İsrail, Gazze’de Hamas karşıtı Filistinli aşiretleri silahlandırıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı olan bazı Filistinli aşiretleri “harekete geçirdiğini” söyledi. Ancak bu grupların ne rol oynayacağı henüz net değil.

 İsrail, Gazze'de Hamas karşıtı Filistinli aşiretleri silahlandırıyor
İsrail Gazze’de Hamas karşıtı Filistinli aşiretleri silahlandırıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin Gazze’de Hamas karşıtı olduğunu söylediği aşiretleri silahlandırdığını doğruladı. Netanyahu bu açıklamayı, İsrail medyasında savunma kaynaklarına dayandırılan bazı haberlerin yayımlanması sonrası yaptı.

Çok sayıda İsrailli siyasetçi Netanyahu’yu, ülkenin güvenliğini tehlikeye atmakla suçladı.

Netanyahu da X hesabında yayımladığı videoda, “Bunun nesi yanlış? Bu sadece İsrailli askerlerin hayatını kurtarır. Silah verdiğimizi duyurmak ise sadece Hamas’a yardım eder” dedi.

Hangi aşiretler silahlanıyor?

Netanyahu’nun sosyal medyadaki bu açıklaması, İsrail’in Gazze’de güçlü aşiretler ya da geniş ailelere dayanan silahlı Filistinli grupları desteklediğini ilk kez açıkça kabul etmesi anlamına geliyor.

Bu aşiretler, Gazze’nin bazı bölgelerinde belli bir kontrol sahibi olabiliyor ve geçmişte Hamas ile çatışma veya gerginlik yaşamış olanlar da bulunuyor. Filistinliler ve yardım çalışanları, bazı aşiretlerin suç eylemlerine karıştığını ve yardım konvoylarını yağmaladığını iddia ediyor. Bazı aşiretler ise İsrail ile iş birliğini reddettiklerini ya da yağmacılığı kınadıklarını kamuoyuna açıklamış durumda.

İsrailli bir yetkili, Netanyahu’nun bahsettiği gruplardan birinin, Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde yerel aşiret lideri Yaser Ebu Şebab’ın yönettiği “Halk Güçleri” olduğunu söyledi.

Ebu Şebab grubu, internet üzerinden yaptığı bir açıklamada, Gazze İnsani Yardım Vakfı’nın İsrail destekli yeni gıda dağıtım merkezlerine yapılan yardım sevkiyatlarını koruduklarını söyledi. Ancak bazı Filistinliler, bu grubun yardım konvoylarına saldırdığını ve yardım malzemelerini yağmaladığını iddia ediyor.

Kalaşnikof tüfeklerle silahlandırdı

Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) Partisi lideri Lieberman, kamu yayın kuruluşu Kan’a yaptığı açıklamada Netanyahu’nun Ebu Şebab aşiretine silah transferini tek taraflı olarak onayladığını söylemişti.

Lieberman, “İsrail hükümeti, IŞİD ile özdeşleşen bir grup suçluya ve caniye silah veriyor. Bildiğim kadarıyla hükümet bunu onaylamadı” demişti.

Savunma kaynakları daha sonra İsrail’in Ebu Şebab aşiretini, aralarında Hamas’tan ele geçirilenlerin de bulunduğu Kalaşnikof tüfeklerle silahlandırdığını doğruladı.

Ebu Şebab reddetti

Aşiret Refah’ta, İsrail ordusunun kontrolü altındaki bir bölgede faaliyet gösteriyor.

Ancak Yaser Ebu Şebab internet üzerinden yaptığı paylaşımla İsrail’in grubuna silah sağladığı iddiasını “kesin bir dille reddetti”.

Ebu Şebab, “Basit ve modası geçmiş silahlarımız var. Silahlar bize halkımızın desteğiyle geldi” dedi.

Hamas kaynakları ise Ebu Şebab’ın faaliyetlerinin soruna dönüştüğünü söyledi.

Kaynak: BBC & Euronews

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.