İmamoğlu gözaltında: Sosyal medya kısıtlaması sürüyor

İmamoğlu gözaltında: Sosyal medya kısıtlaması sürüyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasından beri kullanıcılar aralarında TikTok, Instagram, WhatsApp ve X’in (eski adıyla Twitter) de olduğu sosyal medya platformlarına giremiyor. Bu sabah saatlerinden itibaren YouTube erişimi de tamamen kesildi. Sosyal medya kısıtlaması sürüyor mu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dün (19 Mart) sabah saatlerinde aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ve İmamoğlu’na yakın isimlerin de bulunduğu 106 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. 80’den fazla isim sabah baskınları ile evlerinden gözaltına alındı.

Soruşturma ve ev baskınlarının ardından X, Instagram, YouTube ve TikTok gibi platformlara erişim sorunu başladı.

Bant daraltma devam ediyor mu?

Dünyada internet kısıtlamalarını takip eden Netblocks’a göre Türkiye’de sosyal medya platformlarına bant daraltma uygulanıyor ve sosyal medya kısıtlaması sürüyor.

Masaüstü ve mobil üzerinden video platformu TikTok ve YouTube’a girmeye ve video izlemeye çalışanlar, yüklenme problemleriyle karşılaşmaya devam ediyor.

Dünya genelinde sitelere erişim sorunlarını derleyen Downdetector’a göre Türkiye’de X ve Instagram ile beraber YouTube, TikTok, Facebook ve WhatsApp’ta da erişim sorunları yaşanıyor.

Platformlar hakkında Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından alınmış bir kapama veya erişim engeli kararı bulunmuyor.

Twitter’ın resmî destek hesabı veya yetkilileri tarafından henüz bir açıklama yapılmadı. Sorunun global bir kesintiden mi yoksa bölgesel bir problemden mi kaynaklandığı bilinmiyor.

“İktidar halkın bilgi edinme hakkını keyfi şekilde engelliyor”

İfade Özgürlüğü Derneği’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “İktidar, halkın haber ve bilgi edinme hakkını ‘keyfi’ bir şekilde engelliyor” diye konuştu.

ANKA Haber Ajansı’na değerlendirmlerede bulunan İfade Özgürlüğü Derneği’nden Yaman Akdeniz, şunları söyledi:

“İktidar, halkın haber ve bilgi edinme hakkını ‘keyfi’ bir şekilde engelliyor. Burada açık bir şekilde sansür amacı var. Bu, en son TUSAŞ saldırısında olmuştu. O zaman da doğru değildi. Fakat bu sefer getirilen kısıtlama, diğerlerinden farklı olarak tamamen ‘keyfi’ ve ‘siyasi’ erişim engeli.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.