Fitch Ratings, ABD ile Çin arasındaki üç aylık gümrük vergisi indirimi anlaşmasının önemli gerilimi azalttığını ancak ticaret savaşının sona ermediğini bildirdi. Kuruluş, tarifelerin düşürülmesinin küresel büyümeye olumlu etki yapabileceğini belirtiyor.
Fitch Ratings, ABD ve Çin’in karşılıklı tarifeleri geçici olarak düşürmesinin önemli bir gerilimi azalttığını ancak bunun ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğini bildirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamasında, iki ülkenin gümrük vergilerini 3 ay süreyle düşürme konusunda anlaştığı hatırlatıldı.
Ortalama tarifeler
Fitch’e göre anlaşma, dünyanın en büyük iki ekonomisini ciddi şekilde sekteye uğratacak bir çöküşü önleme isteğine işaret ediyor. Kuruluş geçen ay yüksek gümrük vergileri nedeniyle 2025 küresel ekonomik büyüme tahminini düşürdüğünü belirtmişti.
Fitch açıklamasında, varılan anlaşma sonucunda ABD’nin yürürlükteki ortalama tarife oranının yüzde 23’ten yüzde 13’e düştüğünü kaydetti. Kuruluş bunun küresel büyümeye daha küçük bir darbe anlamına geldiğini vurguladı. Ancak oran, geçen yılki yüzde 2,3 seviyesinin hala çok üzerinde olacak.
Ticaret savaşları bitti mi?
Fitch açıklamasında, ABD-Çin anlaşmasının, halihazırda somut ekonomik etkisi olan ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğine dikkat çekti. Kuruluş, ABD Hazine Bakanı Bessent’in anlaşmanın “stratejik ihtiyaçlar için ekonomik ayrışma” sürecini devam ettirdiği yönündeki sözlerini anımsattı.
Fitch, Çin’in yüzde 31,8 tarife oranıyla ABD’nin en yüksek oranda gümrük vergisi uyguladığı ticaret ortağı olmaya devam ettiğini bildirdi. Trump yönetiminin tarifeleri ABD imalatını artırmak için kullandığına değinen kuruluş, bunun tedarik zincirlerinde daha fazla kesinti yaşanmasını muhtemel hale getirdiğini aktardı.
Fitch, yüksek gümrük vergileri beklentisiyle ithalatta yaşanan artışın ABD ekonomisinin ilk çeyrekte daralmasına katkıda bulunduğunu belirtti. Kuruluşa göre, ticaret verilerinin gelecek çeyreklerde dalgalı seyretmesi muhtemel.
Fitch açıklamasında, ABD-Çin görüşmelerinin sonucuna ilişkin belirsizliğin birçok sektörde yatırımlar üzerinde fren görevi görmeye devam edeceğini vurguladı. Kuruluş, haziran ayında yayımlanacak raporunda bu faktörleri değerlendirecek.
Ticari gerilimin azalması halinde, Fitch’in küresel büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizyon yapılabileceği belirtildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.