Los Angeles’ta göçmenlere destek eylemleri: En az 10 kişi gözaltında

ABD’nin Los Angeles kentinde gözaltına alınan göçmenlere destek amacıyla başlatılan gösterilerde üçüncü gün geride kalırken, Ulusal Muhafızların da görev yapmaya başladığı kentteki gösteriler zaman zaman şiddetleniyor.

Los Angeles'ta göçmen karşıtı eylemler: En az 10 kişi gözaltında

Nasıl başladı?

ABD Başkanı Trump’ın, “ülkede yasadışı olarak bulunan çok sayıda insanı sınır dışı edeceğini ve ABD-Meksika sınırını kapatacağını” söylemesinin ardından Beyaz Saray, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Teşkilatı’nın (ICE) günde en az 3 bin göçmeni tutuklaması için bir hedef belirlediğini açıkladı.

Beyaz Saray’ın bu kararının ardından, Meksika sınırına yakın ve nüfusunun önemli bir bölümünü Hispanik ve yabancı uyrukluların oluşturduğu Los Angeles’ta, 6 Haziran Cuma gecesi Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza ajanları operasyonlar düzenledi.

Bu operasyonlar kapsamında en az 44 kişi, “göçmenlik ihlalleri” iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklandı ve bu gelişmenin ardından protestolar başladı.

En az 10 kişi gözaltında

Los Angeles Polis Departmanı (LAPD), izinsiz toplanmaların yasadışı sayılacağını ve bu göstercilerin gözaltına alınacağını duyurdu. Şu ana kadar en az 10 kişi protestolara katıldığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Kolluk kuvvetleri, protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı ve protestocular büyük bir otoyolun kapatılmasına neden oldu.

Los Angeles'ta göçmen karşıtı eylemler: En az 10 kişi gözaltında

Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass göçmenlere yönelik baskınlarını kınadı. Bass yaptığı açıklamada, “Yaşananlar karşısında derin bir öfke duyuyorum. Bu taktikler, toplumlarımızda terör tohumları ekiyor ve şehrimizdeki temel güvenlik ilkelerini bozuyor, buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Trump 2 bin Ulusal Muhafızı görevlendirdi

ABD’nin Los Angeles’taki göçmenlik bürolarına yönelik protestolar sürerken, Donald Trump, kentte güvenliği sağlamak amacıyla Ulusal Muhafızları devreye soktu.

Trump yönetimi, federal ajanların göçmenlik ofislerine düzenlediği baskınların ardından başlayan ve ikinci gününe giren kitlesel gösteriler üzerine, 2 bin Ulusal Muhafız askerinin görevlendirileceğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla kente ilk etapta 300 kadar Ulusal Muhafız gönderilirken, yönetimin bu sayıyı artırabileceği belirtildi. Ayrıca 500 Deniz Piyadesi Los Angeles’ın yaklaşık 230 km doğusundaki bir üste “gönderilmeye hazır” durumda.

Vali’den Trump’a: “Yasadışı”

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, Trump’ın Ulusal Muhafızları konuşlandırmasını “yasadışı” ve “ahlaksız” bir eylem olarak nitelendirdi ve yönetimi dava etmekle tehdit etti:

“Donald Trump bu gece televizyonunuzda gördüğünüz koşulları yarattı. Koşulları daha da kötüleştirdi… Bu ateşe benzin döküyor. Anayasaya aykırı bir eylem ve yarın bu teoriyi bir dava ile test edeceğiz.”

Newsom ayrıca Trump’ı “soğuk bir yalancı” olarak nitelendirerek, protestolar başladıktan sonra yaptığı telefon görüşmesinde başkanın Ulusal Muhafızlardan hiç bahsetmediğini söyledi.

Bakanlara talimat verdi

Trump, İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, Savunma Bakanı Pete Hegseth ve Başsavcı Pam Bondi’ye doğrudan talimat verdiğini açıkladı. Trump, “Diğer tüm ilgili bakanlıklar ve kurumlarla koordinasyon halinde, Los Angeles’ı göçmen istilasından kurtarmak ve bu göçmen isyanlarına son vermek için gerekli tüm eylemleri yapmaları talimatını veriyorum” dedi.

Trump açıklamasını, “Düzen yeniden sağlanacak, yasadışı göçmenler sınır dışı edilecek ve Los Angeles özgür bırakılacak” sözleriyle tamamladı.

Ulusal Muhafızlar ne zaman ve nasıl görevlendirilir?

Ulusal Muhafız, hem eyalet hem de federal çıkarlara hizmet eden karma bir varlık olarak hareket eder.

Tipik olarak, bir eyaletin Ulusal Muhafız gücü valinin talebi üzerine harekete geçirilir.

Ancak bu sefer California Valisi Newsom’un ofisine göre Trump, federal hükümetin kontrolünü sağlayan bir yasa hükmüyle bu yetkiyi devraldı.

Uzmanlara göre, Ulusal Muhafızlar 1965’ten bu yana ilk kez eyalet valisinin talebi olmadan harekete geçiriliyor.

1992 yılında, siyahi sürücü Rodney King’i döven polis memurlarının beraat etmesinin ardından çıkan olaylarda Ulusal Muhafızlar Los Angeles’ta federal bir yapıya büründü.

Dönemin Kaliforniya valisi Pete Wilson’ın talebi üzerine dönemin başkanı George HW Bush asker gönderdi.

2020 yılında George Floyd’un öldürülmesinin ardından yaşanan protestoların ardından bazı eyaletlere Ulusal Muhafız birlikleri konuşlandırıldı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.