İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na dün sabah saatlerinde operasyon düzenlendi. İmamoğlu ve İmamoğlu’na yakın çok sayıda isim gözaltına alındı. Peki şimdi CHP ne yapacak? Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Sümer değerlendirdi.
Son 30 yıldır dünyada demokratik rejimlerin çöküşünde yargının önemli rol oynadığını belirten Prof. Dr. Nebi Sümer, siyasi rakipleri yargı yoluyla bertaraf etmenin son aşamada kullanılan bir yöntem olduğunu vurguladı. Sümer, Türkiye’de zaten var olan adaletsizlik duygusunun giderek pekiştiğini söyledi.
Sümer, toplumsal psikoloji açısından adaletsizlik duygusu ve algısının insanlarda kızgınlık ve öfkeyi artırdığını söyledi.
“Yargının araçsal kullanımı artıyor”
Uluslararası endekslerin Türkiye’nin otoriter rejime doğru kaydığını gösterdiğini belirten Sümer, yargının araçsal kullanımının son yıllarda arttığını dile getirdi. Türkiye’de halkın yargıya güveninin kısmen hâlâ yüksek olduğunu söyleyen Sümer, medyanın büyük oranda hükümet kontrolünde olmasının olayların algılanışını etkilediğini belirtti.
Sümer, hükümetin uluslararası meşruiyet sağlamak ve yatırımların devam etmesi için hukuk varmış görüntüsü vermeye çalıştığını iddia etti.
Toplumsal öfke ne yöne evrilecek?
Toplumun kızgın, asabi, mutsuz ve öfkeli olduğunu belirten Sümer, bu duyguların ya muhalefete sarılıp yaratıcı toplumsal hareketlere dönüşeceğini ya da sinme ve korkunun etkili olacağını vurguladı.
Sümer, “Bugünlerde bunun hangisine dönüşeceğini göreceğiz. İmamoğlu’na desteğin artacağını öngörüyorum” dedi.
Sivil tepkide ölçü nasıl tutturulabilir?
Sokak hareketlerinde kritik noktanın öfkenin yer değiştirmesi olduğunu belirten Sümer, sosyal psikolojide artan öfkenin saldırganlığa dönüşebileceğini söyledi. Provokatif eylemlerin ters tepki doğurabileceğini dile getiren Sümer, olgun bir sivil hareketin demokrasiyi güçlendirebileceğini vurguladı.
“Beyaz yakalı bir hareket olan Türkiye muhalefeti, yaratıcı iletişim kampanyaları geliştirirse başarıya ulaşabilir” diyen Sümer, çağdaş demokrasilerde sokakların dışında da ifade kanalları olduğunu hatırlattı.
Yaratıcı muhalefet yöntemleri önerdi
CHP’nin ön seçim girişimini takdir eden Sümer, ikinci sandık koyma fikrinin de yaratıcı bir yöntem olduğunu söyledi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Türkiye’de sessizleşen akademi ve sivil toplumun konuşturulması gerektiğini söyleyen Sümer, “Bu sadece haksızlığa karşı cevap değil, demokratik kültürün yerleşmesi için de bir nüve olur” diye konuştu.