Reuters: İmamoğlu’nun tutuklanması özel sektörü vurdu, ekonomik belirsizlik büyüyor

İmamoğlu protestoları

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından özel sektör derin bir sarsıntı yaşıyor. Son on yılın en büyük hükümet karşıtı protestolarını tetikleyen gelişme, uluslararası kamuoyunda da yankı bulurken, şirketleri yeniden strateji belirlemeye ve belirsizlik dönemine hazırlanmak zorunda bıraktı. İmamoğlu’nun tutuklanması iş dünyasını nasıl etkiledi? Reuters’ın analizi.

Yatırımlar ne oldu?

Reuters’a konuşan sektör temsilcileri, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından birçok şirketin yatırım kararlarını askıya aldığını, bütçeleri kıstığını ve risk değerlendirmelerini gözden geçirdiğini aktardı.

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve Avrupa ile Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ihracat yapan System Denim’in Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Fayat, “Sanayiciler olarak, neden olmadığımız bir krizin faturasını biz ödüyoruz” diyerek artan kredi maliyetlerine dikkat çekti. Avrupa pazarında beklenen talep artışına göre hazırladıkları büyüme planlarını “gelişmelerin ardından hemen rafa kaldırdıklarını” söyledi.

ekonomi
Türkiye’deki siyasi kriz nedeniyle ekonomik belirsizlik büyüyor.

Lira rekor kırdı, Merkez Bankası faiz artırdı

İmamoğlu’nun gözaltına alınması sonrası Türk Lirası dolar karşısında 42 seviyesine kadar gerileyerek rekor düşük seviyeye indi. Merkez Bankası’nın müdahalesiyle kısmen toparlansa da, şirket bilançoları sarsıldı, kredi faizleri hızla yükseldi. Kısa vadeli ticari kredilerde faiz oranları yüzde 42-43’ten yüzde 52-53’e çıkarken, bazı kredilerde bu oran yüzde 60’a kadar ulaştı.

Merkez Bankası olağan dışı bir toplantıda gecelik borç verme faizini yüzde 46’ya yükseltti. Morgan Stanley, politika faizinde beklenen indirimlerin en erken haziran ayına erteleneceğini öngörürken, Goldman Sachs 350 baz puanlık bir artış beklediklerini duyurdu.

İmamoğlu’nun tutuklanması iş dünyasını nasıl etkiledi?

İktidarın son dönemde benimsediği ortodoks ekonomik politikaların enflasyonu düşürerek piyasaları rahatlatacağı beklentisi, siyasi gelişmelerle birlikte zayıfladı. Bazı şirket temsilcileri, yaşananların sadece bir başlangıç olabileceğinden endişe ediyor. 2028’de yapılması planlanan seçimler öncesinde İmamoğlu’nun “yolsuzluk” suçlamasıyla tutuklanması, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa değişikliği ya da erken seçim yoluyla görev süresini uzatabileceği yönünde yorumlara neden oldu.

Perakende ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Ziylan’ın Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, ekonomik iyileşme ve güçlü talep beklentilerinin belirsizleştiğini söyleyerek, faizlerde iyileşme beklentisini temmuzdan eylüle ertelediklerini belirtti.

Bazı şirketler ise çalışanlarının protestolara katılması ya da siyasi içerik paylaşması halinde doğabilecek riskleri değerlendiren iç analizlere başladı. Büyük holdingler döviz kuru, enflasyon ve finansman maliyetlerini yeniden hesaplayarak olası zarar ihtimallerini artırdı.

Plastik ve sanayi ekipmanları üreten Kayalar Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Kaya ise, “Artık her şirketin bir plan yapması gerekiyor. Eskiden üç ayda bir yaptığımız değerlendirmeleri şimdi aylık olarak yapmak zorundayız” diyerek iş dünyasındaki endişeli bekleyişin boyutunu ortaya koydu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.