İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çok sayıda kişinin gözaltına alınmasının ardından Saraçhane’deki belediye binası önünde binlerce kişi kararı protesto etmek için toplandı. Dilek İmamoğlu ve CHP lideri Özgür Özel kalabalığa seslendi.
Saraçhane’de İmamoğlu protestosu
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun evine sabah erken saatlerinde 20 kadar polisle baskın yapıldı. Ekrem İmamoğlu gözaltına alındı. İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Şahan’ın da aralarında bulunduğu 7 şüpheli hakkında “PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek” ile suçlanıyor.
İstanbul-Saraçhane’de bulunan belediye binası önünde binlerce kişi gözaltı kararını protesto etmek için toplandı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu Saraçhane’de kalabalığa seslendi, “Ben buradan size söz veriyorum asla yılmayacağız, pes etmeyeceğiz. Güzel vatanımıza, atamızın bize emanet ettiği güzel cumhuriyetimize el ele verip sahip çıkacağız” dedi.
Dilek İmamoğlu, “Bugün gözaltına alınan Ekrem İmamoğlu değil, 16 milyon İstanbullunun iradesidir. Kent lokantalarından yemek yiyen emekliler, ücretsiz ulaşım kullanan anneler, İBB yurtlarında kalan öğrencilerdir. Bugün hepimiz gözaltındayız. Kabullenmeyin, kabullenirseniz demokrasi ölür” dedi.
Kalabalık “Gün gelecek, devran dönecek. AKP halka hesap verecek” sloganları attı.
“Millet iradesi gasp edilmek isteniyor”
Daha sonra Özgür Özel, kalabalığa seslendi, “Milletin iradesi gasp edilmek istenmektedir. İstanbulluların tam 3 kez üst üste seçtikleri İmamoğlu’na yapılan darbe girişimi milli iradeye yapılan darbe girişimidir” dedi.
Özel, yolsuzluk iddialarının yalan olduğunu söyledi, “Ama ortada görevlendirilmiş yargı cellatları vardır. Ne diyeceklerdi: ‘Ekrem İmamoğlu’nun adaylığından Recep Tayyip Erdoğan korkuyor’ mu diyeceklerdi? Adı hukuksuzluktan başka bir şeyle anılmayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı burada sadece bir aracıdır” diye konuştu.
Saraçhane’de toplananlar “Diplomasız Erdoğan” sloganları attı.
Özel, seçmene seslendi ve Ergenekon davasına atıf yaptı, “O gün onları yapanlar ya Zekeriya Öz gibi saklandı ya da cezaevinde. Aparat değişti ama talimat ve talimatı veren değişmedi” diye konuştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Özgür Özel, “İmamoğlu’nun tek suçu gelecek cumhurbaşkanı olduğu için bunu yapmak reva mıdır?” diye sordu.
Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi, “Ey Erdoğan, 27 yıl önce burada seni uğurlayanlar sana o günleri hatırlatıyorlar. O gün Saraçhane’nin mağduruydun, bugün zalimi olmaya utanmıyor musun?” dedi.
Özel, mücadelenin sadece bir partiyle olmayacağını söyledi, “İmamoğlu’nun tüm Türkiye olarak arkasındayız. Ey Erdoğan, İstanbul senden korkmuyor. Bu meydanın öfkesine, inancına çok ihtiyacımız var ama bu meydanlarda olmayanların da vicdanına, ahlakına, insafına, sağduyusuna da çok ihtiyacımız var” diye konuştu.
Özel, konuşmasına şöyle devam etti:
“CHP’lileri bir sandıkta adayı belirlemeye, olmayanları diğer sandıkta İmamoğlu’na destek vermeye çağırıyorum. Pazar günü hep birlikte sokaklardayız, sandıklardayız, meydanlardayız.”
Özel seçmene seslendi, “Kalkın ve bu ülkeyi kurtarın. Ekrem gelecek dertler bitecek” dedi.
Özgür Özel şöyle devam etti:
“Demokrasi sessiz yığınların sesidir, hiçbir AK Partili seçmen, örneğin bir futbol müsabakası izlerken hakemin, kendi tuttuğu takımın kendi tuttuğu takımın formasıyla sahaya çıkmasını ister mi? Hiçbir MHP’li kendi kalesinin 1 metre, rakibin kalesinin 10 metre olmasını ister mi? Mertçe bir mücadele için biz hazırız, İstanbul hazır, Türkiye hazır, sana meydan okuyorum. Korkma Erdoğan, var mısın karşımıza çıkmaya, var mısın? Şu meydanda değil de meydana giremeyip dışarıda kalanlar kadar kalabalığı bulabilse, ama bulamıyor.”
Günboyu yaşananlar
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun evine sabah erken saatlerinde 20 kadar polisle baskın yapıldı. Ekrem İmamoğlu gözaltına alındı. İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Şahan’ın da aralarında bulunduğu 7 şüpheli hakkında “PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek” ile suçlanıyor.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yolsuzluk soruşturmasında “suç örgütü lideri” olarak tanımlandı. Bu soruşturma kapsamında Ekrem İmamoğlu ve 99 kişi gözaltına alındı.
Yolsuzluk soruşturmasının ayağı, “CHP’de para sayma görüntüleri”ne dayanıyor.
Ekrem İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından gözaltı kararı verildi. İmamoğlu’na “suç örgütü lideri” denildi.
Bu operasyonun temel, CHP’deki “para sayma” görüntülerine dayanıyor. Olaya ilişkin ifade veren tanıkların, “İBB Başkanı İmamoğlu ile çok sayıda kişinin iş adamlarını para vermeye zorladıkları, bazı iş adamları ile hareket ederek haksız kazanç sağladıkları, piyon kişiler üzerinden alım satımlar yaparak suçtan elde ettikleri parayı akladıkları para transfer ve tahsilinde ‘gizli kasa’ diye tabir edilen sivil kişileri kullandıkları” yönündeki beyanları nedeniyle rapor hazırlandı. Bu raporun ardından da basşavcılık 100 kişi hakkında soruşturma başlattı.
İmamoğlu’na ayrıca “PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek” suçlaması yöneltildi. Bu soruşturmada da İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu yedi kişi gözaltına alındı.
Kent uzlaşısı soruşturması kapsamında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Reform Enstitüsü Başkanı Mehmet Ali Çalışkan ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir de gözaltına alındı.