İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Dr. Sarphan Uzunoğlu, iktidarın sosyal medya üzerindeki etkisini değerlendirdi.
Facebook’un bağlı olduğu sosyal medya şirketi Meta, Türkiye’de yüklü miktarda para cezasına çarptırıldığını duyurdu. Cezanın nedeni de İmamoğlu protestolarıyla bağlantılı hesapların engellenmesi yönünde hükümetten gelen talebin reddedilmesi.
Meta ile iktidarın çatışması
Uzunoğlu önce, Meta‘dan gelen açıklamayı değerlendirdi.
Türkiye ile Meta arasında çok uzun süredir gerginlik olduğunu hatırlatan Uzunoğlu, özellikle Filistin sürecinde İsrail’e destek paylaşımlarının silinmemesi sebebiyle Instagram’ın engellendiğini hatırlattı. Uzunoğlu, “Ekrem İmamoğlu’na destek protestoları sürecinde Instagram her yaş grubu için ciddi bir aktivizm haline geldi. Instagram’a gelen story’leri yeniden paylaşma özelliği var. Bu özellik, özellikle boykot hareketinin elden ele dolaşan afişi gibi oldu. O nedenle Meta’ya gelen bu şey, netice itibarıyla çok da şaşırtıcı değil” dedi.
Bant daraltma uygulamaları
İktidarın bant daraltma uygulamasını da değerlendiren Uzunoğlu, her ülkede bu durumun farklılık gösterdiğini anlattı, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) sermaye yapısı, sahiplik kontrolü gibi alanlarda ciddi baskılamanın yaşandığını söyleyen Uzunoğlu, “Mesela orada da TikTok kapandı. Yani demokratik ülkeler dediğimiz ülkelerde de hükümetler aslında ellerinden geleni yapıyorlar. Ama bant daralma bizim ülkemizde uygulanıyor. Dünyanın her yerinde dijital atölyeler düzenlenir. Teknolojiler gittiğinde, internet gittiğinde nasıl haberleşiriz ya da alternatif benzeri ağlar nasıl kurulur vs. gibi sorular ve sorunlar tartışılır” diye konuştu.
- Ekrem İmamoğlu’na düzenlenen operasyonla ilgili tüm haberlerimizi buradan okuyabilirsiniz.
- Ekrem İmamoğlu’na düzenlenen operasyonla ilgili tüm videolarımızı buradan izleyebilirsiniz.
Uzun yıllardır platformlarda “paylaşım savaşı” olduğunu hatırlatan Uzunoğlu, “Bundan 15 yıl önce ‘Tabii’ diye bu platformdan bahsetmiyorduk. Daha farklı, uluslararası platformlardan bahsediyorduk. Orada aslında iktidar da görünürlük savaşının bir parçası oldu. Netice itibarıyla etki edemediği alanlara bir şekilde girmeye çalışıyor. İşte Amerika’da VOA, Türkiye’de de TRT World ve benzeri şeyler var” dedi.