İBB Meclisi İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyon Başkanı Ertan Yıldız’ın gözaltına alındı. Yıldız hakkındaki rüşvet iddialarının arka planında Bakırköy Belediyesi’nin Capacity AVM’ye kestiği 197 milyon TL ceza bulunuyor. Akademik raporlar, AVM’de ciddi yapısal sorunlar tespit etti.
İBB Meclisi İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyon Başkanı ve Bakırköy meclis üyesi Ertan Yıldız’ın gözaltına alınması, Capacity AVM’deki tespit edilen aykırılıklarla ilgili sürece dayanıyor. Bakırköy Belediyesi’nin 1 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirdiği incelemede, AVM’nin projede belirtilen 2 bin 36 araç kapasitesinin bin 408 araca düşürüldüğü ve otopark alanlarının ticari ünitelere dönüştürüldüğü tespit edildi. Bu tespitler tutanakla belgelendi. Belediye, 24 Haziran 2024’te AVM yönetimine gerekli bildirimlerde bulundu. Herhangi bir düzeltme yapılmayınca 12 Kasım 2024’te konu Yıldız Teknik Üniversitesi’nin bilimsel değerlendirmesine sunuldu.
Bilimsel rapor ışığında ceza
Yıldız Teknik Üniversitesi 22 Kasım 2024 tarihinde sunduğu raporda, AVM’nin deprem güvenliğini etkileyen önemli sorunlar tespit etti. Prof. Dr. Yusuf Ayvaz ve Prof. Dr. Barış Sevim’in imzaladığı raporda, statik projede olması gereken 149 adet perdenin yerinde bulunmadığı ve kolon boyutlarının projeye uymadığı belirtildi. Rapora göre, ticari alan kazanmak için yapılan değişiklikler binanın deprem dayanıklılığını riske atıyor.
Hukuki süreç ve iddialar
Belediye, üniversite raporunun ardından 18 Aralık 2024’te yapı tatil tutanağı düzenledi. AVM yönetimine aykırılıkları gidermesi için 1 ay süre verdi. Bu sürede gerekli düzeltmeler yapılmayınca 6 Şubat 2025’te encümen kararıyla 197 milyon TL ceza uyguladı.
Bu süreçte Yıldız’ın AVM yönetiminden 5 milyon Euro rüşvet istediği iddia ediliyor.
Fakat, ceza süreci boyunca belediyenin tuttuğu resmi kayıtlar ve birçok kurumu sürece dahil ettiği görülüyor.
Öte yandan AVM yönetimi geçtiğimiz haftalarda cezaya karşı dava açtı. Yargı süreci devam ediyor.
Yıldız, İBB ve ilçe belediyelerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında bugün gözaltına alındı.
Ne oldu?
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart Çarşamba günü gözaltına alındı.
İmamoğlu’na iki farklı suçlama yöneltiliyor: Yolsuzluk ve kent uzlaşısı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yolsuzluk soruşturmasının ayağı, “CHP’de para sayma görüntüleri”ne dayanıyor.
Olaya ilişkin ifade veren tanıkların, “İBB Başkanı İmamoğlu ile çok sayıda kişinin iş adamlarını para vermeye zorladıkları, bazı iş adamları ile hareket ederek haksız kazanç sağladıkları, piyon kişiler üzerinden alım satımlar yaparak suçtan elde ettikleri parayı akladıkları para transfer ve tahsilinde ‘gizli kasa’ diye tabir edilen sivil kişileri kullandıkları” yönündeki beyanları nedeniyle rapor hazırlandı.
Bu raporun ardından da başsavcılık 100 kişi hakkında soruşturma başlattı.
Ekrem İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından gözaltı kararı verildi.
İmamoğlu’na “suç örgütü lideri” denildi.
İmamoğlu’na ayrıca “kent uzlaşısı” bağlamında “PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek” suçlaması yöneltildi.
Bu soruşturmada da İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu yedi kişi gözaltına alındı.
Kent uzlaşısı soruşturması kapsamında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Reform Enstitüsü Başkanı Mehmet Ali Çalışkan ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir de gözaltına alındı.