CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Diyarbakır Nevroz’una bir mesaj gönderdi. Mesajda kullandığı “zalim Dehak” ifadesi, binlerce yıllık efsanenin günümüze yansıması. Kürt mitolojisinde Nevroz’un sembolü olan Demirci Kawa’nın zalim Dehak’a karşı direnişi, bugünün siyasi söylemlerinde de yerini koruyor.

Nevroz’un Kürt mitolojisindeki kökeni: Dehak ve Kawa efsanesi
Kürt mitolojisinde Nevroz kutlamasının temelinde yatan Dehak ve Kawa efsanesi, binlerce yıllık bir geçmişe sahip.
Efsaneye göre Dehak, omuzlarında yılanlar bulunan zalim bir hükümdardı. Bu yılanlar her gün genç insanların beynini yiyerek besleniyordu.
Zalim Dehak’ın hüküm sürdüğü dönemde halk büyük acılar çekti.
Özel’in mesajında geçen “zalim Dehak” ifadesi, bu mitolojik karaktere ve onun temsil ettiği baskıcı yönetime doğrudan bir gönderme niteliği taşıyor.
Demirci Kawa ve direnişin sembolleşmesi
Efsaneye göre Demirci Kawa, çocukları Dehak’ın yılanlarına kurban edilen bir demirciydi. Kawa, halkı örgütleyerek Dehak’a karşı başkaldırıyı başlattı. Demir dövme çekicini öne çıkararak dağ tepesinde ateşler yaktı. Halkı direnişe çağırdı. Bu direniş hareketi başarıya ulaştı ve Dehak’ı yenerek zulme son verdi.
Efsaneye göre Kawa’nın başlattığı ateş, Nevroz kutlamalarında yakılan ateşlerin kökeni kabul ediliyor.
Özgür Özel’in “Nevroz’un sıcaklığı, tıpkı bugün yakılan ateş gibi, yüreklerimizi aydınlatsın” sözleri, bu tarihsel sembolizme atıfta bulunuyor.
Kawa’nın direnişi, baskıya karşı birlik olmanın ve mücadelenin sembolü olarak Nevroz kutlamalarının merkezi unsurlarından birini oluşturuyor.
Direniş ve birlik mesajları
Nevroz, baharın başlangıcı olarak kutlanan bir bayram. Kürtler bu tarihi özgürlük ve direniş simgesi olarak da kabul ediyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Her yıl 21 Mart’ta kutlanan bu gün, özellikle Kürt toplumu için büyük önem taşıyor. Nevroz ateşinin yakılması, Kawa’nın direnişini ve zaferi müjdeleyen ateşi sembolize ediyor.
Özel’in mesajında “Bir yandan zalim Dehak’larla mücadele ederken bir yandan da baharın müjdecisi Nevroz’u kutluyoruz” ifadesi, bugünün siyasi mücadelesiyle tarihsel direniş arasında köprü kuruyor.
Mesajın tam metni
Sayın Tülay Hatimoğulları, DEM Parti Eş Genel Başkanı
Sayın Tuncer Bakırhan, DEM Parti Eş Genel Başkanı
Sevgili Diyarbakırlılar, değerli kardeşlerim,
Bir yandan zalim Dehak’larla mücadele ederken, bir yandan da baharın müjdecisi Newroz’u kutluyoruz.
Bu topraklar, farklı kültürlerin, dillerin ve inançların bir arada kardeşçe yasadığı, dayanışmanın ve umudun yeşerdiği kadim topraklardır. Hiçbir zalim, hiçbir Dehak kardeşliğimizi bozamadı, bozamayacak!
Bizler, farklılıklarımızın harmanlanmasıyla oluşmuş̧ zenginliğin farkında olarak, kimsenin kendini dışlanmış̧ hissetmediği, herkesin eşit haklarla, barış̧ içinde yaşadığı bir ülke için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz.
Demokrasiye, adalete ve özgürlüğe olan inancımızla, herkesin eşit yurttaşlık temelinde bir arada yaşadığı bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Newroz’un sıcaklığı, tıpkı bugün yakılan ateş̧ gibi, yüreklerimizi aydınlatsın ve geleceğe dair umutlarımızı büyütsün.
Bu duygu ve düşüncelerle, tüm Diyarbakırlı kardeşlerimin Newroz’unu kutluyor; bu baharın barışa, kardeşliğe ve demokrasiye vesile olmasını diliyorum.
Newroz pîroz be!