Savcılık İmamoğlu’nun tutuklanmasını istedi

Ekrem İmamoğlu’na tutuklama talebi… İki ayrı soruşturmadan dört gündür gözaltında tutulan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında savcılık tutuklama talep etti. Savcı, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Mahir Polat ve Mehmet Ali Çalışkan’ın da tutuklanmasını istedi.

İmamoğlu’na tutuklama talebi

19 Mart Çarşamba günü gözaltına alınan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, emniyetteki ifadelerinin tamamlanmasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

İşte tutuklama kararı:

İmamoğlu’na tutuklama talebi: İşte karar

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tutuklama talebi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin 30/09/2020 tarihli kararı uyarınca örgüte yardım suçu; örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin, örgüt üyesi olarak cezalandırılacağı belirtilmiş, anılan normun konuluş amacı, gerekçesinde; “örgüte hâkim olan hiyerarşik ilişki içinde olmamakla beraber, örgütün amacına bilerek ve isteyerek hizmet eden kişi, örgüt üyesi olarak kabul edilerek cezalandırılır.” şeklinde açıklanmış olup, yardım fiilini işleyen failin örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmaması, yardımda bulunduğu örgütün TCK’nin 314. maddesi kapsamında silahlı terör örgütü olduğunu bilmesi, yardımın örgütün amacına hizmet eder nitelikte bulunması, yardım ettiği kişinin örgüt yöneticisi ya da üyesi olması gerektiği, yardımdan fiilen yararlanmanın zorunlu olmayıp örgütün istifadesine sunulmuş olması ve üzerinde tasarruf imkânının bulunmasının suçun tamamlanması için yeterli olduğu belirtilmiştir.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 11/11/1991 tarih ve Esas 9-242, Karar 305 sayılı kararında ise; “Sonuç olarak her ne surette olursa olsun örgütün hareketlerini kolaylaştıran ve yaşantısını sürdürmeye yönelik eylemler yardım kapsamında görülecektir.” şeklinde karar verilmiştir.

Tutuklama istemiyle sevk edilen şüphelilerin PKK/KCK terör örgütü siyasal alan sorumlularından Azad Barış ile olan ortak, yoğun ve süreklilik arz eden ve örgüt mensubu ve belediye personeli olan tanık beyanlarını destekleyen 31/03/2024 tarihli seçime yakın döneme ilişkin irtibatlarına dair içerikler, kendilerinin sair terör örgütü mensuplarıyla irtibatlarına dair tespitler, mali analiz raporları içeriği, Azad Barış ve firmalarının “Kent Uzlaşısı” faaliyetleri ve söylemlerine ilişkin açık kaynak tespit içerikleri, faaliyet doğrultusunda belediyelere sızdırılan belediye meclis üyeleri ve başkan yardımcıları ile personellerden ibaret terör örgütü mensuplarının örgütsel bağlarına dair tespitler (yukarıda da vurgulandığı gibi bu tür diğer şahısların tamamıyla deşifresine ilişkin soruşturmalar devam etmektedir) bir arada değerlendirildiğinde; şüpheli İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diğer şüphelilerle birlikte yerel seçimlerde…

“…PKK/KCK terör örgütüne yardın etme suçunu işledikleri…”

…belediye meclis üyesi listelerinin kendisinin onayıyla belirlenmesi, kendisinden habersiz belirlenemeyeceği olgusu da nazara alındığında kendisinin Belediye Başkanı seçilebilmesi amacıyla desteklenmesi karşılığında terör örgütünün yönetimince de ifade edilen metropollerde etkinliğinin artırılması amacını taşıyan “Kent Uzlaşısı” faaliyetine bilerek iştirak etmek, bir kısım terör örgütü mensuplarının belediyelerde etkili yerlerde görev alması, diğer bir kısım terör örgütü mensubunun veya öldürülen örgüt mensubu yakınlarının (sözde “Değer Ailesi” tabir edilen yakınlarının) kamu görevinde yer almasını sağlamak suretiyle Yargıtay kararlarında da ifade edilen her ne surette olursa olsun örgütün hareketlerini kolaylaştıran ve yaşantısını sürdürmeye yönelik eylemlere iştirak ederek üzerlerine atılı PKK/KCK terör örgütüne yardım etme suçunu işledikleri…

