İngiliz BBC Televizyonu, muhabirleri Mark Lowen’in sınır dışı edildiğini açıkladı. Lowen, önceki gün polis tarafından otelinden alınmış, 17 saat gözaltında kalmıştı.
BBC muhabiri sınır dışı edildi
Lowen, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan iktidar karşıtı gösterileri BBC için takip etmek üzere İstanbul’daydı.
Mark Lowen bugün (27 Mart) sınır dışı edildi. Lowen, kendisine “kamu tehdidi” olarak görüldüğünü belirten yazılı tebligat yapıldığını söyledi.
Lowen üzgün olduğunu belirtti:
“Daha önce beş yıl yaşadığım ve büyük bir sevgi beslediğim bir ülkeden gözaltına alınıp sınır dışı edilmek son derece sarsıcı oldu. Basın özgürlüğü ve tarafsız habercilik, her demokrasinin temelidir.”
İngiliz gazeteci, salı günü (25 Mart) otelinden götürülüp 17 saat boyunca gözaltında kaldı.
BBC Haber’in Yönetim Kurulu Başkanı Deborah Turness, Lowen’in sınır dışı edilmesine tepki gösterdi:
“Bu son derece rahatsız edici bir olay ve Türk makamlarına konuyla ilgili girişimlerde bulunacağız. Mark, Türkiye hakkında derin bilgiye sahip, çok deneyimli bir muhabirdir ve hiçbir gazeteci sadece işini yaptığı için bu tür bir muameleyle karşılaşmamalıdır. Türkiye’deki gelişmeleri tarafsız ve adil bir şekilde aktarmaya devam edeceğiz.”
DMM: “Mark Lowen akreditasyon başvurusu yapmadı”
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, BBC muhabirinin sınır dışı edilmesine ilişkin haberlere yönelik X hesabından açıklama yayımladı.
Kurum açıklamada “Birleşik Krallık uyruklu BBC çalışanı Mark Lowen, başkanlığımıza hiçbir bildirimde ve akreditasyon başvurusunda bulunmaksızın İstanbul’a gelerek haber faaliyetlerinde bulunmuş ve bu kapsamda kendisi hakkında idari işlem başlatılmıştır” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Tutuklanan 7 gazeteci serbest bırakıldı
Saraçhane’deki protestoları izleyen gazeteciler Yasin Akgül, Kurtuluş Arı, Gökhan Kam, Ali Onur Tosun Bülent Kılıç, Hayri Tunç ve Zeynep Kuray da tutuklanmıştı. Gazeteciler bugün, avukatlarının itirazı sonucu serbest bırakıldı.
Gazeteciler, “toplantı ve gösteri kanuna muhalefet” suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Cezaevi çıkışında yaptıkları açıklamada gazetecilik faaliyetlerinin gizlendiğini ve bu şekilde tutuklandıklarını anlattılar.
Gazetecilere yönelik baskılar devam ediyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sözcü TV’ye (SZC TV) tarihin en ağır cezalarından birini verdi: Tam 10 gün yayın durdurma.
Kanala İstanbul, Ankara ve İzmir’den canlı yayın yaparak yorumlarda “halkın kin ve düşmanlığa teşvik” edildiği savıyla 10 gün yayın durdurma cezası verildi. Kanal aynı maddeden 8/1/b ceza alması halinde, lisansı iptal edilecek. Ekrana yalnızca siyah zemin üzerine RTÜK’ün karar metni yansıtılacak. SZC TV hakkında ayrıca CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yönelik sözleri nedeniyle yüzde 3 idari para cezasına hükmedildi.
Halk TV, Tele 1 ve NOW TV’ye idari para ve program durdurma cezaları verildi.
2 bine yakın kişi gözaltında
19 Mart’ta başlayan gösterilerde şu ana kadar Türkiye genelinde 2 bine yakın kişi gözaltına alındı, en az 260 kişi de tutuklandı. Gözaltına alınanların çoğu üniversite öğrencileri. İstanbul Barosu’nun açıklamasına göre gözaltına alınanlar arasında 20 de çocuk var.
Gözaltı sürecinin uzaması ve çok sayıda tutukluluğa sevk, ailelerin tepkisini çekiyor.
Kitlesel gösterileri devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarıldığını duyurdu. CHP, 29 Mart’ta İstanbul-Maltepe’de miting düzenleyerek momentumu korumak istiyor.
Yolsuzluk iddiasıyla tutuklanan Ekrem İmamoğlu 23 Mart’tan bu yana Silivri’deki cezaevinde tutuluyor.