Katolik dünyasının yeni lideri Papa 14. Leo, Vatikan’da düzenlenen görkemli bir ayinle görevine resmen başladı. “Otokrat olmayacağım” mesajı veren Leo, muhafazakârlara da zeytin dalı uzattı.
69 yaşındaki Robert Prevost, 8 Mayıs’ta düzenlenen kkonklav sonucunda Katolik Kilisesi’nin 267. ruhani lideri olarak Papa seçildi.
Chicago doğumlu olan ancak uzun yıllar Peru’da misyonerlik yapmış ve bu ülkenin de vatandaşlığına sahip olan Papa Leo, bugün (18 Mayıs) Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’nda yaklaşık 200 bin kişilik bir kalabalığın önünde görevine resmen başladı.
ABD ve Peru’dan gelen hacıların taşıdığı bayraklar, hem memleketi hem de hizmet verdiği ülke nedeniyle Leo’ya duyulan uluslararası ilgiyi simgeliyordu.
İtalyanca olarak yaptığı ilk konuşmasında Papa, halefi Papa Francis’in sosyal meselelerdeki mirasını devam ettireceğini söyledi. Yoksullukla mücadele, çevrenin korunması ve barış arayışı bu başlıkların başında geliyor. Ancak dikkat çeken en önemli vurgu, Katolik dünyasında uzun süredir devam eden muhafazakâr-liberal ayrışmasına yönelikti.
“Bugünkü dünyanın soruları, kaygıları ve zorluklarıyla yüzleşeceğiz” diyen Papa Leo, “Hıristiyan inancının zengin mirasını” koruma sözü verirken, muhafazakâr kesime de kucak açtı. “Başka insanları zorla ele geçirmekle değil, sadece ve yalnızca sevgiyle yaklaşmak gerekir” sözleriyle kutuplaşmayı yatıştırmayı hedeflediğini gösterdi.
Vatikan’da kimler vardı, siyasi mesajlar neydi?
Törene ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İtalya, Kanada ve Avustralya başbakanları, Almanya Şansölyesi Friedrich Merz ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen gibi çok sayıda dünya lideri katıldı.
Avrupa kraliyet ailelerinden de İspanya Kralı 6. Felipe ve Kraliçe Letizia ön sıradaydı. Tören sonunda Papa Leo, protokoldeki liderlerle tek tek tokalaştı ve törene gelen kardeşi Louis’i kucakladı.
Papa, törenin sonunda Ukrayna’daki savaşa da değinerek ülkeyi “şehit edilmiş” olarak nitelendirdi ve “adil ve kalıcı bir barış” çağrısında bulundu. Ayrıca Gazze’deki insani duruma da dikkat çekerek Filistinlilerin “açlığa mahkûm edildiğini” söyledi.
Yeni Papa nasıl bir yol izlemeyi planlıyor?
Papa Leo, vaazında “bu görevi korku ve titremeyle üstleniyorum” diyerek, gücün değil, hizmetin temsilcisi olmak istediğinin altını çizdi. Konuşmasında “birlik” kelimesini yedi kez, “uyum” kelimesini dört kez kullanan Papa, 13 yıl süren ve tartışmalarla anılan Papa Francis döneminin ardından bir “onarım süreci” başlatacağının sinyallerini verdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Francis döneminde muhafazakâr çevreler tarafından “otoriterlik” ve “danışmadan karar alma” gibi eleştiriler dile getirilmişti. Leo ise göreve gelirken, “Aziz Petrus’un görevi sürüyü gütmekse, bunu buyurgan değil, kardeşçe bir yürüyüşle yapmalıdır” dedi.
Törenin sembolik kısmında Papa Leo’ya iki geleneksel öge sunuldu: Biri, çobanlığı temsil eden kuzu yününden “pallium” adlı litürjik atkı; diğeri ise Aziz Petrus’un Cennet’in anahtarlarını tuttuğu sahnenin işlendiği, sadece yeni papalar için dökülen altın yüzük, yani “balıkçının yüzüğü” oldu. Bu yüzük Papa’nın ölümünde veya görevden ayrılışında kırılacak.
Kaynak: Reuters