Ukraynalılar Trump’a seslendi: “Madenler bizim, bizden faydalanmayın”

Ukraynalılar maden anlaşmasına tepkili

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ukrayna’nın yeraltı kaynaklarından pay almak istemesi Ukraynalılarda tepki yarattı. Bölge halkı, ABD Başkanı Donald Trump’ın baskısına karşı “Bu kaynaklar halkın” diyerek sesini yükseltti.

Ukrayna ile ABD arasında yürütülen ve Washington’a ülkenin maden zenginliklerinden pay verilmesini öngören anlaşma müzakereleri, ülke içinde büyüyen bir tepkiyle karşılaşıyor.

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı işgal ile birlikte ABD’den milyarlarca dolarlık askeri yardım alan Ukrayna, bu yardımın “karşılığı” olarak kaynaklarını vermeye zorlandığı eleştirileriyle yüzleşiyor.

Ukraynalılar maden anlaşmasına tepkili
Ukraynalılar, ABD ile imzalanacak maden anlaşmasına tepkili.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bu yardımların karşılıksız olamayacağı yönündeki açıklamaları ise özellikle maden bölgelerinde yaşayan yurttaşların öfkesini tetikledi.

“Turuncu kafalı adama güven olmaz”

Ukrayna’nın demir ve uranyum yataklarının bulunduğu Dnipro bölgesinden 71 yaşındaki emekli Oleksandr, Trump için “O turuncu kafalı adama güven olmaz” diyerek tepkisini dile getirdi. Kryvyi Rih kentinde yaşayan Oleksandr, “Benim gördüğüm kadarıyla, sadece almak istiyorlar, vermek değil” dedi.

Kentin kuzeyindeki Zhovti Vody kasabasında yaşayan 71 yaşındaki Nina Fesenko ise madenlerin halkın malı olduğunu vurguladı:

“Umarım bu işe karışanlar Ukrayna’yı ve halkını düşünür, çünkü maden zenginliklerimiz halka ait.”

Aynı kasabada yaşayan 68 yaşındaki Olga Marynska da, “Her şeyi vermemiz gerekmiyor. Bu fonu öyle bir şekilde kurmamız gerek ki her şeyi onlar alamasın” diyerek uyardı.

Anlaşma “daha adil” hale getirildi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise 18 Nisan’da imzalanan mutabakat zaptının ardından yapılan müzakerelerin olumlu ilerlediğini ve anlaşmanın artık “daha eşitlikçi” bir hale geldiğini söyledi. Zelenskiy’ye göre oluşturulacak mineral geliri fonu hem Ukrayna hem de ABD halkı için fayda sağlayabilir.

Ukrayna Başbakanı Denis Şimal, anlaşmanın geçmişte sağlanan ABD yardımlarının bedelini karşılamayı amaçlamadığını açıklayarak halkı yatıştırmaya çalıştı. Ancak Ukrayna halkı, bu anlaşmanın Batı’nın çıkarları doğrultusunda ülkelerinin kırılganlığının suistimal edilmesine yol açmasından endişeli.

Ukrayna Milletvekili Inna Sovsun da bu duruma dikkat çekerek, “Bizim kırılganlığımızdan kaynaklanmayan bir zayıflık üzerinden başka bir ülkenin bizi kullanıyor gibi hissettirmesi kötü” dedi ve ekledi: “Geleceği inşa ederken, burada insanların yaşamaya devam edeceğini unutmamak hayati önemde.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.