İmamoğlu’na operasyon: Soruşturmalar hakkında ne biliyoruz?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu gözaltına alındı. 106 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Peki İmamoğlu ve İmamoğlu’na yakın isimlerin gözaltına alınmasıyla ilgili ne biliyoruz? Kaç soruşturma var? Kim, neyle suçlanıyor?

Kaç soruşturma var
İmamoğlu operasyonu: Kaç soruşturma var?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İmamoğlu’na yakın pek çok isim sabah saatlerinde (19 Mart) gözaltına alındı.

Kaç soruşturma var?

Şu ana kadar bilinen üç soruşturma dosyası var: Yolsuzluk, kent uzlaşısı ve Gezi. Yolsuzluk ve kent uzlaşısı soruşturmalarından toplam 106 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Gezi soruşturmasından da gazeteci İsmail Saymaz gözaltına alındı. İmamoğlu ve İmamoğlu’yla birlikte gözaltına alınanlara Gezi soruşturması gerekçe gösterilmedi.

İmamoğlu ise iki ayrı soruşturma kapsamında gözaltında: Kent uzlaşısı ve yolsuzluk. Ekrem İmamoğlu’na yolsuzluk soruşturmasında “suç örgütü lideri” tanımı kullanıldı.

Bu soruşturmaları biraz açalım:

1 – Yolsuzluk soruşturması

Ekrem İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından gözaltı kararı verildi. İmamoğlu’na “suç örgütü lideri” denildi.

Bu operasyonun temeli, CHP’deki “para sayma” görüntülerine dayanıyor. Olaya ilişkin ifade veren tanıkların, “İBB Başkanı İmamoğlu ile çok sayıda kişinin iş adamlarını para vermeye zorladıkları, bazı iş adamları ile hareket ederek haksız kazanç sağladıkları, piyon kişiler üzerinden alım satımlar yaparak suçtan elde ettikleri parayı akladıkları para transfer ve tahsilinde ‘gizli kasa’ diye tabir edilen sivil kişileri kullandıkları” yönündeki beyanları nedeniyle rapor hazırlandı. Bu raporun ardından da başsavcılık 100 kişi hakkında soruşturma başlattı.

Açıklamada, “Örgüt üyelerinin hem kendi üzerlerine hem de SGK’li çalışanlarının üzerlerine kurdukları şirketlerle Büyükşehir Belediyesi iştirakleri olan Medya A.Ş., Kültür A.Ş.’nin hizmet alımı nitelikli işlerine yüksek fiyatlı teklifler vererek sonuç fiyatı kendilerinin belirlemesi suretiyle ederlerinin çok üzerinde işler aldıkları, aldıkları işlerin bir çoğunun tamamlanmadıkları, bir kısmının ise hayali işler olduğu, naylon fatura düzenlemek suretiyle akladıkları paraları kişisel zenginleşmelerinin yanı sıra suç örgütünün faaliyetleri doğrultusunca kullandıkları anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Gözaltına alınan isimler:

Ekrem İmamoğlu, Murat Ongun (İmamoğlu’nun danışmanı ve Medya AŞ yöneticisi), Necati Özkan (İmamoğlu’nun kampanya yöneticisi), Mehmet Murat Çalık (Beylikdüzü Belediye Başkanı), Tuncay Yılmaz (İmamoğlu İnşaat şirketinde genel müdür), Can Akın Çağlar (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri), Buğra Gökce (İstanbul Planlama Ajansı Başkanı), Murat Abbas (İBB Kültür AŞ Genel Müdürü), Ercan Saatçi (Sanatçı), Fatih Keleş, Emrah Bağdatlı, Mustafa Nihat Sütlaş, Murat Kapki, Orçun Muhittin Yılmaz, Hüseyin Köksal, Adem Soytekin, Ali Nuhoğlu, Ertan Yıldız, Eli Gül, Zafer Gül, Serdal Taşkın, Barış Kılıç, Servet Yıldırım, Mehmet Erdoğan, Güldem Işık, Ceyda Kıyrak, Kadir Öztürk, Ömür Yılmaz, Mertan Açıl, Tolga Özgen, Erhan Uslu, Hakan Atınç Dayıgil, Murat Kambur, Emre Serkan Bayraktar, Vahit Doğan, Fatoş Ayık, Hüseyin Ekrem Fidan,

