Dört gündür gözaltında tutulduktan sonra Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yolsuzluk suçlamasından tutuklandı. İmamoğlu kent uzlaşısı soruşturmasından adli kontrol olmaksızın serbest kaldı.
19 Mart Çarşamba günü gözaltına alınan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, emniyetteki ifadelerinin tamamlanmasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.
İmamoğlu ve 91 kişinin ifade verme işlemleri için 34 savcı görevlendirildi. İmamoğlu, savcılıktaki ifade işlemlerinin bitmesinin ardından tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Mahkeme heyeti İmamoğlu’nun yolsuzluk suçlamasından tutuklanmasına karar verdi. İmamoğlu kent uzlaşısı soruşturmasından adli kontrol olmaksızın serbest kaldı.
İmamoğlu, kararın ardından sosyal medya hesabı X’ten şu mesajı paylaştı:
“Öyle de yenileceksin, böyle de yenileceksin”
“Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!
Aziz Milletim;
Asla üzülmeyin, mahzun olmayın, umudunuzu yitirmeyin. Demokrasimize yapılan bu darbeyi, bu kara lekeyi el birliğiyle söküp atacağız. Bu süreci yöneten insanların, hem bu dünyada hem de ahirette yüce Yaradan huzurunda hesap vereceği günler yakındır. 86 milyon vatandaşımı sandığa koşmaya, demokrasi ve adalet mücadelesini tüm dünyaya duyurmaya davet ediyorum. Dimdik ayaktayım, asla eğilmeyeceğim.
Her şey çok güzel olacak…”
ANKA’nın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ”silahlı terör örgütüne yardım” etme suçundan verilen serbest bırakma kararlarına itiraz edecek.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İmamoğlu’nun ifadesinde ne demişti?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, adliyeye getirilmeden önce terör soruşturması kapsamında polise ifade verdi. Gizli tanık ifadelerine tepki gösteren İmamoğlu onlar için “kumpas” ve “yalan” dedi. İmamoğlu birçok soruyu ahlaksızca bulduğunu da söyledi. Gözaltındaki İBB Başkanı, kent uzlaşısıyla ilgili soru için “Bunu gidin DEM Parti’ye sorun” diye cevapladı.
İmamoğlu burada “Bu süreci yöneten insanlar ve yöneticisinin hesap vereceği günler yakındır” dedi.
İmamoğlu’nun polisteki ifadesiyle ilgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon haberlerimizin tamamını okuyun.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon videolarımızın tamamını izleyin.
Adliyede karar karmaşası
Erken saatlerde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandığı haberi servis edildi. Bu haberi Anadolu Ajansı dahil tüm medya kuruluşları okurlarına ve izleyicilerine duyurdu. Fakat İmamoğlu hakkında henüz iki dosyada da karar çıkmadığı bilgileri dolaşmaya başladı.
Gazeteci Alican Uludağ, İmamoğlu’nun tutukluluğuna yönelik bir kararın açıklanmadığını söyledi:
“İlginç şeyler oluyor. İstanbul Başsavcılığı, gazetecilerin olduğu iletişim grubuna, ‘Arkadaşlar halen sorgu devam ediyor sorumsuzca haber yapmayalım. Gerek terör gerek yolsuzluk sorgusunda henüz karar açıklanmamıştır’ mesajı geçti. Başta AA, TRT ve A Haber olmak üzere medya tutuklama haberleri geçti. Sorgu sürerken, önceden hazırlanmış karar, belli ki avukatlardan önce basına servis edildi.”
Şu ana kadar neler yaşandı?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart Çarşamba günü gözaltına alındı.
İmamoğlu’na iki farklı suçlama yöneltildi: Yolsuzluk ve kent uzlaşısı.
Yolsuzluk soruşturmasının ayağı, “CHP’de para sayma görüntüleri”ne dayanıyor.
Olaya ilişkin ifade veren tanıkların, “İBB Başkanı İmamoğlu ile çok sayıda kişinin iş adamlarını para vermeye zorladıkları, bazı iş adamları ile hareket ederek haksız kazanç sağladıkları, piyon kişiler üzerinden alım satımlar yaparak suçtan elde ettikleri parayı akladıkları para transfer ve tahsilinde ‘gizli kasa’ diye tabir edilen sivil kişileri kullandıkları” yönündeki beyanları nedeniyle rapor hazırlandı.
Bu raporun ardından da başsavcılık 100 kişi hakkında soruşturma başlattı.
Ekrem İmamoğlu ve 99 kişi hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından gözaltı kararı verildi.
İmamoğlu’na “suç örgütü lideri” denildi.
İmamoğlu’na ayrıca “kent uzlaşısı” bağlamında “PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek” suçlaması yöneltildi.
Bu soruşturmada da İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu yedi kişi gözaltına alındı.
Kent uzlaşısı soruşturması kapsamında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Reform Enstitüsü Başkanı Mehmet Ali Çalışkan ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir de gözaltına alındı.
İfade süreci
22 Mart Cumartesi saat 19:00’da İmamoğlu ve 91 kişi adliyeye sevk edildi. İfade verme işlemleri için 34 savcı görevlendirildi.
22 Mart’ı 23 Mart’a bağlayan gece 00:10 itibarıyla İmamoğlu’nun kent uzlaşısı ve yolsuzluk kapsamında savcılıkta verdiği ifadeler sona erdi. İmamoğlu, savcılıktaki ifadesinde emniyetteki ifadesini aynen tekrarladı.
03:00 itibarıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkındaki her iki soruşturma kapsamında da savcılık tarafından tutuklama istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Ayrıca Resul Emrah Şahan, Mahir Polat ve Mehmet Ali Çalışkan hakkında da tutuklama talep edildi. Başsavcılığın açıklaması şöyle:
“Şüpheliler Ekrem İmamoğlu, Resul Emrah Şahan, Mahir Polat ve Mehmet Ali Çalışkan üzerilerine atılı silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan tutuklanmaları istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmiştir.”
Nöbetçi sulh ceza hakimliği, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına hükmetti.