Güney Gazze’de yüzlerce Filistinli, Hamas’a karşı düzenledikleri protestoların üçüncü gününde sokaklardaydı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, protestocuların, “Dışarı! Dışarı! Hamas dışarı!” şeklinde slogan attıkları görüldü.
Hamas karşıtı gösteriler büyüyor
Güney Gazze’deki Hamas karşıtı protestoları 19 Mayıs Pazartesi günü gençler başlattı, daha sonra diğer Filistinliler de protestolara katıldı.
Protestocular, Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri’nin mart ayında katıldığı bir podcast’te dile getirdiği “Bu savaş ebedidir… Şehit başına onlarca bebek yaparız” sözlerine tepki gösterdi.
Han Yunus’tan paylaşılan görüntülerde, genç erkeklerin Hamas’ı “kanımızı dolara satmakla” suçladığı ve “Gazze halkı size mezar kazacak” dediği duyuldu.
Protestolara katılmak neden bu kadar tehlikeli?
Gazze’de Hamas’a yönelik kamuoyu eleştirileri ciddi tehlike barındırıyor. Gazetecilerin WhatsApp gruplarında “moral bozabilecek hiçbir haberin yayınlanmaması” yönünde tehditler dolaştı.
BBC’ye konuşan ve ismi güvenlik gerekçesiyle Alaa olarak değiştirilen bir protestocu, “İnsanlar artık Hamas’ın susturma girişimlerinden korkmuyor. Zaten açlıktan, tahliyeden, bombardımandan ölüyorlar,” dedi. Alaa, 19 ay süren savaş boyunca yaklaşık 20 kez yer değiştirmek zorunda kaldığını ve barınmak için çadır alacak gücünün olmadığını söyledi.
Alaa, daha önce 2019’da düzenlenen Hamas karşıtı gösterilere katıldığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. “Direniş Hamas’la başlamadı, Hamas gitse bile direnişin başka yüzleri olur. Ama şu anki politika, Filistin’i ve ulusu kaybettiriyor” dedi.
Baskılara rağmen kalabalıklar nasıl örgütleniyor?
Pazartesi günü protestocular Nasır Hastanesi’ne yaklaştığında, bazı silahlı militanlar göstericilere dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Alaa’ya göre, içlerinden biri silahını çekmek istedi ancak yanındaki kişi onu durdurdu. Protestocuların sayıca fazla olması nedeniyle müdahale edemediler.
“We Want to Live” (Yaşamak İstiyoruz) hareketinin kurucularından avukat Moumen el-Natour, insanların yaşadığı yorgunluk, yerinden edilme ve maddi yıkımın Hamas’a karşı isyanı tetiklediğini söyledi: “Hamas teslim olmayı ve silah bırakmayı reddediyor, ama halk artık buna katlanmıyor.”
Birleşmiş Milletler’e göre 15 Mayıs’tan bu yana sadece güney Gazze’de 57 binden fazla kişi yerinden edildi. Hamas yönetimindeki Gazze’deki Sağlık Bakanlığı ise savaşın başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana ölenlerin sayısının 53 bini geçtiğini ve son 24 saatte 82 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: BBC