İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na 19 Mart sabahı operasyon düzenlendi. Ekrem İmamoğlu tutuklanarak Silivri’deki Marmara Cezaevi’ne gönderildi. Gazeteci Sedat Bozkurt, Medyascope videosunda Ruşen Çakır’ın konuğu oldu. Sedat Bozkurt videoda, “Kendi elleriyle bir Gezi daha yarattı” dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yarın saat 09:30’da Silivri Cezaevi’nde İmamoğlu’nu ziyaret edecek. Diğer yandan CHP, TBMM Grup Toplantısı’nın yarın İstanbul’da düzenleyecek.
22 Mart Cumartesi saat 19:00’da İmamoğlu ve 91 kişi adliyeye sevk edildi. İfade verme işlemleri için 34 savcı görevlendirildi. 22 Mart’ı 23 Mart’a bağlayan gece 00:10 itibarıyla İmamoğlu’nun kent uzlaşısı ve yolsuzluk kapsamında savcılıkta verdiği ifadeler sona erdi. İmamoğlu, savcılıktaki ifadesinde emniyetteki ifadesini aynen tekrarladı. 03:00 itibarıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkındaki her iki soruşturma kapsamında da savcılık tarafından tutuklama istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Ayrıca Resul Emrah Şahan, Mahir Polat ve Mehmet Ali Çalışkan hakkında da tutuklama talep edildi. Başsavcılığın açıklaması şöyle:
“Şüpheliler Ekrem İmamoğlu, Resul Emrah Şahan, Mahir Polat ve Mehmet Ali Çalışkan üzerilerine atılı silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan tutuklanmaları istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmiştir”
Nöbetçi sulh ceza hakimliği, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına hükmetti. İmamoğlu yolsuzluk soruşturmasından tutuklandı. Resul Emrah Şahan, Mahir Polat ve Mehmet Ali Çalışkan da tutuklandı.
Erdoğan’ın istediği tablo ne?
Bozkurt, iktidarın Ekrem İmamoğlu ve CHP’ye yönelik adımlarını değerlendirdi. Bozkurt, yaşanan sürecin hem siyasal hem de toplumsal anlamda dönüştürücü bir etki yarattığını belirtti. Bozkurt, “En son tablo CHP’nin toplumsal muhalefete önderlik etmesinden daha ziyade toplumsal muhalefetin CHP’yi önüne katmasıyla oluşmuş bir tabloydu. Erdoğan’ın istediği tablo tam da bugün neyi yaşıyorsak karşımızdaki tablo neyse o. Çünkü hani şunu da hesaplamıştır o tepkilerin bir toplumsal muhalefet haline dönüşüp CHP’de bloklaşarak CHP’yi bir seçime taşıyıp CHP’nin gösterdiği bir adayı hemen seçelim parlamentoda, CHP çoğunluğa sahip bir parti olsun gitmesini engelleyecek muhtemelen kafasında da planlar vardır. Biz fani insanlar ancak Erdoğan bu planlarını uyguladığı zaman bunları konuşabiliyoruz” dedi.