Vatikan’daki Sistine Şapeli’nin bacasından yükselen beyaz duman, Katolik dünyasının yeni liderini seçtiğini duyurdu. Kardinallerin üçüncü oylamasında seçilen 69 yaşındaki ABD’li Robert Prevost, 14. Leo adıyla dünya çapında 1.4 milyar Katolik’e öncülük edecek.
Vatikan’daki Sistine Şapeli’nin bacasından beyaz duman yükseldi. Bu, Katolik Kilisesi’nin yeni papasının seçildiğini dünyaya duyurdu. Kardinal konklavı üçüncü turda sonuç verdi. Kardinaller, 69 yaşındaki ABD’li Robert Prevost’u yeni papa olarak seçti. Prevost, bundan sonra 14. Leo ismini kullanacak.
Peru’da uzun yıllar görev yapan Prevost’un Papa olması “sürpriz” olarak nitelendiriliyor. Prevost ayrıca seçilen ilk ABD’li Papa oldu.
Trump, Prevost’u tebrik etti
ABD Başkanı Donald Trump, Robert Prevost’u “Ülkemiz için ne büyük bir onur” diyerek tebrik etti.
Trump’ın Truth Social hesabından şöyle yazdı:
“Papa olarak atanan Kardinal Robert Francis Prevost’u tebrik ediyoruz. Kendisinin ilk Amerikalı Papa olduğunu fark etmek büyük bir onur. Ne büyük bir heyecan ve Ülkemiz için ne büyük bir onur. Papa 14. Leo ile tanışmayı dört gözle bekliyorum. Çok anlamlı bir an olacak!”
Robert Francis Prevost kimdir?
Robert Francis Prevost, 14 Eylül 1955’te ABD’nin Chicago kentinde dünyaya geldi. Dini hayata erken yaşlarda ilgi duyan Prevost, 1977’de Aziz Augustine Tarikatı’na katıldı. Tarikat içinde hızla yükselen Prevost, 1982 yılında rahiplik mertebesine erişti.
Dini eğitimini tamamladıktan sonra misyonerlik görevine başlayan Prevost, farklı bölgelerde hizmet verdi. Chicago’dan başlayan dini kariyeri, kısa sürede uluslararası bir boyut kazandı. Kilise içindeki çalışmaları, onu üst düzey görevlere taşıdı.
Vatikan, 1985 yılında Prevost’u Peru’ya gönderdi. Latin Amerika’nın bu ülkesinde uzun yıllar kalan Amerikalı din adamı, burada önemli misyonerlik çalışmaları yürüttü. Peru’da kaldığı süre boyunca yerel toplumla güçlü bağlar kurdu.
Prevost, Peru’da piskopos düzeyinde çeşitli görevler üstlendi. Peru Piskoposlar Konferansı’nda başkan yardımcılığı yaparak kilise yönetiminde deneyim kazandı. Latin Amerika kültürünü yakından tanıyan Prevost, bölge halkının sorunlarına duyarlı yaklaşımıyla tanındı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Papa Francis, 2014 yılında Prevost’a önemli bir görev verdi. Amerikalı din adamı, Chiclayo Piskoposluğu’nun apostolik yöneticisi olarak atandı. Bir yıl sonra, 2015’te tam yetkili piskopos olarak görevlendirildi.
Prevost’un kilise içindeki yükselişi hız kesmedi. Ocak 2023’te piskopos atamalarından sorumlu Piskoposlar Dairesi’nin başına getirildi. Bu görev, kilise hiyerarşisinde çok önemli bir konumdu. Aynı yıl içinde, 30 Eylül 2023’te kardinal olarak atandı.
Peki Papa seçimi nasıl işliyor?
Her kardinal, “Eligo in Summum Pontificem” (Yüce Papa olarak seçiyorum) ibaresi bulunan pusulaya bir isim yazıyor. Pusulalar törenle sunağa götürülüyor, Latince yemin eşliğinde sandığa atılıyor ve ardından geleneksel şekilde yakılıyor. Üçte iki çoğunluğa ulaşılamayan her oylamanın ardından bacadan siyah duman yükseliyor. Yeni Papa seçildiğinde ise potasyum klorat, laktoz ve reçineyle elde edilen beyaz duman yükseliyor ve dünya, Vatikan’dan “Habemus Papam” (“Papamız var”) ilanını bekliyor.
Oylama süreci her gün sabah ve akşam olmak üzere dört kez yineleniyor.
Tarihte ilk gün seçimi kazanan bir aday çıkmadı; ancak 2013’te Papa Francis, beşinci turda seçilmişti.