Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) verdiği konser sırasında fenalaşan ve hayatını kaybeden Karadeniz müziğinin önde gelen isimlerinden Volkan Konak, memleketi Trabzon’un Maçka ilçesindeki törenle toprağa verildi. Konak, vasiyeti üzerine babasının kabri yanındaki ceviz ağacının altına defnedildi.
“Kuzeyin oğlu” Volkan Konak memleketi Trabzon’da son yolculuğuna uğurlandı. Maçka Merkez Camisi’nde düzenlenen törene Konak’ın eşi Selma Konak, çocukları Şimal, Volkan ve Derin Konak ile ailesinin yanı sıra CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Vali Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, spor, sanat ve iş dünyasından çok sayıda isim ile binlerce kişi katıldı.
Konak’ın Türk bayrağıyla kaplanan tabutu üzerine adının yer aldığı 61 numaralı Trabzonspor forması konuldu, Trabzonspor bayrağı da örtüldü.
Fotoğraf: DHA
Özel: “Yeri dolmaz”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, cenaze namazı öncesi düzenlenen anma töreninde konuştu. Birkaç ay önce kendisiyle Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) ödül töreninde karşılaştıklarını anlatan Özel, “Sohbet ettik, bana sordu, ‘Günde 6-7 yerde, elde mikrofon konuşuyorsun’ dedi. Ben de dedim ki ‘Sen her eline mikrofonu aldığında, bu nasıl bir ses, nasıl bir yürek, nasıl bir inanç, nasıl bir duygu, seninki marifet, bizimki değil’ dedim. Yeri dolmaz. Ne horonda dolar, ne aydınlıkta dolar” ifadelerini kullandı.
Özel, Trabzon’da bir cadde veya sokağa Volkan Konak’ın isminin verileceğini de duyurdu. Özel, bu konuda CHP’li Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ile görüştüklerini ifade etti.
Volkan Konak kimdir?
1967 yılında Trabzon’un Maçka ilçesinin Yeşilyurt köyünde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Maçka’da tamamladı. Öğretmeninin teşvikiyle 1983’te İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’na girdi. Konservatuvarı 1988’de bitiren Konak, aynı yıl İTÜ’de Halk Müziği üzerine Sosyal Bilimler yüksek lisans eğitimine başladı. Yüksek lisans eğitimini 1991 yılında tamamladı.
Konak, sanat ve müzik hayatına 1989’da Maçka yöresinde yaptığı derleme çalışmalarını topladığı “Suların Horon Yeri” albümüyle adım attı. Daha sonra beste çalışmalarına yöneldi. Nâzım Hikmet, Yaşar Miraç, Ömer Kayaoğlu, Sunay Akın ve Sabahattin Ali gibi şairlerin eserlerini besteledi. Bu çalışmalarla müzik tarzını belirledi. Beste müziğinin içine etnik motifleri katarak özgün bir tarz oluşturdu.
Karadeniz müziğini evrensel müzik formlarıyla buluşturan Konak, 1993 yılında “Efulim” eserini yaptı. 1994 yılının Ekim ayında “Gelir misin Benimle” adlı albümünü hazırladı. Askerlik görevi nedeniyle çalışmalarına bir süre ara verdi. Askerliğini tamamladıktan sonra üçüncü albümü “Volkanik Parçalar”ın çalışmasına başladı. Üç aylık çalışmanın ardından bu albüm müzikseverlere sunuldu. Sanatçı, 1998 yılının nisan ayında kurduğu Kuzey Müzik Prodüksiyon’dan “Pedaliza” isimli albümünü çıkardı.
Konak, 1993’ten itibaren albüm çalışmalarında yaklaşık elli bestesini müzikseverlerle buluşturdu. Bu çalışmaları sonucunda Gazeteciler Cemiyeti, çeşitli vakıf ve dernekler tarafından yılın sanatçısı seçildi. Politika dergisi tarafından 1997’de Yılın En İyi Müzik Sanatçısı Ödülü’ne layık görüldü.
Konak, 2000 yılında “Şimal Rüzgarı” adlı albümünü DMC’den çıkardı. 2003 yılı Aralık ayında 3,5 yıl aradan sonra yine DMC etiketiyle “Maranda” isimli albümü yayınlandı. 2006 yılında ise “Mora” isimli albümüyle müzikseverlerle buluştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Gardaş”
Mora albümünde yer alan ve ablası Nuran Bahçekapılı’nın sözlerini yazdığı “Gardaş” adlı eseri Kazım Koyuncu anısına besteledi.
Konak, iki yıl süren Çernobil araştırmasıyla bu facianın Türkiye ve özellikle Karadeniz Bölgesi üzerindeki etkilerini derledi. Kanserden babası dahil birçok yakınını kaybeden sanatçı, sözlerini ablası Nuran Bahçekapılı’nın yazdığı “Cerrahpaşa” adlı eseri babası için besteledi.
Volkan Konak, 2009 yılında “Mimoza” adını verdiği albümüyle sevenleriyle tekrar buluştu. Mimoza albümünün ilk klibini “Göklerde Kartal Gibiydim” eserine çekti. İkinci klibini “Mimoza Çiçeği” ve üçüncü klibini ise “Yarim Yarim” adlı eserine çekti.
Sanatçı, 2012 yılında “Lifor” isimli albümünü çıkararak hayranlarıyla yeniden bir araya geldi. Lifor albümünün ilk klibi, “Nerdesin (Karagözlüm)” eserine çekildi. Albümün ikinci klip çalışması, dinleyicilerin isteği üzerine “Ayletme Beni” oldu. Bu albümde ayrıca Neşet Ertaş’ın “Aşkın beni deleyledi” eserini de seslendirdi.