Seda Hoşel Kiraz, Sergen Kurt, Yusuf Yüce, Mehmet Muhuttin Palazoğlu, Furkan Remzi Ceylan, Süleyman Atik, Hakan Karanis, Elif Güven, Nihat Uçan, Birsen Şahin, Canan Mümüklü, Cemal Ufuk Karakaya, Kağan Sürmegöz, Bayram Taşkın, Ebru Yılmazlar, Gürkan Akgün, Doğan Hamit Doğruer, Halit Burak Atalan, Bilal Önver, İlker Durudemir, İpek Elif Atayman, İlknur Taşdelen, Burak Arslan, Samih Asan, Emrah Öksüz, Onur Buğra Subaşı, Eyüp Subaşı, Gülşah Subaşı, Ahmet Köksal, Serhat Kapki, Yusuf İlbak, Ali İlbak, Murat İlbak, Mustafa İlbak, Umut Şenol, Mete Sarı Saltun, Edip Cenk Ünalerzan, İrfan Karakaş, İnan Boztaş, Ahmet Taha Bilgin, Kamil Timur Delibaş, Alihan Aydın, Alper Aydın, Alperen Aydın, Ahmet Palazoğlu, Kaan Ketenci, Ahmet Hamdi Çiçek, Hacı Ahmet Gül, Serkan Öztürk, Kabil Taşçı, Vedat Şahin, Serdar Haydanlı, Yaşar Çeri, Emin Ferhat Ertek, Harun Cengiz Beğenmez, Hasan Öçsoy, Ahmet Çiçek, Adem Tuncay, Rauf Cem Istranca, Ömer Gürsoy, Uğurhan Atma, Özge Bağdatlı ve Fatoş Pınar Türker.

2- Kent uzlaşısı soruşturması

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu yedi kişi, “PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek” suçundan gözaltına alındı.

Başsavcılık tarafından açıklamada, “PKK/KCK terör örgütünün başta İstanbul olmak üzere metropol illerde etkinliklerinin arttırılması amacıyla fiilen 31 Mart 2024’te düzenlenen yerel seçimlerde hayata geçirdiği ‘kent uzlaşısı’ faaliyetiyle ilgili olarak terör örgütü elebaşlarından Cemil Bayık ve Mustafa Karasu’nun seçim öncesinde görüş ve talimatlarını terör örgütüne müzahir medya aracılığıyla ilettiği” aktarıldı.

İmamoğlu’nun “kent uzlaşısı” temelinde Halkların Demokratik Kongresi (HDK) çatı yapılanmasıyla ittifak yapıldığına dair tespitlerin “örgüte müzahir medya tarafından” duyurulduğu iddia edildi.

Açıklamada, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde HDK mensuplarına yönelik eş zamanlı yakalama ve gözaltı işlemlerinin yapıldığı, soruşturmaların da halen devam ettiği hatırlatıldı.

Açıklamada, belirtilen tespitler üzerine “CHP kontenjanından seçilen belediye meclis üyeleri ile atanan belediye başkan yardımcıları incelendiğinde bir kısmının terör örgütü ile iltisakları bulunduğuna” işaret edildi.

Kent uzlaşısı soruşturması kapsamında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Reform Enstitüsü Başkanı Mehmet Ali Çalışkan ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir de gözaltına alındı.

3- Gezi soruşturması

Öte yandan gazeteci İsmail Saymaz, Gezi Parkı olayları hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Saymaz hakkında, “61. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebir ve şiddet kullanılarak görevini yapmasını engellemeyi amaçlayan eylemler” nedeniyle soruşturma başlatıldığı açıklandı.

Saymaz’ın 13 yıl önce Gezi eylemlerine ilişkin sosyal medya paylaşımları soruşturma gerekçesi yapıldı.

Savcılığın açıklamasında, “Soruşturma kapsamında, Gezi Parkı davası hükümlüsü Osman Kavala’nın kendisine ait internet sitesinin hazırlanmasında ve kurmayı planladığı televizyon kanalında rol almasına ilişkin Saymaz ile konuşmaları tespit edildi” denildi.

Saymaz’ın Gezi eylemleri sürecinde, Can Atalay, Çiğdem Mater Utku, Ayşe Mücella Yapıcı ve Osman Kavala’yla irtibatı olması soruşturma gerekçesi olarak sunuldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.