Fed: Gümrük vergileri büyümeyi yavaşlatıp, enflasyonu artırabilir

Amerikan ekonomisi gümrük vergileri nedeniyle çift yönlü bir riskle karşı karşıya. Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson’a göre bu vergiler ekonomik büyümeyi yavaşlatırken enflasyonu yukarı itebileceğini belirtti. Merkez Bankası, Trump’ın ticaret politikalarının etkilerini yakından izlerken, gerekirse para politikasında hızlı ayarlamalar yapabilecek konumda olduğunu vurguladı.

ABD'nin gümrük vergileri büyümeyi yavaşlatıp, enflasyonu artırabilir
ABD’nin gümrük vergileri büyümeyi yavaşlatıp, enflasyonu artırabilir

Jefferson, artan gümrük vergilerinin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini, özellikle de belirsizlik ortamında bu etkinin daha da güçlenebileceğini ifade etti. Eğer bu tarifeler kalıcı hâle gelirse, Amerikan ekonomisi gümrük vergileri karşısında geçici de olsa bir enflasyon artışıyla karşılaşabilir.

Ülkedeki hükümet politikalarında artan belirsizliklerin fiyatlar üzerindeki etkisinin kalıcı mı yoksa geçici mi olacağının henüz netleşmediğini vurgulayan Jefferson, bu durumun ekonomi yönetimi açısından dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti.

Ekonomik büyüme beklentisi düştü

Jefferson, bu yılki ekonomik büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğini açıkladı. Yine de Amerikan ekonomisinin büyümeye devam edeceğine inandığını vurguladı.

Konferansta konuşan Jefferson, “Şimdiye kadar açıklanan gümrük vergilerindeki artışlar kalıcı olursa, dezenflasyon sürecini sekteye uğratabilir. Bu da geçici bir enflasyon artışına yol açabilir,” dedi.

Fed faiz politikasında temkinli

Fed geçtiğimiz hafta politika faizini sabit tuttu. Merkez Bankası, Amerikan ekonomisinin artan işsizlik ve yükselen enflasyon riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Fed yetkilileri, Trump’ın gümrük politikalarının etkisi netleşmeden faiz indirimi konusunda temkinli davranıyor.

ABD'nin gümrük vergileri büyümeyi yavaşlatıp, enflasyonu artırabilir
ABD’nin gümrük vergileri büyümeyi yavaşlatıp, enflasyonu artırabilir

Çin ile ticaret geriliminde geçici ateşkes

Trump yönetimi ile Çin arasında kısa süre önce geçici bir anlaşma sağlandı. Bu anlaşmayla bazı gümrük vergileri 90 günlüğüne indirildi. Çin’den gelen birçok ürüne uygulanan Amerikan tarifeleri yüzde 145’ten yüzde 30’a çekildi. Ekonomistler, bu geçici ateşkesin olası bir resesyonu engelleyebileceğini belirtiyor. Ancak bu indirimin, ekonomideki yavaşlamayı tamamen durdurmaya yetmeyeceği düşünülüyor.

Enflasyonda ilerleme var

Jefferson, son enflasyon verilerinin olumlu sinyaller verdiğini ifade etti. Verilere göre Fed’in yüzde 2’lik hedefi doğrultusunda ilerleme var, ancak hedefe tam olarak ulaşılmış değil. Nisan ayında açıklanan tüketici fiyat endeksi verileri de enflasyonun beklentilerin altında kaldığını ortaya koydu. Jefferson, Amerikan ekonomisinin büyümeye devam edeceğini yineledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.