Bahçeli’den Meclis’te “terörsüz Türkiye komisyonu” çağrısı: Kim, ne tepki verdi?

Bahçeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, PKK’nın fesih kararının ardından Türkiye’nin yeni bir döneme geçtiğini belirterek, TBMM çatısı altında geniş katılımlı bir komisyon kurulmasını önerdi. Bahçeli’nin komisyon önerisine kim, nasıl tepki verdi?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP= Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “terörsüz Türkiye” olarak adlandırdıkları süreçle ilgili TBMM’de komisyon kurulması çağrısı yaptı.

Bahçeli komisyonun isminin “Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” olmasını ve komisyona TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlık etmesini teklif etti.

Bahçeli, komisyonun çalışma esaslarını ise 7 maddede sıraladı:

  1. Komisyonun 100 üyeden oluşması ve TBMM’de temsil edilen 16 siyasi partinin tamamının temsil edilmesi,
  2. Her partinin en az bir üye ile temsil edilmesi; diğer üyelerin temsil oranlarına göre dağıtılması,
  3. Her partinin, komisyon çalışmalarına katkı vermek üzere iki uzman görevlendirebilmesi,
  4. Komisyonun kendi çalışma usul ve esaslarını belirlemesi,
  5. Komisyon başkanlığını TBMM Başkanı’nın yürütmesi,
  6. Kararların salt çoğunlukla alınması,
  7. Alınan kararların yasa teklifine dönüştürülerek ihtisas komisyonları ve TBMM Genel Kurulu’na sunulması.

Bahçeli’nin önerisine kim, ne tepki verdi?

DEM Parti Van Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi Pervin Buldan, Bahçeli’nin Meclis’te komisyon kurulmasına yönelik çağrısını olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söyledi.

T24’ten Ceren Bayar’a konuşan Buldan, komisyon konusunda siyasi partilerin büyük oranda hemfikir olduğunu belirtti. Buldan, “Bahçeli olması gerekeni dile getirmiş. Biz de bu konuda esas çözüm yerinin parlamento olması yönündeki görüşlerimizi her zaman ifade ettik. Bir komisyonun kurulmasıyla bunun ete kemiğe dönüştürülmesi çok önemli” diye konuştu.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Şırnak’ta bulunan Gabar Dağı’na yürüyen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “öncelikle silahların teslim edilmesine” vurgu yaparak, “Süreç planlandığı gibi devam ediyor. Bundan sonraki kısım terör örgütlerinin silahlarını teslim etmesidir. Bu teslim gerçekleştikten sonra meselenin konuşulacağı yer hem siyasal olarak hem de yasal zeminin hazırlanması bakımıdan TBMM’dir. TBMM’de bütün siyasi partilerle hep beraber sürece omuz vereceğiz” dedi.

CHP Diyarbakır Millletvekili Sezgin Tanrıkulu, Bahçeli’nin Meclis’te bir komisyon oluşturulması çağrısının değerli ve anlamlı olduğunu belirterek, 2014 yılında bu konuda sundukları yasa teklifinin güncellenip Meclis’te komisyonun mutlaka yasayla kurulması gerektiğini kaydetti.

Tanrıkulu, “Sayın Devlet Bahçeli, Türkiye Büyük Millet Meclis’inde Milli Birlik Komisyonu çağrısı yaptı; çok değerli ve anlamlıdır. Bu, komisyonun kurulması fikrinin birinci imza sahibi olarak milletvekillerimizle birlikte 2014 yılında sunduğumuz yasa teklifi çok önemli bir adımdır. Önerimiz, Meclis’in hala gündemindedir. Aradan geçen zamana göre eksikleri güncellenebilir ama mutlaka Meclis’te bir komisyon yasayla kurulmalıdır” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Bahçeli’nin “TBMM’de komisyon kurulsun” çağrısına destek vererek, “Başından bu yana çözüm sürecinin Meclis’e taşınmasını, Meclis’teki tüm partilerin bu sürecin parçası olmasını savunuyoruz. Komisyon kurulmasını tavsiye ediyoruz. Ancak detayların Meclis tarafından şekillendirilmesini önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Yeni Yol Grup Başkanvekili Mehmet Emin Ekmen, PKK’nın fesih kararının ardından yaşanan sürece TBMM’nin kurumsal düzeyde henüz dahil olmadığını belirterek, “TBMM üç temel adımı gecikmeksizin atmalıdır” dedi.

Ekmen’e göre bu adımlar şunlar: TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un TBMM’yi özel bir gündemle toplantıya çağırması, Meclis bünyesinde İzleme ve Yönlendirme Komisyonu kurulması ve iktidarın demokratikleşme ve anayasal reformlar konusundaki vaatlerini somutlaştıran bir temel metni TBMM’ye sevk etmesi.

Öcalan’dan açıklama: “Kardeşlik hukuku üzerinde bir yeni sözleşmeye ihtiyaç var”

Bahçeli’nin açıklamasıyla aynı gün DEM Parti İmralı Heyeti Pervin Buldan ve avukat Özgür Erol, İmralı Adası’na giderek PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. Görüşmenin ardından Öcalan’ın mesajı paylaşıldı.

Öcalan’ın mesajında “Kardeşlik hukuku üzerinde bir yeni sözleşmeye ihtiyaç var. Yaptığımız şeyler büyük bir paradigma değişikliğini ifade ediyor” sözleri yer aldı.

Öcalan’ın mesajı şu şekilde:

“Sırrı Süreyya Önder ile son bir defa konuşmamak içimde ukde kaldı. Değerli bir anısı var. Yaşatmak lazım. Türkiye için bilge bir kişiydi. Onun boşluğunu hissettirmeyeceğiz.

Kardeşlik hukuku üzerinde bir yeni sözleşmeye ihtiyaç var. Yaptığımız şeyler büyük bir paradigma değişikliğini ifade ediyor. Türk-Kürt ilişkisinin mahiyeti bambaşkadır, bozulan şey kardeş ilişkisidir. Kardeşler kavga eder ama biri diğerisiz olmaz. Bu ilişkiyi bozan tuzakları, mayınları tek tek temizliyoruz, bozulan yolları, köprüleri onarıyoruz.

Heyetimiz aracılığıyla bana ve geliştirdiğimiz barış ve kardeşlik sürecine dair mesaj ve dayanışma dileklerini, mektuplarını ileten aydınlara Alain Badiou ve Slavoj Žižek şahsında teşekkürlerimi iletiyorum. Ortak enternasyonal ve sosyalist çalışmalarda buluşmayı diliyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.