İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının tutuklanmasına karşı yapılan eylemleri takip ederken gözaltına alınan gazeteciler hakkında iddianame hazırlandı. Savcılık, Saraçhane eylemlerini takip eden 7 gazetecinin cezalandırılmasını talep etti.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İmamoğlu’na yakın isimlerin tutuklanmasının ardından 23 ve 24 Mart tarihlerinde İstanbul ve İzmir’de yapılan protestoları takip eden 11 gazeteci gözaltına alındı.
25 Mart’ta İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen foto muhabirleri Kurtuluş Arı, Gökhan Kam, Bülent Kılıç, AFP Foto Muhabiri Yasin Akgül, Now TV muhabiri Ali Onur Tosun, gazeteci Zeynep Kuray ve Hayri Tunç ilk olarak serbest bırakıldı.
Aynı gün savcılığın itirazı üzerine tekrar mahkemeye çıkarıldılar ve tutuklanarak cezaevine gönderildiler. 7 gazeteci, MLSA avukatlarının itirazı sonucunda 27 Mart’ta Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon haberlerimizin tamamını okuyun.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon videolarımızın tamamını izleyin.
Savcılık: “Gazetecilik yaptıklarına dair delil yok”
Saraçhane eylemlerini takip eden 7 gazeteciye dava açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, gazeteciler hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılma” suçlaması yöneltildi. Savcılık, sanıkların olay yerinde gazetecilik faaliyeti yürüttüklerine dair bir tespit bulunmadığını ve bu nedenle verdikleri beyanlara itibar edilmediğini ileri sürdü. İddianamede, gazetecilerin uyarılara rağmen dağılmadıkları ve 2911 sayılı Kanun’un 32/1 maddesine aykırı davrandıkları öne sürüldü.
İddianamede ayrıca, gazetecilerin “kasıtlı” suç işledikleri değerlendirilerek, Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca güvenlik tedbirlerinin uygulanması istendi. Gözaltında ve tutuklu kaldıkları sürenin ise cezadan düşürülmesi talep edildi. Savcılık, gazetecilerin açık yargılamayla yargılanmasını ve eylemlerine uyan suçlardan dolayı cezalandırılmalarını istedi.