Suriyeli Kürtler ile Şam arasında El Hol anlaşması

Suriye El Hol

Şam yönetimi, Suriyeli Kürtlerle El Hol kampında tutulan IŞİD bağlantılı Suriyelilerin tahliyesi konusunda anlaşmaya vardı. Suriyelilerin hükümet kontrolündeki bölgelere dönüşü için ortak mekanizma kurulacak. Peki nedir bu El Hol anlaşması?

Suriye’nin kuzeydoğusunda IŞİD mensuplarının ve ailelerinin tutulduğu El Hol kampına ilişkin önemli bir adım atıldı.“Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava) yetkilisi Şehmuz Ahmed, Suriye geçiş hükümeti temsilcileri, ABD öncülüğündeki IŞİD’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu ve yerel yöneticiler arasında yapılan görüşmelerin ardından, kampta tutulan Suriyelilerin tahliyesi için “ortak mekanizma” kurulmasında mutabakata varıldığını açıkladı.

Kamp yönetimi Kürtlerde kalıyor

Anlaşmanın ardından kampın Şam yönetimine devredileceği yönündeki iddialar ise Rojava yönetimi tarafından yalanlandı. Yetkili Ahmed, “Ziyarete gelen heyet ile de, Şam yönetimiyle de bu konuda bir görüşme yapılmamıştır” diyerek kampların kontrolünün halen Kürt yönetiminde olduğunu vurguladı.

Kürt yetkililer, IŞİD’in 2019’da bölgeden çıkarılmasının ardından kamp yönetimini devralmış ve kamptaki Suriyeli tutukluların, özellikle Kürt bölgelerine geri dönmelerini sağlamak amacıyla yeniden entegrasyon merkezleri kurmuştu. Ancak Suriye hükümeti kontrolündeki bölgelere dönmek isteyen tutukluların statüsü belirsizliğini koruyordu.

El Hol kampındaki Suriye vatandaşlarının tahliyesi için anlaşmaya varıldı.
Suriyeli Kürtler ile Şam arasında El Hol anlaşması: Suriyeli vatandaşlar tahliye edilecek.

9 bin IŞİD’li mahkûmun devri de gündemde

Yeni oluşturulacak ortak mekanizma çerçevesinde yaklaşık 9 bin IŞİD üyesinin tutulduğu cezaevlerinin de merkezi hükümetin denetimine geçmesi hedefleniyor. Bu, Şam ile Kürt yönetimi arasında 2011’den bu yana süren fiili bölünmüşlüğü aşmaya dönük sembolik bir adım olarak görülüyor. Sürecin uygulama aşamasında ne kadar ilerleyeceği belirsizliğini koruyor.

Türkiye, Suriye, Irak, Ürdün ve Lübnan’ın içinde yer aldığı “Beşli Mekanizma” ile sınır güvenliği ve ortak operasyon planları geliştiriyor. Bu kapsamda El Hol gibi kampların güvenliğinin tek taraflı değil, bölgesel bir güvenlik mimarisi içinde çözülmesi gerektiği vurgulanıyor.

Uluslararası baskı ve yavaş ilerleyen entegrasyon süreci

ABD, yıllardır El Hol ve Roj kamplarındaki yabancı IŞİD bağlantılı kişilerin ülkelerine iade edilmesi için uluslararası baskı kuruyor. Irak bu konuda adım atsa da, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke vatandaşlarını kabul etmeye yanaşmıyor. Bu da kamplarda kötü koşullar altında tutulan binlerce kadının ve çocuğun durumunu daha da kritik hale getiriyor.

Mart ayında Suriye geçiş hükümeti lideri Ahmed eş-Şara ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi arasında imzalanan ve SDG’nin geçici hükümetin silahlı kuvvetlerine entegre edilmesini öngören anlaşmanın uygulanması da ağır ilerliyor. Sınır kapıları, havaalanları ve petrol sahalarının Şam’a devredilmesi hedefleniyor, ancak yerel ve uluslararası aktörlerin dengeleri bu süreci yavaşlatıyor.

Kaynak: AP

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.