Küresel plastik alarmı: Her 10 plastik üründen sadece biri geri dönüştürülmüş

2022’de üretilen plastiğin yüzde 90’ı ham petrolden.

400 milyon ton plastik üretiminin incelendiği küresel çalışmaya göre 2022 yılında geri dönüşüm oranı yüzde 10’un altında kaldı. Plastiğin neredeyse tamamı hâlâ fosil yakıt kökenli; başta petrol ve kömür.

Nature Communications Earth & Environment dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 2022 yılında dünya genelinde üretilen yaklaşık 400 milyon ton plastiğin yalnızca 38 milyon tonu, yani yüzde 9,5’i geri dönüştürülmüş malzemeden üretildi. Kalan 362 milyon ton plastiğin yüzde 98’i ise kömür veya petrolden elde edilen fosil kaynaklarla üretildi.

Bu da her 10 plastik üründen sadece biri geri dönüştürüldüğü anlamına geliyor.

Araştırmayı yürüten Dr. Quanyin Tan ve ekibi, “Plastik kirliliği çevre, ekonomi ve halk sağlığı açısından büyüyen bir küresel sorun hâline gelmiş durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Geri dönüşümden çok yakılıyor

Raporda, 2022’deki plastik atıkların sadece yüzde 27,9’unun geri dönüştürüldüğü, önemli bir kısmının ise doğrudan yakıldığı belirtildi. Bu durum, plastiğin döngüsel ekonomiye değil, lineer – yani üret-at-yak – modeline hapsolduğunu ortaya koyuyor.

plastik
Araştırma: Her 10 plastik üründen sadece biri geri dönüştürülmüş.

En çok tüketen ülke: ABD

Plastiğin en fazla üretildiği ve tüketildiği ülke Çin olsa da, kişi başı tüketimde lider Amerika Birleşik Devletleri (ABD). Amerikalılar yılda kişi başı 216 kilogram plastik kullanıyor. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu oran 86,6 kg; Japonya’da ise 129 kg.

Araştırmaya göre dünya genelinde plastik atığın en büyük kısmı – 103 milyon ton – hâlâ doğrudan düzenli depolama alanlarına gönderiliyor. Bu da tüm atığın yaklaşık yüzde 40’ı demek.

Anlaşmalar fosil üreticilerine takılıyor

Küresel plastik atık kriziyle mücadele için yıllardır bir anlaşma üzerinde çalışılıyor. Ancak 2023 Aralık ayında Güney Kore’nin Busan kentinde yapılan müzakereler, başta Suudi Arabistan ve Rusya gibi fosil yakıt üreticisi ülkelerin direnci nedeniyle sonuçsuz kalmıştı.

100’den fazla ülke, plastik üretiminde küresel yasal kısıtlamalar ve tek kullanımlık ürünlerin aşamalı olarak kaldırılmasını içeren bir taslağı desteklemişti. Görüşmelerin ağustos ayında Cenevre’de yeniden başlaması planlanıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.