Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Çin’den ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergisini yüzde 125’e çıkardı. Trump, diğer ülkeler içinse ek vergileri 90 günlüğüne askıya aldığını açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, 10 Nisan itibariyle Çin’den ABD’ye ithal edilecek mallara yüzde 125 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Truth Social hesabından açıklama yapan Trump, “Çin’in dünya piyasalarına gösterdiği saygısızlık temelinde, ABD’nin Çin’e uyguladığı vergiyi derhal yürürlüğe girmek üzere yüzde 125 artırıyorum” dedi. Trump, Çin’in ABD’yi ve diğer ülkeleri “kazıklama günlerinin” sona ermesi gerektiğini söyledi.
Trump, ticaret savaşının gerekçesi olarak iki ülke arasındaki dış ticaret açığını gösterdi. Geçtiğimiz yıl ABD, Çin’den 440 milyar dolarlık ürün ithal ederken, Çin ABD’den sadece 145 milyar dolarlık ürün satın aldı. Trump, bu açığın “artık sürdürülebilir olmadığını” vurguladı.
Trump, Çin dışında kalan yaklaşık 60 ticaret ortağına uygulanacak ek gümrük vergilerini 90 gün süreyle askıya aldıklarını açıkladı. Bu süreçte müzakerelerin devam edeceğini belirten Trump, geçici olarak “karşılıklı yüzde 10’luk indirimli gümrük vergilerinin” geçerli kalacağını ifade etti.
Trump, birçok ülkenin kendisiyle anlaşma yapmak için “popomu öpüyor” sözleriyle dikkat çeken bir açıklama yaptı.
Pekin’den misilleme: ABD mallarına yüzde 84 vergi
Çin, Trump’ın gümrük vergisi kararına misilleme ile karşılık verdi. 10 Nisan’dan itibaren ABD menşeili ürünlerin ülkeye girişinde yüzde 84 oranında vergi uygulanacağını açıkladı. Çin yönetimi daha önce de yüzde 34 ek vergi açıklamıştı. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump’ın Çin’e yönelik yeni hamlesinin bu misillemeye yanıt olduğunu söyledi.
Ticaret savaşının Çin ile sınırlı kalması, Asya piyasalarına olumlu yansıdı. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 8’in üzerinde yükselirken, Tayvan borsasında artış yüzde 10’a yaklaştı. Ancak uzmanlar, genişleyebilecek bir ticaret savaşının dünya ekonomisinde resesyona yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Erdoğan: “Küresel ölçekte şiddetli bir kasırga geliyor”
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Trump’ın kararlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Meclis grup konuşmasında ticaret savaşlarının küresel ölçekte bir etkisi olacağını söyleyen Erdoğan, “Büyük küçük demeden herkesi etkileyecek şiddetli bir kasırga geldiğini söylemek abartılı olmayacak” dedi. Erdoğan, “Kökleşen küresel sistem açıkçası temelden çatırdıyor” diyerek Türkiye’nin bu süreçte güçlü bir ekonomi programına sahip olduğunu belirtti.
Kaynak: Guardian
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.