Suriye’de Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından ülkede ilk kez kurulan geçiş hükümetini açıkladı. Kabinenin Suriye’nin çok inançlı ve çok etnisiteli yapısını yansıtması hedeflenirken, yönetimin başında başbakan bulunmayacağı, yürütmenin eş-Şera tarafından doğrudan yürütüleceği belirtildi. Peki Suriye’de kurulan geçiş hükümetine dair neler biliyoruz?
Ahmed eş-Şara tarafından ilan edilen kabinede 23 kişi yer aldı. Suriye’nin başkenti Şam’daki halk sarayında düzenlenen yemin töreninin açılış konuşmasını yapan Şara, “Bugün, geçmişimizden aldığımız güçle, güçlü bir irade ve kararlılıkla, hak ettiğimiz bir geleceğe doğru yürümeye başladığımız gündür” ifadelerini kullandı.
Kadın ve azınlık temsilcileri ilk kez kabinede
Eş-Şara’nın yakın çalışma arkadaşları Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ve Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra kabinedeki görevlerini korudu.
İçişleri Bakanlığı’na ise Genel İstihbarat Başkanı Enes Hattab getirildi.
Hıristiyan azınlıktan gelen ve uzun süredir muhalif kimliğiyle bilinen Hind Kabawat, eş-Şara tarafından atanan ilk kadın olarak Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı görevine getirildi.
Alevi topluluğundan Yarub Bedir Ulaştırma Bakanı olurken, Dürzi kökenli Emced Bedr Tarım Bakanı oldu.
Beyaz Baretliler’in lideri Raed el-Salih ise yeni kurulan Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanlığı’nın başına getirildi. Bu, Suriye tarihinde ilk kez kurulan bakanlıklardan biri.
Kabinede yer alan bakanlar
1- Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani
2- Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra
3- İçişleri Bakanı Enes Hattab
4- Adalet Bakanı Mahzar el Veys
5- Yüksek Öğretim Bakanı Mervan Halebi
6- Vakıflar Bakanı Muhammed Ebu Hayır Şükri
7- Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Hind Kabawat
8- Enerji Bakanı Muhammed Beşir
9- Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye
10- Ekonomi Bakanı Nidal Şaar
11- Sağlık Bakanı Musab Nezzal el Ali
12- Yerel Yönetimler Bakanı Muhammed Ancerani
13- Telekomünikasyon Bakanı Abdüsselam Heykel
14- Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanı Raid Salih
15- Tarım Bakanı Emced Bedr
16- Eğitim Bakanı Muhammed Abdülrahman Turko
17- Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Abdürazzak
18- Kültür Bakanı Muhammed Salih
19- Gençlik ve Spor Bakanı Muhammed Samih Hamıd
20- Turizm Bakanı Mazen Salihani
21- İdari Kalkınma Bakanı Muhammed Sikaf
22- Ulaştırma Bakanı Yarub Bedir
23- Enformasyon Bakanı Hamza Mustafa
Şiddet sürüyor, göç dalgası büyüyor
Suriye’nin batı kıyısında Alevi nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki şiddetli çatışmalar devam ediyor. Lazkiye, Tartus ve Hama’da yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği bildirilirken, Birleşmiş Milletler (BM) bu bölgelerde yargısız infazlar yapıldığına dair bulgular elde ettiğini duyurdu. Binlerce sivilin Lübnan’a ve ülkenin diğer bölgelerine sığındığı, bölgeden gelen görüntülerle teyit edildi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, geçiş hükümetinin kurulmasına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Ulusal Diyalog Konferansı’nın düzenlenmesi ve Anayasa Bildirgesi’nin açıklanmasının ardından atılan bu adım, Suriye yönetiminin siyasi geçiş sürecini Suriyelilerin öncülüğü ve sahipliğinde, kapsayıcı bir anlayışla ilerletme iradesini ortaya koymaktadır. Türkiye, Suriye’de güvenlik ve istikrarın tesisinin temel taşlarından olan kapsamlı ve kapsayıcı siyasi süreci desteklemeye devam edecektir.”
Suriye’de Geçiş Hükümeti Kurulması Hk. https://t.co/Kcx5SrHdy0 pic.twitter.com/DyZCq7bdpw
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) March 30, 2025