Reuters Türkiye’deki bağımsız medya kuruluşlarının Google uygulamalarına gösterdiği tepkiyi haberleştirdi. Google sözcüsü ise “değişikliklerin tek tek web sitelerini hedef almadığını” söyledi.
Google’ın yaptığı algoritma değişiklikleri, Türkiye’deki birçok bağımsız haber sitesinin okuyucu trafiğinde ciddi düşüşlere neden oldu, kapanma riskini de beraberinde getirdi. Aralarında Medyascope’un da bulunduğu dokuz bağımsız medya kuruluşu, ortak açıklamayla Google’ın uygulamalarına tepki gösterdi.
“Sonuçları manipüle etmiyoruz”
Açıklamada, Google’ın ocak ayı sonundan bu yana uyguladığı algoritma değişikliklerinin okuyucu trafiğini büyük ölçüde yok ettiği ve mali durumları olumsuz etkilediğini belirtildi.
Açıklamada “Bu nedenlerle, Türkiye’de yayın yapan bağımsız medya kuruluşları olarak Google’ın bu tutumuyla çalınan kurumsal haklarımızın, çalışanlarımızın emeğinin, okurlarımızın desteğinin her platformda takipçisi olacağımızı duyuruyoruz” denildi.
Reuters’a konuşan ve anonim kalmayı tercih eden bir Google sözcüsü, yapılan değişikliklerin bireysel internet sitelerini hedef almadığını ve genel olarak arama sistemini iyileştirmeye yönelik olduğunu iddia etti. Sözcü, “Arama sonuçlarını asla manipüle etmiyoruz, ürünlerimizi değiştirmiyoruz veya herhangi bir görüşü desteklemek veya dezavantajlı duruma düşürmek için politikalarımızı uygulamıyoruz” dedi.
Türkiye basın özgürlüğünde 158. sırada
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün basın özgürlüğü endeksinde Türkiye, 2024 yılında 180 ülke arasında 158. sırada yer aldı. Raporda, Türkiye medyasının yaklaşık yüzde 90’ının hükümet etkisi altında olduğu ve Türklerin son dönemde iç haberler için eleştirel veya bağımsız medya kuruluşlarına yöneldiği belirtildi.
Gazete Duvar neden kapandı?
T24’e konuşan Gazete Duvar’ın sahibi Vedat Zencir, kapatma kararının birinci sebebinin Google olduğunu söyledi. “Google’ın yarattığı medya çölleşmesinin tam ortasında bulunuyoruz” diyen Zencir, yayınları durdurma kararı hakkında şöyle konuştu:
“Bugüne kadar çalışan arkadaşlarımızı ortalamanın üzerinde tutmaya çalıştık. Gazetecilik belli koşullarda yapılması gereken bir meslek. Çalışanlarımızdan daha fazla fedakârlık isteyemeyiz. Bundan utanırız. Çalışma barışını bozar. Bizim yarattığımız değer ve anlayış itibariyle bunu kabullenmemiz mümkün değil. Çalışma barışının bozacağı, tırnak içinde gazeteciliğin zarar göreceği bir duruma düşmek istemezdim. bir değer yarattığımıza inanıyorum. O değerin temiz bir sayfa olarak korunması gerekiyor. Çalışanlarımıza tazminatlarını veremeyeceğimiz bir pozisyona bırakmak istemeyiz.”
Kaynak: Reuters
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.