Avrupa Birliği (AB), İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türkiye ile işbirliğini gözden geçirme kararı aldığını duyurdu.
Avrupa Birliği (AB), CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türkiye ile yürütülen işbirliğini yeniden değerlendirmeye alacağını duyurdu.
DW Türkçe’de yer alan habere göre AB Sözcüsü Markus Lammert yaptığı açıklamada, “Son dönemde yaşanan endişe verici gelişmeler nedeniyle, Türkiye ile olan ilişkilerimizi dikkatli bir şekilde yeniden değerlendirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Lammert, Türkiye’nin stratejik açıdan önemli bir ortak olmaya devam ettiğini de vurguladı.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon haberlerimizin tamamını okuyun.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon videolarımızın tamamını izleyin.
Sözcü Lammert, Avrupa’nın Türkiye’ye yönelik temel beklentisinin değişmediğini ifade ederek, “Türkiye’yi Avrupa değerlerine bağlı görmek istiyoruz” dedi ve “Hukukun üstünlüğü ile ilgili endişelerimizi dile getirmeye devam edeceğiz” sözlerini kaydetti.
İmamoğlu’nun tutuklanmasına karşı Türkiye genelinde haftalardır süren protesto gösterileri devam ederken, AB tarafı Ankara ile ilişkilerinde dengeli bir çizgi izlemeye çalışıyor. Bir yandan demokratik değerler konusunda baskıyı artıran Avrupa devletleri, diğer yandan Türkiye ile ekonomik bağlarını güçlendirme hedefini sürdürüyor.
Bu çerçevede yarın (3 Nisan) Brüksel ve Ankara arasında 6 yıl aradan sonra üst düzey ekonomi görüşmeleri gerçekleştirilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katılması beklenen toplantılar, Türkiye’deki son gelişmelerin gölgesinde yapılacak.
Marta Kos, Fidan ile görüşmesini iptal etmişti
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) “Türkiye’deki Demokratik Baskılar ve Ekrem İmamoğlu’nun Tutuklanması” konulu genel kurul oturumunda konuşan Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, yaptığı açıklamada İmamoğlu’nun tutuklanmasına tepki göstermek amacıyla Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesini iptal ettiğini duyurdu.
Türkiye’nin AB adaylık sürecine vurgu yapan Kos, bu çerçevede Türkiye’nin demokratik normlara ve standartlara uymasının beklendiğini söyledi. Kos, İmamoğlu’nun “cumhurbaşkanlığı adayı olmaya hazırlanırken hukuki müdahalenin ciddi soru işaretleri doğurduğunu” belirterek protesto gösterilerine müdahale edilmemesi çağrısında bulundu.