Putin, Ukrayna’da barış için NATO’nun doğuya genişlemesinin durmasını istiyor

Vladimir Putin

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna savaşını sona erdirmek için öne sürdüğü şartlar arasında NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin durdurulması ve Rusya’ya uygulanan bazı yaptırımların kaldırılması talebi bulunuyor.

Reuters’a konuşan Kremlin’e yakın üç Rus kaynağa göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve Avrupa ülkelerinden NATO’nun Ukrayna, Gürcistan ve Moldova gibi eski Sovyet ülkelerine genişlemeyeceğine dair yazılı taahhüt bekliyor.

Rusya ayrıca Ukrayna’nın tarafsız bir ülke statüsüne kavuşmasını, Rusya’daki dondurulmuş varlıkların durumunun çözülmesini ve Ukrayna’daki Rusça konuşanların korunmasını da masaya getiriyor.

  • Rusya-Ukrayna savaşına dair bütün haberlerimizi buradan okuyabilirsiniz.
Trump ve Putin
Donald Trump ve Vladimir Putin. Putin’in Ukrayna’da barış için şartı ne?

Trump’la iki saatlik görüşme sonrası barış anayasası hazırlığı

Putin’in geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı iki saatten uzun telefon görüşmesinin ardından, tarafların bir barış mutabakatı üzerinde çalışmayı kabul ettikleri belirtildi. Rus tarafı kendi taslağını hazırlamaya başladığını duyururken, ne kadar süreceği konusunda bir takvim veremedi.

Trump ise son günlerde Putin’e yönelik tonunu sertleştirdi. Salı günü yaptığı açıklamada, “Putin ateşle oynuyor” ifadelerini kullandı ve ateşkes görüşmelerine yanaşmamasını eleştirdi. Trump daha önce de Ukrayna’nın NATO üyelik hedefinin savaşın temel sebeplerinden biri olduğunu öne sürmüş ve Kiev’in ittifaka alınmaması gerektiğini ima etmişti.

Moskova: Şartlarımız karşılanmazsa savaş alanında cevap veririz

Putin’in Ukrayna’da barışı “her koşulda değil, kendi şartlarıyla” istediğini söyleyen Rus kaynaklardan biri, Kremlin’in bu talepler karşılanmazsa savaşta daha fazla ilerleme kaydederek Batı’ya “yarınki barış daha acı olabilir” mesajı vermeyi hedeflediğini aktardı.

Bir diğer kaynak ise Putin’in toprak tavizi konusunda geri adım atmayacağını ve Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’un tamamının Rusya’ya ait olduğu yönündeki pozisyonunu koruduğunu söyledi.

NATO ve Ukrayna direniyor: “Veto hakkı yok”

Ukrayna tarafı ise Rusya’ya NATO üyeliği konusunda veto hakkı verilemeyeceğini ve güçlü bir güvenlik garantisi olmadan Rus saldırılarını durdurmanın mümkün olmadığını savunuyor. NATO da daha önce “açık kapı politikası”ndan vazgeçmeyeceğini ilan etmişti.

Putin, 2022’deki işgalden önce de NATO’nun genişlemesini savaşın ana gerekçesi olarak göstermişti. Moskova, 2021’de NATO’ya sunduğu bir taslak anlaşmada da ittifakın doğuya doğru genişlemesini durdurmasını istemişti.

Rusya, şu anda Ukrayna topraklarının yaklaşık beşte birini kontrol ediyor. Ancak savaşın hem Rusya hem de Ukrayna açısından büyük ekonomik ve insani maliyetler yarattığı belirtiliyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.