Pasaportuna el konulan İsmail Saymaz tepki gösterdi: “Yoksa bana da bir ‘örgüt’ mü bulunmak isteniyor?”

İsmail Saymaz'un pasaportuna yurt dışına çıkarken el konuldu

Halk TV programcısı ve gazeteci İsmail Saymaz, avukatlarının, hakkında verilen yurtdışına çıkış yasağı kararına itiraz etmek için İstanbul Adliyesi’ne gittiklerinde, dosyaya erişimin hâkimlik kararıyla kısıtlandığını öğrendiklerini açıkladı. Saymaz, “Benim suçum nedir? Söylenmiyor. Yoksa bana da bir ‘örgüt’ mü bulunmak isteniyor?” diye sordu.

Gazeteci İsmail Saymaz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada hakkında verilen yurtdışına çıkış yasağı kararına ve pasaportuna el konulmasına tepki gösterdi. Saymaz, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında neyle suçlandığını bile bilmediğini belirterek, kararın eleştirel gazeteciliğe yönelik bir gözdağı olduğunu ifade etti.

Saymaz, avukatları Aslı Kazan ve Serdar Laçin’in karara itiraz etmek için İstanbul Adliyesi’ne başvurduğunu ancak dosyaya erişimin engellendiğini ve kendilerine hiçbir kararın verilmediğini söyledi:

“Biz örneği verilmeyen, içeriği gösterilmeyen kararlara nasıl itiraz edebiliriz? Oysa kararlar ve tutanaklar CMK’nın 153/3 maddesine göre gizlilik kapsamında değildir. Kanunen bize verilmesi gerekir.”

Savcılıkla yapılan görüşmelerden de bir sonuç alamadıklarını belirten Saymaz, ikinci bir dilekçe vermelerine rağmen savcılığın işlem yapmayı reddettiğini söyledi.

“Bana da bir ‘örgüt’ mi bulunmak isteniyor?”

Saymaz, ifade vermeye hazır olduğunu bildirmelerine rağmen kendisine herhangi bir çağrı yapılmadığını belirterek “Benim suçum nedir? Söylenmiyor. Yoksa bana da bir ‘örgüt’ mü bulunmak isteniyor?” diyerek sürece tepki gösterdi.

Soruşturma sürecine ilişkin sosyal medya paylaşımında, kendisine yönelik hukuksuzlukların giderek arttığını vurgulayan Saymaz, “Türkiye’den başka bir yere gitmeye niyetim yok. Bu yapılanları eleştirel gazeteciliğe bir gözdağı olarak görüyor ve reddediyorum” dedi.

Ne olmuştu?

Halk TV programcısı ve gazeteci İsmail Saymaz, yurtdışına çıkmak istediği sırada hakkında yurtdışı yasağı kararı verildiğini öğrendi ve pasaportuna el konuldu. Son iki ay içerisinde beş kez yurtdışına çıkıp Türkiye’ye geri döndüğünü belirten Saymaz, kararı “eleştirel gazeteciliğe gözdağı” olarak nitelendirdi.

Saymaz, “Kaçacak olsaydım son 1.5 ayda beş kez yurtdışına çıkıp dönmezdim. 7 Mart’ta gittiğim Almanya’dan, hakkımda soruşturmalar olduğunu bile bile 12 Mart’ta geri gelmezdim” ifadelerini kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.