Portekiz ve İspanya’da elektrik kesintisi büyük ölçüde giderildi

Portekiz ve İspanya’da 20 saatten fazla süren elektrik kesintisi büyük ölçüde giderildi. Red Electrica şirketi İspanya’nın elektrik ihtiyacının yüzde 99,16’sının karşılandığını bildirdi. Portekiz’de ise 6,2 milyon kişiye yeniden elektrik hizmeti veriliyor.

Portekiz ve İspanya'da elektrik kesintisi büyük ölçüde giderildi
Portekiz ve İspanya’da elektrik kesintisi büyük ölçüde giderildi

İspanya ve Portekiz’de yaşamı felç eden ve 20 saatten fazla süren elektrik kesintisi büyük ölçüde giderildi. İspanya elektrik şirketi Red Electrica trafo merkezlerinin tamamını yeniden çalıştırdı, bakımlar hâlâ sürüyor.

Şirket, ülkenin elektrik üretiminin 21 bin 265 megavata ulaştığını açıkladı. Bu üretim düzeyi, ülkenin ihtiyacının neredeyse tamamını karşılıyor.

Trenler kademeli olarak hizmete giriyor

İspanya’daki demiryolu şirketleri banliyö trenlerinin kısıtlı çalışacağını duyurdu. Trenler yüzde 50 ile 60 arasındaki yoğunlukta hizmet verecek.

İspanya haber ajansı EFE’nin bildirdiğine göre ise elektrik kesintisinden etkilenen 126 trenin 123’ü boşaltıldı. Yolcuların tahliyesi neredeyse tamamlandı.

Madrid Metrosu da bazı hatlarda çalışmalarına yeniden başladı. Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, yüksek hızlı trenlerin de yakında sefere çıkacağını açıkladı.

Portekiz’de durum iyileşiyor

Portekiz’de elektrik şirketi E-Redes, 424 trafo merkezini kısmen çalıştırdı. Şirket, 6,2 milyon kişiye yeniden elektrik vermeye başladı ancak tam normalleşme tarihi henüz belli değil.

Geniş çaplı etki

Dün (28 Nisan) başlayan elektrik kesintisi iki ülkede hayatı durma noktasına getirdi. Toplu taşıma sistemleri çalışamadı.

İnsanlar asansörlerde mahsur kaldı, işyerleri kapandı, hastaneler acil durum jeneratörleriyle hizmet verdi.

Elektrik kesintisi bankacılık ve iletişim sistemlerini de etkiledi, ATM’ler çalışmadı, internet hizmetleri aksadı.

Telekomünikasyon şirketleri, baz istasyonlarının yedek güç sistemleriyle hizmet verdiğini açıkladı. Ancak bu sistemlerin kapasitesi sınırlı kaldı.

İspanya OHAL ilan etti

İspanya İçişleri Bakanlığı yaşanan elektrik kesintisinin ardından olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Bakanlık, acil durum statüsünün talep eden bölgelere uygulanacağını bildirdi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, elektrik kesintisinin nedeninin hâlâ bilinmediğini söyledi.

İspanya’nın 17 bölgesinin, kendi bölgelerindeki yerel sorunların birçoğuyla ilgilenen, doğrudan seçilmiş yetkilileri var.

Ancak bugün gördüğümüz gibi büyük çaplı bir elektrik kesintisi gibi büyük olaylar yaşandığında ve ülkenin geniş kesimlerini etkilediğinde, bölgeler OHAL ilan edilmesi talebinde bulunarak ulusal hükümetten daha fazla yardım alabiliyor.

Örneğin bugün Madrid, Endülüs ve Ekstremadura bölgeleri, ülke elektrik kesintisinin etkileriyle boğuşurken, merkezi İspanya hükümetinden kamu düzenini ve diğer işlevleri devralmasını istedi.

İspanyol yasalarına göre, bir olay ülkedeki birden fazla özerk bölgeyi etkilediğinde, bu bölgelerde daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulduğunda veya ulusal liderlik gerektiğinde OHAL ilan edilebiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.