Cuma Çiçek, Medyascope’ta Ruşen Çakır’ın konuğu oldu. Çiçek videoda, İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla başlayan süreci, çözüm sürecinde son durumu, Bahçeli’nin rolünü ve muhalefetin pozisyonunu yorumladı. Çiçek, Nevroz meydanı ile Saraçhane meydanı buluşursa ne olur? sorusunu da cevapladı.
Çiçek videoda geçmişteki ve günümüzdeki çözüm sürecini şu sözlerle yorumladı: “Kürt meselesinde, örneğin 2013-2015 döneminde, devletin içinde bu türden bir perspektif gelişmediği için süreç çöktü. O dönem barış süreci büyük oranda siyasal iktidarla sınırlı kaldı ve buna itiraz edenlerin sesi oldukça güçlüydü. Ama bugün baktığımda, sürecin başından itibaren esas iddiam şu: Bu mesele artık Türkiye’nin orta ve uzun vadeli çıkarları, dış politikası, ulusal güvenliği ve yeni bir devlet ve rejim algısı çerçevesinde ele alınıyor. Süreci yöneten bir siyasal iktidar var ve bu iktidar, kendi varlığını sürdürme arzusu doğrultusunda barış süreciyle ilişki kuruyor. Hatta barış sürecini bir fırsat penceresine dönüştürmeye çalışıyor.
“Bütün aktörler siyaset yapıyor”
Cuma Çiçek, Türkiye’de siyasetin yeniden şekillendiği bir döneme girildiğini vurguladı. “Bence içinden geçtiğimiz dönemin en kıymetli tarafı şu. Türkiye’de siyaset alanı genişledi. Yani herkesin siyaset yapacağı bir döneme girdik. Daha fazla siyaset çağrısının olduğu bir dönemdeyiz” dedi.
Çiçek, “Benim görebildiğim aslında şu an hâlihazırda bütün aktörler siyaset yapıyorlar. Yani son buluşma elbette ki Erdoğan’ın yeni bir hamlesi ve Erdoğan’ın gündemi yeniden ele geçirmeyi, gündemi yeniden kurması için bir fırsat,” diyen Çiçek, CHP’nin bu alanda yeni bir dil kurduğunu savundu.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon haberlerimizin tamamını okuyun.
- İmamoğlu’na düzenlenen operasyon videolarımızın tamamını izleyin.
Çiçek şöyle devam etti: “Eğer Kürt barışı CHP için bir siyasi rekabet unsuruna dönüşürse, ki şu an Özgür Bey’in temsil ettiği hat buna dair sinyaller veriyor. CHP’nin burada çözümsüzlüğe değil, çözüme yatırım yapacağını ve bunun üzerinden AK Parti’yle bir rekabete gireceğini söylüyor”
Çiçek, “Örneğin CHP bu tartışmaya Kürt barışıyla, demokratikleşme arasında bir bağ kurarak, buradan yeni bir söz kurarak, yeni bir siyasal ufuk inşa ederek, kitlelere yeni bir seçenek sunarak tam da Erdoğan’ın bu hamlesine karşı bir hamleyle cevap verebilir” dedi.