Bugün 25 Haziran 2025. Medyascope editörleri günün öne çıkan gelişmelerini sizler için derledi. İşte bugün bilmeniz gerekenler.

Siyaset
Tutuklanan gazeteci Fatih Altaylı, “Silivri Günlüğü-2” başlıklı mektubunda, hapishanede neler yaptığını anlattı. Ailesiyle görüştüğünü, cezaevinde bazı belediye başkanları ve bürokratları gördüğünü anlatan Altaylı, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in kendisine tavsiye verdiğini söyledi, “Burada yakında İBB meclisi toplansa en kıdemli üye olarak meclise başkanlık edecek” dedi.
İBB’ye yönelik operasyonlarda tutuklanan Medya A.Ş. Genel Müdürü Pınar Türker, liseden mezun olan kızına mektup gönderdi. Türker, “Kızıma sarılıp, koklayıp, mutluluk gözyaşı döküp bir hatıra fotoğrafı çektiremeyeceğim” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 10. Yargı Paketi’ndeki düzenleme ile hapis cezası alanların koşullu salıverilme tarihine kadarki geçen sürenin en az 10’da birini cezaevinde geçireceklerini ifade etti.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e saldıran Selçuk Tengioğlu’nun hakim karşısına çıkacağı gün belli oldu. İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi, duruşma gününü 9 Temmuz saat 10.30 olarak belirledi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamasından 22 Ekim’de hakim karşısına çıkacak.
Kobani davasında 13 aydır beklenen gerekçeli karar nihayet yazıldı ve 32 bin 630 sayfadan oluşan karar UYAP’a yüklendi.
Toplum-Ekonomi
Örümceğe benzeyen küçük parazitler olan keneler, kan emerek beslenirken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı gibi ciddi enfeksiyonları bulaştırabiliyor. Uzmanlar, kene ısırması durumunda kişinin kendi imkânlarıyla keneye müdahale etmemesi gerektiğini söylüyor.
Diyarbekirspor Kulübü adlarını Kobani Spor olarak değiştirdiklerini açıkladı. Yönetim, bu tarihi değişikliği barış sürecine destek mesajıyla kamuoyuna açıkladı.
Dun & Bradstreet’in yayımladığı rapora göre 2024 yılında küresel şirket iflasları son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İncelenen 47 ülkenin yüzde 65’inde iflaslar artarken, Türkiye’de şirket iflasları yüzde 23 arttı.
Dünya
NATO’nun 32 üyesi, savunma harcamalarını gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 5’ine çıkarma konusunda anlaştı. Hollanda’da düzenlenen zirvede alınan karar, 2035 yılına kadar uygulanacak.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformu Truth Social’den arka planda “İran’ı bombala” şarkısının çaldığı dünyanın en gelişmiş gizli bombardıman uçağı B-2 Spirit’in uçtuğu bir video paylaştı.
Suriye’nin başkenti Şam’da Aziz İlyas Kilisesi’ne düzenlenen ve 25 kişinin öldüğü saldırıyı Saraya Ensar el-Sünne adlı radikal İslamcı örgüt üstlendi. Suriye’nin en üst düzey Hıristiyan dini lideri, hükümeti azınlıkları koruyamamakla suçladı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrail, düzenledikleri saldırılarla İran’ın nükleer altyapısına büyük darbe vurduklarını açıkladı. Ancak sızdırılan ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) istihbarat raporu, Fordo gibi yeraltı tesislerinin ayakta kaldığını, uranyum stoklarının ise önceden taşındığını ortaya koydu. Uzmanlar, “nükleer program aylar içinde kaldığı yerden devam edebilir” diyor.
İran, İsrail adına casusluk yaptıkları ve suikast ekipmanı kaçırdıkları gerekçesiyle üç kişiyi idam etti. İnfazlar, İsrail-İran savaşı nedeniyle Tahran’ın iç güvenlik önlemlerini artırdığı bir dönemde gerçekleşti.







