PKK’nın 40 yıl önce ilk silahlı eylemini gerçekleştirdiği Siirt’in Eruh ilçesinde, örgütün silah bırakma kararı umut ve sevinçle karşılandı. Eruh Belediye Başkanı Cevher Çiftçi, “Barış ile taçlandırılmasını umuyoruz” dedi.
Eruh PKK’nın feshini nasıl karşıladı?
İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla PKK, düzenlediği kongrede silah bırakma kararı aldı. PKK’nın kararı, ilk silahlı eylemini gerçekleştirdiği Eruh’ta olumlu yankı buldu. İlçe sakinleri sürecin bu noktaya gelmesinden dolayı memnuniyet duyuyor.
PKK, 27 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Fis köyünde kuruluşunu ilan etti. Örgüt, 47 yıl sonra kendini feshetme ve silahlı mücadeleyi bırakma kararı aldı. PKK, kuruluşundan altı yıl sonra ilk silahlı eylemini 15 Ağustos 1984’te Eruh’ta gerçekleştirdi.
PKK’nın Eruh ve Şemdinli’de 1984’te düzenlediği saldırılarda 1 asker şehit oldu. O saldırıda 9 asker ve 3 sivil de yaralandı. Saldırıda şehit olan Erzincanlı Jandarma Onbaşı Süleyman Aydın anısına ilçede bir anıt bulunuyor.
“Barış ile taçlandırılmalı”
Medyascope’a konuşan AKP’li Eruh Belediye Başkanı Cevher Çiftçi, bölge halkının uzun yıllar acı çektiğini vurguladı. Çiftçi, “terörsüz Türkiye” sürecinin bu noktaya gelmesinden mutluluk duyduklarını belirtti.
“Ümidimiz ve beklentimiz bunun barış ile taçlandırılmasıdır” diyen Çiftçi, ilçe sakinlerinin farklı kesimlere teşekkür ettiğini söyledi.
Çiftçi, MHP lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEM Parti ve emeği geçenlere ilçe halkının şükran duyduğunu ifade etti.
Eruh’un ekonomik beklentisi
Botan bölgesinin son yıllarda turizm ve üretim alanında hareketlendiğini belirten Çiftçi, ekonomik canlılık beklentisini dile getirdi, “Bölgenin ekonomisinin canlılığın yüzde 10 artacağını düşünüyorum” dedi.
Terör nedeniyle ilçeden göç edenlerin son yıllarda yavaş yavaş dönmeye başladığını vurgulayan Çiftçi, yatırım beklentisini de paylaştı. Çiftçi, “Bölge iş insanları ve girişimciler huzur olacağı için gelip buraya yatırım yapacaktır” dedi.
“Kardeşliğimiz sonsuza kadar sürecek”
Belediye Başkanı Çiftçi, PKK’nın silah bırakma kararının yansımalarıyla ilgili umutlu konuştu. “Huzur ile birlikte fabrikalar açılacak” diyen Çiftçi, geleceğe dair beklentilerini şöyle paylaştı: “İnşallah bu sürecin barış ile taşlanması ile kardeşliğimiz sonsuza kadar devam eder”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.