TEMU yetkilileri Ticaret Bakanlığı’nda toplantıya çağrıldı

Çinli e-ticaret platformu TEMU’nun temsilcileri, yasal yükümlülükleri hatırlatılmak üzere Ticaret Bakanlığı’na çağrıldı. TEMU yetkilileri Türkiye’de temsilcilik açmak için harekete geçti.

TEMU yetkilileri Ticaret Bakanlığı'nda toplantıya çağrıldı
TEMU yetkilileri Ticaret Bakanlığı’nda toplantıya çağrıldı

Çin merkezli elektronik ticaret platformu TEMU’nun yetkilileri Ticaret Bakanlığı’nda önemli bir toplantıya katıldı. Bakanlık, TEMU temsilcilerine “Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” kapsamındaki yükümlülüklerini ayrıntılı şekilde anlattı.

Edinilen bilgilere göre bakanlık yetkilileri toplantıda e-ticarette ürün güvenliği konusunda TEMU’ya sorumluluklarını açıkladı. Bakanlık, platformdan TEMU’nun mevzuata uyum için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Güvenli ürün sunumu zorunluluğu

Toplantıda özellikle güvenli ürün sunumu ve tüketici şikâyetleri konusundaki yasal sorumluluklar vurgulandı. Bakanlık temsilcileri, Haziran 2024’te Türkiye’de faaliyete başlayan TEMU’nun 1 Nisan’da yürürlüğe giren yönetmeliğe uyması gerektiğini belirtti.

TEMU yetkilileri, satış ilanlarında istenen bilgileri sağlamak için altyapı çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Temsilciler, Türkiye’nin talep ettiği bilgileri vermeyen satıcıların ülkede satış yapamayacağını anladıklarını söyledi.

Uygunsuz ürünler 24 saat içinde kaldırılacak

Bakanlık toplantıda TEMU’ya, yönetmelik kapsamında Türkiye’de yerleşik iktisadi işletmeci bilgisi olmadan pazara ürün sunamayacağını hatırlattı. Tüketicilerin korunması için güvensiz ve uygunsuz ürünlerin, yetkili kurumun talebinden sonra 24 saat içinde platformdan kaldırılması gerekiyor.

Toplantıda ayrıca bu iletişim için TEMU bünyesinde Ürün Güvenliği Temas Noktası’nın aktif olması gerektiği vurgulandı. TEMU yetkilileri, tüm bu konularda hazırlık yaptıklarını ve yönetmeliğe uyum için yoğun çaba gösterdiklerini bildirdi.

TEMU, Türkiye’de temsilcilik açacak

TEMU temsilcileri, Türkiye’de bir temsilcilik açmak üzere harekete geçtiklerini duyurdu. Yetkililer, Türkiye pazarına girecek ürünlerin sorumluluğunu almak için gerekli adımları atacaklarını söyledi.

Yönetmelik, e-ticaret platformlarına ciddi sorumluluklar getiriyor. Uygunsuz ürünlerin platformdan kaldırılması, her ürünün iktisadi işletme bilgisine yer verilmesi ve ürün güvenliği sorunları için temas noktası kurulması zorunlu tutuluyor.

Mevzuata uyulmaması durumunda, pazaryerindeki ilanlara ve ilgili platforma ağır yaptırımlar uygulanacak. TEMU yetkilileri, bu yaptırımların farkında olduklarını ve gerekli uyum çalışmalarını hızlandırdıklarını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.