…yine şüphelilerden Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın kullanmış olduğu telefon ve dijital materyallerin şifresini kolluk görevlilerine vermedikleri, Reform Vakfı kurucularından şüpheli Mehmet Ali Çalışkan’ın yanında cep telefonu olmadan eş zamanlı yakalama ve gözaltı tarihinden sonra kolluk görevlilerine teslim olduğu, bu şekilde ilişki ve irtibatlarının deşifresini engelleme amacında oldukları, yine dikkat çekici olarak şüpheli Ekrem İmamoğlu’nun terör örgütü mensubiyeti nedeniyle kamu davası açılan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in seçilmesini kendisinin tavsiye ettiğine dair beyanda bulunduğu anlaşılmakla;

Aşağıda açık kimlik bilgileri yazılı şüpheliler mevcutlu olarak gönderilmiş olup,
Şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve tutuklama nedenlerinin bulunduğu anlaşılmakla; Şüphelilerin üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suça dair yasada yazılı cezanın üst haddi dikkate alınarak 5271 sayılı CMK’nin 100. ve devamı maddeleri uyarınca TUTUKLANMALARINA karar verilmesi kamu adına talep olunur.

İfade süreci

İmamoğlu ve 91 kişinin ifade verme işlemleri için 34 savcı görevlendirildi.

00:10 itibarıyla İmamoğlu’nun kent uzlaşısı ve yolsuzluk kapsamında savcılıkta verdiği ifadeler sona erdi. İmamoğlu, savcılıktaki ifadesinde emniyetteki ifadesini aynen tekrarladı.

03:00 itibarıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkındaki her iki soruşturma kapsamında da savcılık tarafından tutuklama istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Ayrıca Resul Emrah Şahan, Mahir Polat ve Mehmet Ali Çalışkan hakkında da tutuklama talep edildi. Başsavcılığın açıklaması şöyle:

“Şüpheliler Ekrem İmamoğlu, Resul Emrah Şahan, Mahir Polat ve Mehmet Ali Çalışkan üzerilerine atılı silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan tutuklanmaları istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmiştir.”

İmamoğlu’na tutuklama talebi

Ekrem İmamoğlu’nun savcılık ifadesi

Yolsuzluk soruşturmasında ise şunları söyledi:

Yukarıdaki açık adres, kimlik ve iletişim bilgileri doğrudur, bana aittir. Bana sormuş olduğunuz olay hakkında bilgi sahibiyim. Burada, makamınızda avukatlarım ile birlikte ifademi vereceğim.

Ben, fotoğraflar ile ilgili cevap vermek istemiyorum. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyım ve Türkiye’de en fazla gündemde olan kişilerdenim. Hayatım halkın arasında geçiyor ve insanlarla ilgili en fazla güvendiğim şey, bir kere gördüğüm insanları tanımak ve hatırlamak üzerinedir. Ancak listeli bir şekilde fotoğraf tablosunun önüme konularak, büyük bir bölümünün benimle çalışan, özel yaşamımda benimle ilişkili ve siyasi olarak yol arkadaşım olduğu belli insanların bana sorulmasını, şahsıma uygun bir soru yöntemi olarak görmüyorum. Zaten fotoğraflarda olan kişilerle ilişkilerim bellidir ve tespit edilmiştir. Diğerleriyle ilgili, tanımadığım insanları gözümle hatırladığım kadarıyla ifade ederek tanımaya çalışacak çaba içerisinde olacak bir kişi değilim.

Bana sormuş olduğunuz, Sarıyer ilçesi Reşitpaşa Mahallesi’nde bulunan 624 ada, 175 parselde yer alan kamulaştırma ile ilgili durum, tamamen belediyenin bölgeyi yeşil alan olarak halkın huzuruna sunması için yapılmış bir çalışmadır. Belediye olarak binlerce kamulaştırma işlemi yapılmıştır. Bu da onlardan sadece bir tanesidir.

Yasemin Eroğuz tarafından satın alınan söz konusu yer, her ne kadar MASAK raporunda 3.000.000 matrah ve 250.000 TL kapora ödemesi şeklinde gözükmüş ise de, söz konusu arazinin alımı için Türkiye İş Bankası’ndan iki ayrı kredi kullanılarak gerçekleşmiş olup, ödemeler kredi vasıtasıyla yapılmıştır. Bu hususun tekrar araştırılmasını istiyoruz.

