada başkan ve diğer atamaların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile atandığı hatırlatıldı.

“İddiaların gerçekle hiçbir ilgisi yok”

Açıklamada şöyle denildi:

“İddia edildiğinin aksine, TÜİK web kazıma verilerini merkezî olarak, otomatik ve günlük olarak elde etmekte; bu verileri hiçbir şekilde manuel girişe açmamakta, bölge müdürlüklerine bu yönde talimat vermemekte ve yıl boyunca aynı ürünleri sabit web sitelerinden düzenli aralıklarla takip ederek, uluslararası standartlara uygun olarak değerlendirmektedir. Bu nedenle söz konusu iddiaların gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Bu çerçevede, TÜİK TÜFE’yi herhangi bir kişi, makam ya da kurumun talep, talimat veya tahminine göre değil, alandan derlediği verilerden sahip olduğu bilimsel ve teknik özerklik ile bağımsız olarak hesaplamaktadır.”

Birol Aydemir ne dedi?

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, ANKA’ya konuştu. “TÜİK ve İTO endekslerini 2022 Ocak ayında eşitlediğimizde TÜİK’in üç yılda enflasyonu toplam yüzde 31 oranında düşük gösterdiğini söylemek yanlış olmayacaktır” iddiasına ilişkin hesaplamayı nasıl yaptığı sorulan Aydemir, şunları kaydetti:

“2022 yılından bu zamana kadar ben TÜİK’in açıkladığı enflasyonu minimum en düşük yüzde 31 daha düşük hesapladığını ve bundan dolayı da emekli ve memur maaşlarının da bu kadar arttırıldığını savunuyorum. 2023 Mayısından sonra bir anda bakan değişiyor ve TÜİK Mehmet Şimşek’e bağlı oluyor. Mehmet Şimşek’in rakamlar üzerinde işlemler yapmak yönünde bir talimat verdiğini düşünmüyorum. Bugün 15 bin lira alan bir emekli, doğru bir şekilde enflasyon açıklansaydı ve maaşını alsaydı bugün 20 bin Türk Lirası alacaktı. Bugün ikramiye bin lira artırıldı diye ortalık kıyamete döndü. Bin liranın konuşulduğu yerde bir seferlik biz her ay 5 bin liradan bahsediyoruz.”

“Enflasyon verilerini doğru yansıtmadığını düşünüyorum”

“TÜİK’in 8 bölge müdürünü görevden aldığı ve 2022 yılı mayıs ayı enflasyonu açıklanmadan önce merkezden 6 uzmanın rapor alarak izne çıktığı” iddialarına ilişkin de konuşan Aydemir, şu ifadeleri kullandı:

“Benim TÜİK’in enflasyonu yanlış yaptığına dair teknik görüşlerim var. Bir de kurumda yapılan idari tasarruflardan dolayı ben TÜİK’in enflasyon verilerini doğru yansıtmadığını düşünüyorum. TÜİK son üç-dört yıldan beri internet üzerinden topladığı fiyatları da enflasyon hesaplamasında kullanıyor. Ama Türkiye’de kaç kişi internet üzerinden alışveriş yapıyor? Türkiye’de internet üzerinden alışveriş yaparken insanlar en ucuzunu bekliyor ve onu alıyorlar. Toplam harcamanın yüzde kaçıdır bilmiyorum ama düşük bir miktarda olduğu net. Şimdi TÜİK’in, internetten bulduğu en ucuz bir tane ürünün fiyatını alıp, bölge müdürlerine, ‘fiyat olarak bunu bildireceksiniz, bunu kullanacaksınız’ dediği iddiası var. Ben bunun doğru olduğunu düşünüyorum. Niye? Buna itiraz eden sekiz bölge müdürü aynı gece görevden alındı. Sekiz bölge müdürünün bir gece aynı anda görevden alınmaları normal değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.