“Ramazan ayında kul hakkı yendi”

Benim, Emrah Bağdatlı, Adem Soytekin, Hüseyin Köksal, Fatih Keleş gibi şahısların mal varlıklarındaki artışlarla ilgili bir bilgim yoktur. Bu, onların kendi ticari hayatlarıdır.

Bir kamu yöneticisi olarak, kamu ahlakına sahip olduğumu iddia eden bir kişi olarak en önemli hususun şeffaflık ve hesap verebilirlik olduğunu çok iyi bilirim. Hayatım ile ilgili hiçbir hususun gizliliği olmamıştır. Hele hele kamu yöneticisi olduktan sonra gizlilik olamayacağını da bilen birisiyim. Ticaretim ile ilgili, ailem ile ilgili tüm hususlar kamuoyunun önünde şeffaf bir biçimde sürmektedir. Üç nesildir ticaretin içinde olan bir insan ve dünyanın en büyük şehirlerinden birinin belediye başkanı olarak, kamuda hesap sormanın ve hesap vermenin çok sayıda yöntemi varken, dört gün önce sabah 06.00’da yüzlerce polisin bir insanı evinden alması ve oluşan gündem ile Türkiye’ye büyük bedeller ödetilmesi, ilave olarak da insanların mutsuz ve huzursuz hale getirilmesi ve son olarak mübarek Ramazan ayında kul hakkı yenmesi, benim ve milletimin çok ağırına gitmiştir.

Üzülerek görüyorum ki, bir şehrin yollarının kapandığı, giriş çıkışın denetlenir hale geldiği, koca ilçelerin tümüyle barikatlarla çevrildiği bir ortamda, benimle ilgili soruşturma süreçlerinin ve gözaltına alma eyleminin ne kadar yanlış olduğunun göstergesidir. Doğru yöntemi tercih etmeyip namusuma, haysiyetime leke getirecek uygulamalar yapanların ve raporları düzenleyenlerin Allah’ın verdiği ömür kadar, mücadelemi hukuki zeminde sonuna kadar arayacağıma yemin ettim.

Benim söyleyeceklerim bunlardan ibarettir.

Emniyetteki ifadesinde ne söylemişti?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, adliyeye getirilmeden önce terör soruşturması kapsamında polise ifade verdi. Gizli tanık ifadelerine tepki gösteren İmamoğlu onlar için “kumpas” ve “yalan” dedi. İmamoğlu birçok soruyu ahlaksızca bulduğunu da söyledi. Gözaltındaki İBB Başkanı, kent uzlaşısıyla ilgili soru için “Bunu gidin DEM Parti’ye sorun” diye cevapladı.

İmamoğlu burada “Bu süreci yöneten insanlar ve yöneticisinin hesap vereceği günler yakındır” dedi.

İmamoğlu’nun polisteki ifadesiyle ilgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

İmamoğlu gözaltı süreci: Şu ana kadar neler yaşandı?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart Çarşamba günü gözaltına alındı.

İmamoğlu’na iki farklı suçlama yöneltiliyor: Yolsuzluk ve kent uzlaşısı.

Yolsuzluk soruşturmasının ayağı, “CHP’de para sayma görüntüleri”ne dayanıyor.

Olaya ilişkin ifade veren tanıkların, “İBB Başkanı İmamoğlu ile çok sayıda kişinin iş adamlarını para vermeye zorladıkları, bazı iş adamları ile hareket ederek haksız kazanç sağladıkları, piyon kişiler üzerinden alım satımlar yaparak suçtan elde ettikleri parayı akladıkları para transfer ve tahsilinde ‘gizli kasa’ diye tabir edilen sivil kişileri kullandıkları” yönündeki beyanları nedeniyle rapor hazırlandı.

Bu raporun ardından da başsavcılık 100 kişi hakkında soruşturma başlattı.

Ekrem İmamoğlu ve 99 kişi hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından gözaltı kararı verildi.

İmamoğlu’na “suç örgütü lideri” denildi.

İmamoğlu’na ayrıca “kent uzlaşısı” bağlamında “PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek” suçlaması yöneltildi.

Bu soruşturmada da İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu yedi kişi gözaltına alındı.

Kent uzlaşısı soruşturması kapsamında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Reform Enstitüsü Başkanı Mehmet Ali Çalışkan ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir de gözaltına alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.